Oud-TEVV’er Ronny Zwikker voor altijd verbonden met WKE

wkeVorig seizoen was er één van uitersten voor Ronny Zwikker. Zijn jeugdliefde WKE ging failliet, hij besloot zelf te stoppen bij TEVV en zag de Mondkers aan het eind van het seizoen degraderen én er (voorlopig) mee ophouden. Inmiddels is TEVV voor hem verleden tijd en is de verdediger terug op het oude nest: sportpark Grote Geert in Emmen. En Zwikker is hier maar wat blij mee: “Dit voelt weer als thuiskomen. Ondanks mijn uitstapjes naar andere clubs, kom ik altijd weer terug bij WKE. En dat ik nu weer iets kan betekenen voor het eerste elftal is natuurlijk geweldig!

Vreemde periode
Het was dus een turbulent seizoen voor de nu 33-jarige Zwikker. Tot de winterstop was er weinig aan de hand: de Emmenaar had een basisplaats bij TEVV en ook WKE presteerde prima in de topklasse. Hierna brak er een vreemde periode aan, vertelt Zwikker: “WKE ging failliet en ik voetbalde bij TEVV. Er was sprake van een eventuele doorstart en dus wilde ik iets kunnen doen voor de club. Met mijn hoofd zat ik bij WKE en met meerdere jongens spraken we er vaak over, maar ondertussen wilde ik natuurlijk ook mijn stinkende best doen voor TEVV.”

Gerommel
Vervolgens begon het ook in Tweede Exloërmond te rommelen, wat de prestaties niet ten goede kwam. Zwikker hierover: “We kregen te horen dat het doek ook wel eens kon gaan vallen voor TEVV. Er was een tweestrijd binnen de club. Sommigen wilden het anders zien binnen de club en anderen die toch voor de prestaties gingen.” Toch gingen de gedachten van Zwikker meer uit naar wat er op het kamp in Emmen gebeurde: “Ik blijf een ‘WKE-jongen’. En met alle respect voor TEVV: ik maakte me meer zorgen om WKE”

Zonder pardon
Naast alle bestuurlijke perikelen bij TEVV en WKE werd de persoonlijke situatie van Zwikker er ook niet rooskleuriger op. In de anderhalf jaar daarvoor was hij basisspeler onder trainer Hans Kamphuis, maar toen hij zonder pardon op de bank werd gezet, knapte er iets bij de verdediger: “Er was versterking gekomen in de winterstop, maar nog steeds was ik zeker van mijn plek. Er was ook nooit gesproken over iets wat beter of anders moest. En toen werd ik ineens zonder overleg op de bank gezet. Daarna was het voor mij klaar.” Niet geheel vrijwillig besloot Zwikker in maart te stoppen bij TEVV. Er speelden meerdere zaken waardoor hij geen deel meer uit wilde maken van de selectie.

Wederzijds respect
“Voetbal is voor mij emotie. Ik zit vol spanning voor een wedstrijd, bereid me goed voor en ben de avond van tevoren al op een gezonde manier zenuwachtig. En dan wordt je plots op zo’n manier behandeld, terwijl ik veel meer heb gedaan dan alleen maar voetballer zijn… Ik vind wederzijds respect erg belangrijk en dit was er helaas niet meer.” Toch wil Zwikker benadrukken dat dit niets met de vereniging zelf te maken heeft, want hier heeft hij een mooie tijd gehad: “Ik heb na mijn besluit veel berichtjes en telefoontjes gehad en heb zelfs nog een aantal wedstrijden in het tweede elftal gespeeld. Ook hier werd ik direct als ‘eigen’ opgenomen, dus verder geen kwaad woord over TEVV”.  

ronnyzwikker
Ronny Zwikker is terug op het oude nest: sportpark ‘Grote Geert’ in Emmen (Foto: WKE ’16)

Opnieuw beginnen
Vanaf dat moment was de netwerk engineer van I-Beheer in Emmen clubloos en beraadde hij zich op de toekomst: “Toen het niet goed ging met WKE hield ik er al rekening mee dat ze misschien opnieuw moesten beginnen. Natuurlijk hoopte ik dat ze ‘overeind’ zouden blijven, want een faillissement is verschrikkelijk”. Zwikker kreeg uiteindelijk gelijk, WKE werd WKE ‘16 en startte afgelopen zomer in de vijfde klasse met een groot aantal nieuwe spelers met een verleden bij de club uit Emmen. De routinier is blij dat het zo heeft uitgepakt: “Terugkeren bij WKE was hoe dan ook al mijn bedoeling, maar terugkeren in de eerste selectie is natuurlijk nog mooier, ook al is dit op het laagste niveau”.

Dubbele cijfers
De huidige selectie van trainer Pascal Mulder herbergt veel kwaliteit met spelers die op een hoog niveau gevoetbald hebben. Dit is ook terug te zien in de uitslagen, want in meerdere duels zijn al de dubbele cijfers behaald. Het is dan dus ook niet de vraag óf de club kampioen wordt, maar wanneer. De vraag is wel: hoe houden de spelers het leuk voor zichzelf? “We proberen de trainingen op een zo hoog mogelijk niveau te houden en kijken uit naar de bekerwedstrijden” zegt Zwikker.

Bekersucces
“Hoe verder we komen in de beker, hoe beter de tegenstand wordt. Deze wedstrijden zijn voor ons extra mooi, omdat we dan kunnen zien waar we staan als selectie. Het streven is dus om zover mogelijk in de beker te komen en ook na elke wedstrijd willen we ons verbeteren. Want ook al win je ruim, er zijn altijd zaken die beter kunnen”.  De sterke verdediger speelt zelf weer op zijn vertrouwde positie centraal achterin: “Ik heb hier zoveel mogelijk een vrije rol gekregen. Zo kan ik me focussen op de opbouw, rugdekking en door mijn coaching probeer ik waar mogelijk medespelers beter neer te zetten”.

Erg sportief
WKE ‘16 komt dit seizoen dus uit in de vijfde klasse E en is hierdoor regelmatig te bewonderen in de Kanaalstreek. Zij gaan namelijk op bezoek bij Buinen, Buinerveen, EEC, De Treffer ’16, GKC en Gasselternijveen. Komende zondag gaan de Emmenaren op bezoek bij laatstgenoemde, op sportpark ‘De Hunze’. De ploeg van Roeland Deuring staat onderaan en dat is ook het enige wat Zwikker weet van de aankomende tegenstander: “Om heel eerlijk te zijn weet ik amper iets van Gasselternijveen. En dat geldt voor meerdere tegenstanders. Tegen heel veel clubs in onze competitie heb ik nog niet eerder gespeeld, maar stiekem maakt dat het ook wel weer leuk, want je weet soms niet wat je moet verwachten.” En ondanks dat het niveau een stuk lager ligt dan hij gewend is, bevalt het Zwikker enigszins wel in de kelder van het amateurvoetbal: “Ik moet zeggen dat alle wedstrijden tot nu toe erg sportief zijn verlopen en dat is toch iets wat mij 100% mee is gevallen! Ik hoop dat we er zondag een mooiere pot van gaan maken dan gelopen weekend tegen Roswinkel”.

Blijven knokken
Het kampioenschap voor WKE ‘16 is dus een kwestie van tijd en dat zal de opmars zijn voor nog meer promoties. Zo moeten de oranjehemden binnen een aantal jaar weer meedoen in de top van het amateurvoetbal en Zwikker heeft hier dan ook alle vertrouwen in: “De toekomst ziet er goed uit. Als ik alleen al kijk naar de passie in en rondom het veld en van de mensen die aan de club bouwen, dan moet dit zeker goed komen. En dan het publiek… Het is geweldig om weer voor zoveel mensen uit de regio te spelen. Elke wedstrijd staan er weer honderden mensen langs de lijn, uit en thuis. Dat geeft een geweldig gevoel!” Hoelang Zwikker zelf nog hiervan kan genieten is de vraag, maar hij zal in ieder geval altijd verbonden blijven met WKE ’16: “Zolang ik fit ben zal ik blijven knokken om deel uit te mogen maken van deze selectie. En zodra het niet meer lukt, hoop ik heerlijk te kunnen genieten van bijvoorbeeld 35+ voetbal. En dan uiteraard bij WKE!”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Gasselternijveen blijft hopen op handhaving

Slechts één keer stak v.v. Gasselternijveen dit seizoen zegevierdend de armen in de lucht ...

Bert Timmermans: “Buinerveen moet een stabiele middenmoter worden.”

Bert Timmermans hoopt op een stabiel seizoen voor Buinerveen waarbij een plaats in de ...

Harm-Jan Moesker belangrijk met goals én mandarijnen

Of het aan de mandarijnen lag die hij voor de wedstrijd uitdeelde, weet Harm-Jan ...