Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Gisteren waren alle ogen gericht op de topper tussen PSV en Feyenoord. Als de Rotterdammers zouden winnen dan kon het een mooi gaatje slaan richting zowel PSV als Ajax. De meeste mensen zagen Feyenoord echter niet winnen van PSV en hadden de verwachting dat de punten in Eindhoven zouden blijven. Dat bleek echter niet het geval, want uit een van de spaarzame kansen wist Feyenoord te scoren. De treffer van Eric Botteghin bleek de winnende zijn, waarbij de verdediger geheel vrijstaand kon inschieten. Het kwam door een dekkingsfout van aanvaller Luuk de Jong, die alleen maar oog voor de bal had.

Om de schuld van de nederlaag nou volledig in de schuld van de schoenen van de PSV-aanvoerder te schuiven gaat wellicht te ver, maar feit bleek wel dat de aanval van PSV niet thuis gaf. Het bleek niet de eerst keer dit seizoen dat PSV moeite had om te scoren. Daarnaast verdiende Feyenoord ook de nodige credits voor het compacte spel en het solide optreden van de achterhoede met doelman Brad Jones. De aanvoer naar De Jong werd aan banden gelegd, maar tevens creëerde PSV te weinig om Feyenoord echt te verontrusten. Doordat de lijstaanvoerder ook nog eens in het momentum zat kon je er eigenlijk op wachten dat ze nog een doelpunt zouden maken. Zo geschiedde het dan ook en was de overwinning misschien wel niet eens onverdiend te noemen.

Toen de transfermarkt op 1 september op slot ging hoorde je de meesten zeggen dat PSV de beste transfers had gemaakt deze zomer. Natuurlijk zijn de komst van Schwaab, De Jong en Ramselaar prima aankopen, maar Marcel Brands heeft zich enigszins verkeken op de aanvallende kwaliteiten van PSV. Vorig seizoen bleek namelijk ook al dat Luuk de Jong het vaak in topwedstrijden liet afweten. Als de aanvaller ook nog eens niet in goeden doen is, dan heb je ook niet zoveel aan hem door zijn gebrekkige traptechniek en snelheid. Daarbij komt dat De Jong verder ook geen druk voelt doordat er geen serieus alternatief is.

Locadia wil wel graag als centrumspits spelen, maar is al te licht bevonden door de technische staf van PSV die hem alleen als linksbuiten gebruikt. Ook geen goede keuze gezien de aanvaller ook de echte snelheid mist en ook geen individuele actie in huis heeft. Cocu zou er dan ook verstandig aan doen om Zinchenko en Bergwijn te posteren op de linkerflank en niet een speler als Pereiro. Die opteert veel beter als een schaduwspits en misschien zelfs wel als spits gezien hij wel over een fijne techniek beschikt. Met Narsingh op rechts heb je wel veel snelheid, maar ook veel wisselvalligheid. Daarnaast is het ook geen echte afmaker en met die wetenschap zie je gelijk waar het gebrek aan scorend vermogen ligt.

Voor PSV was het dan ook misschien verstandiger geweest om De Jong in de zomer te verkopen en op zoek te gaan naar een alternatief. Ze hadden immers in een vroegtijdig stadium al een poging kunnen wagen bij Vincent Janssen toen hij nog geen twintig miljoen waard was. Maar ook spitsen als Haller en Dost waren te halen, maar PSV besloot om het contract van De Jong te verlengen. Als De Jong dit seizoen zijn draai niet vindt, dan neemt ook nog eens de transferwaarde af van de spits die eerder ook al mislukte in het buitenland bij Newcastle en Gladbach.

Voor Marcel Brands wacht er dan misschien toch de schone taak om in de winterstop nog op zoek te gaan naar een doelgerichte spits als goed alternatief of zelfs als eerste keus. Cocu zou ook nog kunnen kiezen om zijn oudere broer in de spits te zetten, want dat is bij Ajax ook al menigmaal een succes gebleken. Hoe dan ook hoeft PSV nog niet te wanhopen, want wie de afgelopen zeven seizoen een van de broertjes De Jong in de selectie had werd kampioen van Nederland. Of het dit seizoen ook zo wordt valt nog te zien, maar veel zal daarbij afhangen van de beslissingen van trainer Philip Cocu en technisch manager Marcel Brands.

Door Ronald Bulthuis

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Peter Kroezenga: “Damesvoetbal”

Wie in de nachtelijke uurtjes van deze zomerse dagen geplaagd wordt door verveling kan zijn ...

Peter Kroezenga: “Ode aan het sportpark”

Een club in nood komt steeds vaker voor. Te weinig geld, te weinig leden ...

Arie Weits: “Meer dan sport alleen”

Afgelopen week heb ik weer bevestigd gekregen waarom het onderdeel zijn van een vereniging ...