Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

De topper tussen Ajax en PSV is gespeeld en daarmee ook de eerste helft van het seizoen in de Eredivisie. Een eerste helft waarin Feyenoord de sterkste bleek en zondag ook nog weer een handje werd geholpen door het gelijke spel tussen concurrenten Ajax en PSV. Met een voorsprong van respectievelijk vijf en acht punten op beide teams ziet de situatie er voor Feyenoord gunstig uit.

Na een helft competitievoetbal is het tijd om terug te blikken op deze eerste seizoenshelft waarin natuurlijk toppers en tobbers te vinden zijn. Als we kijken naar de teams dan is Feyenoord de absolute topper van het seizoen tot nu toe. Van Bronckhorst lijkt een hecht team gecreëerd te hebben, waarbij iedereen zich schikt naar zijn positie. Een absolute voorwaarde om kampioen te kunnen worden. Met het roulatiesysteem en het zelfs durven passeren van Dirk Kuijt lijkt de trainer een juiste zet te hebben gedaan.

Daarnaast is het grote aantal gemaakte doelpunten opmerkelijk en kunnen meerdere spelers een doelpunt maken. Zelfs El Ahmadi, die in voorgaande seizoenen nauwelijks scoorde, heeft er nu al vier gemaakt. Wel is het de vraag hoe Feyenoord zich de eerste weken na de winterstop zal gaan houden zonder El Ahmadi. Ik verwacht dat dit geen verschil zal gaan maken en dat Feyenoord na achttien jaar weer eens op de Coolsingel zal staan om een kampioenschap te kunnen vieren. 

De hand van Peter Bosz is wel enigszins zichtbaar bij Ajax, maar zoals wel vaker is gebleken levert het leuke voetbal van hem geen prijzen op. Daarnaast moeten de Amsterdammers het ook een maand stellen zonder Zyech. Feyenoord oogt daarnaast stabieler en lijkt zeer goed doordrongen van de missie. Voor PSV lijkt de missie schier onmogelijk gezien er twee teams voorbij gegaan moeten worden. 

Wanneer we naar de spelers kijken dan komt ook de topper van Feyenoord. Nicolai Jörgensen is zo onvoorstelbaar belangrijk met zijn goals en assists, dat de Deen inmiddels onmisbaar is geworden. Met de Deense spits is Feyenoord niet alleen verzekerd van rendement, maar ook het aanvalsspel wordt er beter van. Het lijkt een gouden aankoop geweest te zijn van Martin van Geel, die niet altijd even gelukkig was met zijn transfers.

Kijkend naar de tobber onder de clubs, dan is dat PEC Zwolle voor mij en ook wel ADO Den Haag. Zwolle speelde jarenlang leuk voetbal en stond steevast in de bovenste helft van de ranglijst. Hoe anders is het dit seizoen, waar het na de eerste helft slechts op een zestiende plaats van de ranglijst staat. Waar Zwolle jarenlang om play-offs voor Europees voetbal speelde, daar zal het dit seizoen degradatievoetbal moeten spelen. Het is de vraag of Ron Jans zelf nog een jaar langer door wil of dat de club afscheid van hem gaat nemen.

Het wanbeleid van ADO heeft zijn invloed op de prestaties van de residentieclub. Op de laatste speeldag voor de winterstop won ADO dan wel van Sparta, maar met slechts zeventien punten uit zeventien wedstrijden stelt de club ernstig teleur. Zeker met in de wetenschap dat de steenrijke Chinees Wang wel even zou gaan investeren in de club om deze naar een hoger plan te tillen. Dat lijken alleen maar fabeltjes te zijn en een aantal invloedrijke Hagenezen zien de Chinees nog liever vandaag dan morgen vertrekken. Ook voor ADO lijkt het door al deze perikelen een lastig seizoen te gaan worden.

Voor mij zijn de tobbers van de eerste seizoenshelft de gebroeders De Jong, die nu allebei bij PSV spelen. Vorig seizoen was Luuk de Jong nog de belangrijkste speler bij PSV en scoorde hij er lustig op los. Hoe anders is het dit seizoen, waarin hij nauwelijks doel treft en hopeloos uit vorm lijkt. De vraag is dan ook of PSV hem afgelopen zomer niet had moeten verkopen. Ook zijn oudere broer stelt tot nu toe hevig teleur ondanks zijn belangrijke treffers tegen Go Ahead en Ajax.

Siem speelde namelijk bijna nog geen wedstrijd en heeft continu last van blessures. Maar goed, wie weet herpakken beiden zich in de tweede seizoenshelft. De laatste zeven jaar werd een club met Luuk of Siem in de ploeg immers kampioen van de Eredivisie, dus wie weet gaat de geschiedenis zich nog herhalen. Het kan soms raar lopen zoals we afgelopen seizoen wel gezien hebben. Het beloofd dan ook nog een mooie tweede seizoenshelft te gaan worden…

Ronald Bulthuis

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Peter Kroezenga: “De winterstop”

Je lichaam wordt vermoeider. Na elke training of wedstrijd krijg je last van meer ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Ajax lijkt op weg naar de titel Eindelijk was het dan zover, de wedstrijd ...

Peter Kroezenga: “De wissel”

Net op het moment dat je denkt alles meegemaakt te hebben, niet dus. Na ...