Hans Kamphuis is nog lang niet klaar bij TEVV

TEVVWe schrijven medio 2007: TEVV daalt af naar de zesde klasse van het amateurvoetbal, waarmee het dieptepunt uit de clubhistorie is bereikt. Sinds dat moment is het bergop gegaan met de ploeg uit Tweede Exloërmond. Aan de hand van Henry Meijerman en Jouke Faber klom men op naar de tweede klasse. Het laatste hoofdstuk in het sprookje van TEVV werd in het voorjaar van 2015 geschreven door trainer Hans Kamphuis, die de geelhemden naar de eerste klasse leidde: het hoogtepunt uit de clubhistorie. Nu, halverwege het debuutseizoen in de eerste klasse, blikt Kamphuis terug én vooruit: “Op dit niveau blijven spelen zou heel mooi zijn. Nog een keer promoveren moeten we eigenlijk niet willen.”

Hogerop
Uit deze opmerking zou je op kunnen maken dat de in Exloo woonachtige oefenmeester niet ambitieus is, maar dat is allerminst het geval. Want uit zijn toelichting blijkt dat TEVV er als club niet klaar voor zou zijn: “Bij promotie naar de Hoofdklasse zullen we het hele noordelijke deel van het land door moeten reizen. Dat moet je maar net willen. Persoonlijk denk ik dat zo’n klasse alleen interessant is voor clubs die écht hogerop willen, dus richting de Topklasse.” En dat geldt absoluut niet voor TEVV, want Kamphuis ziet nu al de moeite die de club heeft om de groei van het eerste elftal bij te benen: “Dit is geen verwijt, maar de ontwikkeling van de club is zo hard gegaan dat we soms wat moeite hebben om een goede organisatie neer te zetten die hoort bij een eersteklasser.”

Hans Kamphuis, met op de achtergrond pupil Oguzhan Altun...
Hans Kamphuis, op de achtergrond pupil Oguzhan Altun… (foto: Dennis Kok Fotografie)

Handhaving als doel
Toch ziet de docent Wiskunde en Scheikunde aan het Borgerder Esdal College wel de mogelijkheden van de Mondkers: “Aan ideeën en inzet ontbreekt het niet, dus wat dat betreft kunnen wij echt wel uitgroeien tot een stabiele eersteklasser!” En ook aan het puntenaantal ligt het tot nu toe niet, want na twaalf van de 26 wedstrijden staat TEVV op een tiende plaats. Iets wat volgens de trainer beter had gekund: “Vooral de laatste maand hebben we punten laten liggen, met als dieptepunt de punten tegen Joure. Kenmerk van al die wedstrijden is dat we in de emotie komen en dan de wedstrijd uit handen geven. Om ons hoofddoel (handhaving) te bereiken zullen we nog hard aan de bak moeten, want ik denk dat er minimaal acht ploegen in aanmerking komen voor degradatie of de nacompetitie.”

Liefhebber
Kamphuis, die op 18-jarige leeftijd zijn eigen voetbalcarrière bruut zag worden onderbroken door een enkelbreuk, is een echte liefhebber van het spelletje: “Na mijn herstel heb ik met vrienden bij DWZ gespeeld en later ben ik nog op recreatief niveau actief geweest bij Hunso (Exloo), waarna ik in de jaren negentig als trainer ben begonnen.” Na klussen in de jeugd van LTC, v.v. én FC Emmen maakte Kamphuis de stap naar de senioren van Veendam 1894. Momenteel is de 53-jarige trainer bezig aan zijn tweede seizoen bij TEVV: “Ik vind het heerlijk om spelers beter te maken, de club vooruit te helpen met het totale voetbalplaatje en vooral om plezier te hebben! Vorig jaar ben ik met bijna een hele nieuwe groep begonnen. Veel jongens had ik al in de jeugd getraind en kende ik. Stuk voor stuk zijn het jongens die mentaal goed in elkaar zitten. Door de vrijheid die ik van de club kreeg, heb ik op mijn manier een team kunnen smeden dat boven zichzelf uitstak.”

Trainersduo
Deze vrijheid moet Kamphuis na de zomerstop echter ‘delen’, want onlangs werd bekend dat de Mondkers in de persoon van Otto Halmingh een nieuwe trainer hadden vastgelegd. Niet als vervanger van Kamphuis, maar ter aanvulling van de technische staf. Een besluit dat bij sommige mensen de wenkbrauwen zal doen fronsen, want Halmingh is de enige man in de staf met de juiste papieren voor het coachen van een eersteklasser. Van een stroman is absoluut geen sprake volgens Kamphuis: “In zo’n constructie heeft de eerste man niets te vertellen. Dat is bij ons echt anders! Ik ken Otto vanuit mijn tijd bij FC Emmen en nadat hij privé een zeer lastige tijd achter de rug heeft, wil hij weer stappen zetten in het trainersvak. Wij kwamen aan de praat en al snel verdeelden we de taken die bij het trainerschap komen kijken. Er is een geweldige klik tussen ons.” Daarnaast geeft Kamphuis aan dat de Halmingh en hij elkaar aanvullen op hun minder sterke punten, waardoor er voor alle partijen en dus zeker voor de club volgend seizoen een win-win-situatie zal ontstaan: “We zijn zeker nog niet klaar bij TEVV!”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Jesper Dijkstra: “Gieten wil het publiek vermaken.”

Interview met Jesper Dijkstra, die komend seizoen een constante factor wil worden bij Gieten.

Davey Kloen: “Ons spel moet onze accommodatie achterna!”

Davey Kloen woont in Stadskanaal, waar hij speler van het eerste elftal van vijfdeklasser ...