Clubtopscorer Jan Springer: “Het moet echt anders bij SJS”

SJS

“Wanneer het puur om voetballende kwaliteiten gaat, dan gaan wij die wedstrijd zaterdag winnen!”, aldus Jan Springer. De aanvalsleider van SJS haast zich vervolgens wel om er aan toe te voegen dat de teamgeest ook een grote rol zal spelen in de Kanaalstreek-derby tegen Onstwedder Boys: “Wij moeten laten zien dat we als team ook uit het juiste hout gesneden zijn.” En daar valt volgens Springer nog wel wat te verbeteren bij de Knoalsters, die een wisselvallig seizoen beleven.

Kwaliteit en mentaliteit
“We hebben het in de beginfase van het seizoen wel eens over promotie gehad, maar wanneer je realistisch bent, dan is dat nergens op gebaseerd.” Want volgens de nu 25-jarige SJS’er komt de formatie van vertrekkend trainer Piebes zowel qua kwaliteit als mentaliteit te kort om echt mee te doen om de bovenste plaatsen. Overigens geeft Springer aan dat de klassegenoten van SJS ook niet overlopen van voetballend talent: “Het niveau valt echt tegen. Veel ploegen kiezen heel snel voor de lange bal, dus van goed voetbal is zelden sprake.”

Randvoorwaarden
Maar omdat SJS zelf ook niet goed presteert, zal het ook volgend seizoen uitkomen in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal. En gezien de omvang en geschiedenis van de blauwhemden is dat zeker twee niveaus te laag. Springer is duidelijk: “SJS moet inzetten op randvoorwaarden bij het eerste elftal. Geef spelers een vergoeding voor het aanschaffen van voetbalschoenen, trakteer ze op een trainingskamp in de winterstop en organiseer feestjes na thuiswedstrijden. Op die manier worden we vanzelf weer interessant voor spelers uit de regio. En ik weet zeker dat de resultaten dan vanzelf komen. Tot slot moeten we snel stoppen met kreten als ‘SJS is een familieclub’ en ‘Elk team is even belangrijk’. Het eerste elftal is het vlaggenschip. Gaat het daar goed, dan gaat het in de hele club goed!”

Jan Springer (m) scoort, Simon Hidding en Kay Rijkens vieren mee… (foto: Brigitte de Wijk)

Basisplaats
Ondanks dat de assistent-bedrijfsleider van een Lidl-supermarkt voldoende verbeterpunten ziet, zal hij ‘zijn’ SJS niet snel de rug toekeren: “Ik kijk regelmatig bij andere clubs in de regio, maar nooit met intentie om een overstap te maken.” aldus Springer, die er bijna twintig jaren op heeft zitten bij SJS: “Ik heb hier heel veel vrienden, dus waarom zou ik dat achterlaten? Daarnaast is het vanwege mijn werk niet mogelijk om alle trainingen te bezoeken, iets wat op dit niveau niet ten koste gaat van een basisplaats.” Maar dat houdt niet in dat de in Stadskanaal woonachtige clubtopscorer blij is met het spelen in de vierde klasse: “Natuurlijk vond ik het spelen in de tweede klasse veel leuker!”

Vertrouwen
Op sportief vlak ligt dus een schone taak voor de nieuwe trainer, Otto Halmingh: “Ik ken de man amper, maar hij heeft een uitgebreid cv als trainer, dus ik heb er wel vertrouwen in.” Iets wat minder aan de orde was onder Loewie Piebes, hoewel dat niet zo hard wordt gesteld door Springer: “Ik kan goed overweg met Loewie, maar op voetballend vlak verschillen we vaak van mening.” Lichtend voorbeeld hiervan is de positie waarop de doelpuntenmaker in de afgelopen twee seizoen vaak speelde: “Op basis van zijn staat van dienst stond Johan van Klinken in de spits en moest ik noodgedwongen op de vleugel spelen. Daar ligt mijn kracht gewoon niet.”

Lopende band
Een stelling die wordt ondersteund door de statistieken, want na twee nagenoeg doelpuntloze seizoenen gaat het in de huidige jaargang voortvarend: sinds 12 november maakte Springer in niet minder dan twaalf doelpunten, waar SJS als team er ‘slechts’ twintig maakte in tien wedstrijden: “Wanneer in in de punt van de aanval speel, dan maak ik echt mijn doelpunten wel!” Kortom, aan Springer zal het zaterdag niet liggen, in de derby tegen Onstwedder Boys. Aftrap op sportpark ‘De Boskamp’ in Onstwedde is zaterdag om 14:30 uur.

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Nick Oosting beleeft moeizaam eerste seizoen bij SJS

SJS boekte afgelopen zaterdag pas haar tweede overwinning van het seizoen. En deze zege ...

Geert Katoen is op zijn plek in Gasselternijveen

Hij is afkomstig uit een echte voetbalfamilie, speelde tot zijn veertigste in de eerste ...