Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Zondagsschot
Alles stond dit weekeinde natuurlijk in het teken van de Klassieker oftewel de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Beide teams draaien de laatste weken stroef, waarbij Ajax zijn punten nog wel pakte maar Feyenoord al vijf competitieduels op rij verloor. De verwachtingen waren dan ook niet hooggespannen en de meesten gingen uit van een saaie wedstrijd gezien het spel wat beide teams de afgelopen weken op de mat legden. Misschien was het dan achteraf gezien ook wel goed dat de verwachtingen niet zo hoog gespannen waren, want zeker de eerste 45 minuten was het een klassieker zoals het hoort te zijn. Veel inzet, strijd, spanning, beleving en twee ploegen die er nu wel eens vol voor gingen. De eerste helft leverde aan beide kanten een doelpunt op. In de tweede helft bleek een zondagsschot van Riechedly Bazoer uiteindelijk voldoende voor de 2-1 overwinning van Ajax. 

De pop van Kenneth en het aankoopbeleid van Van Geel
Ondanks dat het een spannende en leuke wedstrijd was ging het na afloop helaas weer over de randzaken. Een zogenaamde supporter of wellicht meerdere hadden een pop van Feyenoord doelman Kenneth Vermeer in elkaar geknutseld en deze opgehangen in de Amsterdam Arena. Misselijkmakend gedrag net als de liederen die continu over de keeper werden gezongen. Hoe ziek kun je zijn en hoe minachtend ben je tegenover een speler die jarenlang trouwe dienst heeft gedaan bij je eigen club. Ajax pakte het direct goed aan door een stadionverbod op te leggen, maar het wordt echt de hoogste tijd dat zowel de KNVB en clubs hier harder op tegen gaan treden tegen. Een ander opmerkelijk feit was wel dat alle zomeraankopen van Feyenoord op de bank zaten en daardoor vragen mogen gesteld worden over het aankoopbeleid van technisch directeur Martin van Geel. Ondanks dat van Geel het financieel aardig op de rit heeft gekregen in Rotterdam is het hem nog steeds niet gelukt om dit te vertalen naar een representatief elftal binnen de lijnen dat mee kan strijden om de titel. Het is dan ook de vraag of Van Geel nog lang de tijd krijgt en Feyenoord wel over het juiste topsportklimaat beschikt.

Dirigent Zyech
Vincent Janssen liet maar weer eens zien dat hij komende zomer naar de top drie kan en besliste met een prachtige goal de wedstrijd namens AZ tegen Vitesse. De Alkmaarders hebben plek drie al bijna te pakken en lijken nauwelijks af te stoppen. Opmerkelijk is ook de revival van FC Twente, dat dit weekeinde won van Heerenveen. In de eerste seizoenshelft doolde het elftal van trainer Rene Hake als een zielloos lichaam door de Eredivisie, maar inmiddels lijkt het Twents orkest onder leiding van dirigent Hakim Zyech weer aardig te swingen. De Graafschap sprokkelde weer een puntje en heeft Cambuur bijna te pakken, dat onderuit ging tegen FC Groningen.

Het zwaktebod van Faber
Opvallend was dat bij de tegenstander van NEC topscorer Christian Santos op de bank zat. Een vreemde keuze van trainer Ernest Faber, die de voorkeur gaf aan Mihai Roman. Zogenaamd omdat Santos niet wil verlengen en in de zomer graag wil vertrekken en Roman dan alvast wat kan wennen aan het systeem. Dat is natuurlijk je reinste onzin, gezien er voorafgaand aan het seizoen tijd genoeg is  om te wennen tijdens een voorbereiding. Het ruikt naar een beslissing van bovenaf, wat tevens ook als een zwaktebod gezien mag worden van trainer Faber. Als trainer moet je daar boven staan en altijd je beste elftal opstellen om te winnen. Nu lukte het NEC niet om te winnen bij de Graafschap en liep Santos tot overmaat van ramp ook nog tegen een gele kaart aan als invaller, waardoor hij de volgende wedstrijd tegen koploper PSV moet missen. Zo werd Faber uiteindelijk dubbelop bestraft voor zijn gemaakte keuze, die volgende week zal moeten zien of hij de juiste keuze heeft gemaakt voor het treffen met zijn oude club.

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Peter Kroezenga: “Koukleum Klaas”

Voor sommige welvarende verenigingen is het tijd om een trainingsweek te organiseren richting de ...

Martijn Folkers: “Weggegooid talent”

Het was een treffend interview, onlangs met Marnix Kolder in een recente editie van ...

Martijn Folkers: “Vijf voor twaalf voor Tseard”

Er heerst een kleine crisis op sportpark De Slenk. Want daar waar de vaste ...