Trefzekere Gydo Buurman: “Top vijf niet onmogelijk voor Valthermond”

logo_valthermondGydo Buurman streek in 2014 neer op sportpark ‘De Meent’ in Valthermond en tot op heden bleek dit voor beide partijen een schot in de roos. Voor Buurman omdat hij in zijn eerste seizoen gelijk kampioen werd en omdat de blauw-witten het momenteel uitstekend doen in de tweede klasse. Als ook voor Valthermond, want de aanvaller is met zijn goals en assists een toegevoegde waarde gebleken.  Hoog tijd voor FC Kanaalstreek om Buurman te bevragen, met de topper tegen Noordster in aantocht.

Ander systeem
De winterstop, inclusief trainingskamp, heeft de blauw-witten ogenschijnlijk heel erg goed gedaan. Zo werd drie weken geleden in en tegen Roden met 0-5 gewonnen en ook Annen werd afgelopen zondag op een 2-6 thuisnederlaag getrakteerd. Geen dagelijks werk, zou je denken, iets dat Buurman kan beamen: “Het begin van de wedstrijd was moeizaam voor ons en we kwamen zelfs op een 1-0 achterstand. Hierna herpakten we ons en stonden we bij rust met 1-3 voor.” De tweede helft begon identiek voor de Mondkers, maar ook nu toonden zij veerkracht: “Wederom incasseerden we een tegengoal, maar ook nu konden we de marge weer vrij snel op twee zetten. Los van de twee tegentreffers hebben we een prima wedstrijd neergezet, al denk ik dat we de score nog wel verder konden uitbreiden.” Tegen Annen maakte de 27-jarige spits alweer zijn negende doelpunt van het seizoen, wat hem topscorer maakt van Valthermond. Vorig seizoen eindigde zijn teller op elf, een aantal dat hij de huidige jaargang waarschijnlijk zal verbeteren. Een positiewisseling ligt hieraan ten grondslag, legt hij uit: “Na het vertrek van Drenth moesten we onze opstelling wat aanpassen en spelen we nu een ander systeem. En waar ik vorig seizoen rechtsbuiten speelde, ben ik nu één van de twee spitsen. Hierdoor heb ik meer vrijheid en ruimte, wat mij ook meer mogelijkheden biedt om voor de goal op te duiken, met als resultaat dus al negen doelpunten. Uiteraard wil ik het niet hierbij laten en hoop ik nog vele goals te mogen maken dit seizoen!”

gydo-buurman
Gydo Buurman aan de bal, in de thuiswedstrijd tegen Annen (Foto: Bennie Schlimbach)

Omhoog kijken
En goals zullen de Mondkers nog nodig hebben, willen zij in de top vijf eindigen in de tweede klasse L. Het linkerrijtje was aanvankelijk het doel, maar gezien de huidige prestaties wordt er stiekem omhoog gekeken, vertelt Buurman: “We willen deze lijn graag doortrekken. Gezien de positie die we nu hebben, de wedstrijden die we nog moeten inhalen en de tegenvallende resultaten van de concurrentie zien wij zeker mogelijkheden.” Eén van deze concurrenten is nummer twee Noordster, dat momenteel zeker niet in een goede flow zit. Zondag treft Valthermond de Pekelders in eigen huis en beloofd het op voorhand een interessant duel te worden. Buurman is vol vertrouwen: “Noordster heeft in de afgelopen vier wedstrijden twee keer verloren en twee keer gelijkgespeeld. Ze zullen er dus alles aan doen om de drie punten te pakken. Wanneer wij weten te winnen is het gat nog maar vijf punten, met in het achterhoofd dat we twee wedstrijden minder dan hen hebben gespeeld. We moeten alert zijn op hun sterke voorhoede en zelf efficiënt met onze kansen omgaan. We hebben sowieso nog iets goed te maken na de heenwedstrijd (7-1 verlies red.)”

ZFC Zuidlaren
Buurman, woonachtig in Groningen, is in het dagelijks leven werkzaam bij de Phone House in Beilen en Hoogeveen. En met een winkel op komst in de Stad, hoeft hij binnenkort minder ver te reizen naar het werk. In het verleden voetbalde hij ook dichterbij huis, namelijk bij ZFC Zuidlaren zaterdag, de club die met ingang van volgend seizoen alleen nog prestatievoetbal speelt op zondag. Waarom zijn oude club hiervoor kiest, is voor de topscorer ook een raadsel: “Het is natuurlijk zonde dat een club als ZFC zo’n beslissing maakt, zeker gezien de kwaliteit die aanwezig is binnen de zaterdagtak. Ook het feit dat de zondag-afdeling veel minder presteert, maakt de keuze niet te begrijpen.” Buurman, die nog wel wat contact heeft met zijn oud-teamgenoten, kijkt met een goed gevoel terug op zijn periode in Zuidlaren: “Zoals ik al aangaf: het is een goed team met veel kwaliteit. Een team dat zich makkelijk staande houdt in de tweede klasse. Wat mij betreft een mooie tijd.”

Tweede seizoen
Door zijn werk op de zaterdag, was Buurman genoodzaakt om te stoppen met zaterdagvoetbal. Een trend die je meer ziet in het hedendaagse amateurvoetbal, zo zegt de Stadjer: “Je merkt vaak dat ploegen die op zaterdag spelen, spelers verliezen aan een zondagclub vanwege werk. Ik denk dat dit ook een reden is waardoor er in de toekomst waarschijnlijk meer zondagclubs op een hoger niveau spelen. Bij zaterdagclubs is het toch vaak moeilijk om de teams bij elkaar te houden.” Wat dat betreft hoeft men in Valthermond niet te vrezen dat Buurman de club op korte termijn gaat verlaten: “Op dit moment heb ik het enorm naar m’n zin bij Valthermond! Dit is inmiddels mijn tweede seizoen hier en ik bekijk het dan ook per seizoen. Zolang het nog te combineren is met privé en werk, zal ik zeker nog te bewonderen zijn op het voetbalveld.”

- Banner Valthermond

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Arend Scholtens wil geen sms’jes ontvangen

Het zal niet vaak gebeuren dat een ploeg die na twaalf wedstrijden 54 doelpunten ...

Vijf vragen aan Bennie Jeurissen (Titan)

Afgelopen zondag werkte Titan op eigen sportpark de Mondenderby tegen Valthermond af. Na een enerverende ...

Jelle Siekman: “40 goals en kampioen worden met HOC.”

Jelle Siekman scoort aan de lopende band en hoopt op 40 doelpunten uit te ...