Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Eerbetoon aan Cruijff
Het draaide dit weekeinde vooral om het eerbetoon aan de beste voetballer die Nederland ooit heeft gekend: Johan Cruijff. En dat gebeurde op zeer fraaie en indrukwekkende wijze tijdens alle wedstrijden in de Eredivisie. Zo had Ajax een prachtig en schitterend eerbetoon aan Johan Cruijff rondom en tijdens de wedstrijd tegen Zwolle en waren de woorden Frank de Boer na de wedstrijd daarom ook heel toepasselijk. “Misschien was het wel goed dat de wedstrijd niet heel sprankelend was, zodat alle aandacht naar het eerbetoon ging.” En zo was het maar net, want eigenlijk kan Cruijff niet genoeg geëerd worden voor alles wat hij heeft betekent voor het voetbal en de de plek van Nederland in de wereld. Ook op de andere velden werd stil gestaan bij het overlijden van Cruijff.  En zo kreeg Cruijff het dikverdiende eerbetoon van het Nederlandse voetbal.

PSV blijft in de race
Natuurlijk werd er ook gevoetbald en werd er vooral gekeken naar de wedstrijd AZ-PSV, waarbij menigeen had gedacht dat de titelstrijd deze speelronde weleens beslist kon worden. AZ verkeerde in 2016 in een bloedvorm en was in eigen huis nog onverslaanbaar. Dat bleek zaterdagavond na afloop van de wedstrijd tegen PSV toch anders te zijn toen er 2-4 op het scorebord stond. Het was een relatief eenvoudige avond voor de ploeg uit Eindhoven, die een dag later Ajax ook eenvoudig zagen winnen van Zwolle. Met name Arek Milik maakte weer eens een goede indruk en lijkt de laatste tijd met zijn sterke linker moeilijk af te stoppen. De grote vraag is nu dan ook of PSV en Ajax nog punten zullen gaan verspelen of dat het echt op de laatste speeldag aan gaat komen.

Zeinstra blundert
Ook was er het degradatieduel tussen de Graafschap en Cambuur Leeuwarden, waarbij de vraag was wie na afloop de rode lantaarn in handen zou krijgen. Bij Cambuur moest eerste doelman Leonard Nienhuis vlak voor de wedstrijd afhaken en dat bleek later van cruciaal belang te zijn. Zijn vervanger Harm Zeinstra liep namelijk opvallend te schutteren. Cambuur leek op weg naar een zege te zijn, maar Zeinstra liet een eenvoudige bal los waarvan Ted van de Pavert kon profiteren. Mocht Cambuur het niet redden in de resterende wedstrijden dan zal Zeinstra nog wel even aan dit moment herinnerd worden. Hoe dan ook, ook deze tweestrijd blijft waarschijnlijk tot op de laatste speeldag spannend gezien het verschil nog altijd één punt is in het voordeel van de Superboeren.

Doorslaggevende vrije trap
Wat verder vooral opviel was hoeveel vrije trappen er werden gescoord dit weekeinde en dat deze ook nog eens van doorslaggevend belang waren.  De een was misschien nog wel mooier dan de ander, maar Branco van den Boomen, Hakim Zyech en Rasmus Lindgren schoten ze allemaal prachtig binnen. Allemaal winnende treffers die hun clubs drie punten opleverden. Zo bleek maar weer eens dat de vrije trap een extra wapen is en dat een paar extra trainingsuurtjes zomaar drie punten kunnen opleveren.  

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Arie Weits: “De tussenbalans”

Het einde van het jaar nadert, dus tijd om terug te blikken op de ...

Jordi Nijgh: “Een dierbaar compliment”

“Doe toch eens normaal, man!” was hetgeen ik tegen mijn vader zei als hij ...

Peter Kroezenga: “Ode aan het sportpark”

Een club in nood komt steeds vaker voor. Te weinig geld, te weinig leden ...