Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Bij Ajax lijkt het langzaam maar zeker de goede kant op te gaan. De club won zaterdag met 5-1 van Zwolle en versloeg eerder in de week ook al Willem II met 5-0 in de strijd om de KNVB-beker. Twee duidelijke uitslagen met evenzo duidelijke cijfers. Maar hoe sterk was de tegenstand eigenlijk? Zwolle presteert namelijk het gehele seizoen al bijzonder teleurstellend en vergaarde nog maar twee punten uit zeven wedstrijden. Een gemakkelijkere prooi kon Ajax afgelopen speelronde dan ook niet worden voorgeschoteld.

Ook Willem II was een gewillig slachtoffer dat van tevoren al wist dat een overwinning bijna niet mogelijk zou zijn. Toen Kali al vroeg met rood naar de kant moest was het helemaal een gelopen koers. Desondanks maakte Ajax deze wedstrijd en net als tegen Zwolle in de tweede helft een betere indruk dan in de afgelopen weken.

Trainer Peter Bosz goochelde echter veelvuldig met zijn opstelling de afgelopen weken omdat hij nog steeds niet de juiste afstelling had gevonden. Zo ook deze twee wedstrijden, al lijken de puzzelstukjes nu langzaam op zijn plaats te vallen. Het is wel duidelijk dat aankoop Zyech veel beter rendeert op het middenveld dan aan de buitenkant en dat Dolberg een betere spits is dan Traoré. 

Verder heeft Ajax met Davison Sanchez een toptalent in de achterhoede staan: hij lijkt uit het juiste hout gesneden. Het probleem zal hem dan ook niet in de kwaliteit van de spelers zitten, maar meer in het totale team. Voor Bosz zal dat vooral de belangrijkste taak zijn: een onverslaanbaar team creëren. Kwalitatief is Ajax bijvoorbeeld beter dan Feyenoord, maar de koploper oogt juist als een veel hechter team.

Bosz moet dan ook opletten met wat voor dingen hij verkondigt in de media om zijn geloofwaardigheid onder zijn spelers niet te verliezen. Voor een paar weken terug riep de Ajax-trainer nog doodleuk dat er geen betere nummer 6 was dan Riedewald, maar tegen Zwolle stond routinier Schöne op zijn plek. 

Ook Gudelj moest wijken voor Zyech voor een plek op het middenveld, waarbij de andere plek een zekerheidje is voor aanvoerder Davy Klaassen. Ook de keuze voor Sinkgraven als linksback was opvallend te noemen, waarbij Dijks op de bank plaats mocht nemen. Neem daarbij dat het talent Bazoer en El Ghazi ook nog eens op de bank zaten waardoor de bank van Ajax goed bezet was.

Daar zal ook de sleutel naar succes liggen voor Ajax en Bosz. De selectie beschikt over genoeg kwaliteit, maar door de aanwezige kwaliteit zullen ook veel spelers tot hun eigen ongenoegen plaats moeten nemen op de bank. Als Bosz er voor kan zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op komen te staan en het team belangrijk maakt, dan kan het inderdaad nog een heel mooi seizoen worden in Amsterdam.

Lukt het hem dat niet, dan kan dat Bosz wel eens de kop gaan kosten en zullen veel spelers ontevreden zijn en hun ongenoegen gaan uiten. De komende wedstrijden tegen Standard Luik, Utrecht, ADO, Celta de Vigo en Feyenoord zullen dan ook moeten uitwijzen of de visie van Bosz daadwerkelijk een succesnummer zal worden bij Ajax.

Door: Ronald Bulthuis

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Peter Kroezenga: “EK”

Kent u dat pakkende liedje nog van Wolter Kroes? “We zijn er weer bij ...

Peter Kroezenga: “De winterstop”

Je lichaam wordt vermoeider. Na elke training of wedstrijd krijg je last van meer ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

PSV speelde afgelopen weekeinde alweer voor de vijfde keer gelijk. In Tilburg kwam het ...