Ter Apel ’96 (met de hakken over de sloot) veilig!

ta-96Waar vorige week nog werd gezegd dat Ter Apel ’96 wel de slag, maar nog niet de oorlog had gewonnen, was het na de wedstrijd afgelopen zondag net omgekeerd. Dit keer verloren de Ter Apelers namelijk wel de slag, maar was het doelsaldo voldoende om op basis hiervan de oorlog te winnen. Na de 2-0 overwinning in de thuiswedstrijd vorige week tegen Sweel moest Ter Apel ’96 nog een keer vol aan de bak om het derdeklasserschap veilig te spelen. Deze tweede nacompetitie wedstrijd vond plaats in Zweeloo waar op een bijveld onder tropische omstandigheden een beslissing moest gaan vallen.

In mineur
Ten opzichte van vorige week moest Ter Apel ’96 het stellen zonder Rick Eikens (blessure), Albert-Jan van Oosten en Jordy Veninga (beiden geschorst). Voor de wedstrijd was inmiddels duidelijk geworden dat het tweede elftal van de Ter Apelers was gedegradeerd doordat zij hun nacompetitie wedstrijd na verlenging hadden verloren van Noordster. Om het seizoen niet volledig in mineur af te sluiten moest er dus gewonnen worden.

Lastige Stam en Schoonbeek
Ter Apel ’96 begon goed aan de wedstrijd en zorgde voor veel druk op de verdediging van Sweel. Met name Daan Stam en Jeroen Schoonbeek waren voor de verdedigers van Sweel zeer lastig. Net als vorige week was er veel dreiging maar wisten de Ter Apelers niet tot hele grote kansen te komen. Michel Heijne was nog het dichtste bij, maar zijn volley verdween net over het doel. Sweel werd met name gevaarlijk uit spelhervattingen. Hun eerste mogelijkheid kwam na ongeveer twintig minuten spelen dan ook uit een corner, maar Nijenbanning wist de bal niet goed te controleren en schoot eveneens hard over het doel. Even later was het aanvoerder Wilfred Kuipers die dicht een doelpunt was. Vanuit vermeend buitenspelpositie kon hij alleen op doelman De Jonge afgaan, echter schoof hij de bal rakelings naast.

Ter Apel '96 viert de gelijkmaker van Arjan Heeres (foto's: Andries Middelbos)
Ter Apel ’96 viert de gelijkmaker van Arjan Heeres (foto’s: Andries Middelbos)

De Jonge verrast
Toch was het Sweel dat met een voorsprong de rust in ging. Sweel kreeg door scheidsrechter Frankena een makkelijk gegeven vrije bal toegekend. Waar opnieuw een hoge voorzet werd verwacht besloot Van der Veen ineens op het doel te schieten. Hierbij liet De Jonge zich verrassen door een stuit en verdween de bal via zijn vingertoppen in het doel: 1-0. De Ter Apelers waren hierna toch wel even aangeslagen maar wisten te voorkomen dat Sweel voor de rust nog verder gevaarlijk kon worden.

Blaffen, niet bijten
In de rust werd Dennis Stuurwold vervangen door Roy Hooiveld en kort na de rust moest Marcel Mulder zich door een blessure laten vervangen door Arjan Heeres. Ter Apel ’96 nam weer de controle over de wedstrijd. Uiteraard zette Sweel alles op alles op een tweede treffer te forceren, maar tot hele grote kansen kwam het niet. Slechts éénmaal wisten de mannen uit Zweeloo spits Kuipers in stelling te brengen, echter belandde zijn kopbal in de handen van De Jonge. Verder waren het vooral vrije ballen en corners die dreigend waren. De Ter Apelers daarentegen kregen steeds meer ruimte om gevaarlijk richting het Sweel-doel te bewegen. In de afrondende fase ontbrak echter de nauwkeurigheid om dit ook om te zetten in een treffer: een medespeler werd niet bereikt of Sweel-doelman Reuvers was een sta-in-de-weg.

Dolblije Ter Apelers vieren het lijfsbehoud...
Dolblije Ter Apelers vieren het lijfsbehoud…

Held Heeres
Drie minuten voor het einde van de speeltijd leek de wedstrijd dan toch beslist. De pas 15-jarige Arjan Heeres werd met een tegenstander in zijn rug ingespeeld, met een snelle beweging draaide hij weg en schoot hard raak: 1-1. Met nog enkele minuten te spelen moest Sweel nog twee keer scoren om gelijk te komen wat gezien de kansenverhouding niet voor mogelijk werd gehouden. Maar nog geen minuut later besloot scheidsrechter Frankena de ploeg uit Zweeloo een strafschop te geven. Een voorzet werd door de naar voren geschoven verdediger Ten Berge tegen een hand van Ron Kuper aan gekopt.

Hadhaving!
Sweel-aanvoerder Kuipers schoot deze strafschop hard en zuiver in de benedenhoek waardoor de blessuretijd toch nog spannend werd. De Ter Apelers kwamen de toegevoegde vijf minuten echter goed door. Toen Frankena uiteindelijk affloot was de opluchting maar toch zeker ook de blijdschap aan Ter Apel-zijde groot. Na een lastig seizoen met wisselende resultaten, veel blessures en schorsingen en een aantal spelers die wegens diverse omstandigheden niet langer konden meespelen is de doelstelling uiteindelijk toch behaald: handhaving in de derde klasse! Er kan nu vooruit worden gekeken naar een nieuw seizoen in deze klasse met hopelijk veel derby’s tegen Titan, CEC, Musselkanaal en Stadskanaal.