DKB ’44 trakteert SJS op fikse nederlaag

Een slechte zaterdag voor SJS, dat niet alleen met ruime cijfers verloor, maar ook nog een aantal belangrijke spelers geblesseerd zag uitvallen.

Foto Brigitte de Wijk, SJS-aanvoerder Frank Venema schermt de bal af van zijn tegenstander.

SJS heeft in eigen een forse nederlaag geleden tegen DKB. De ploeg uit de Krim ging er met een 0-4 overwinning vandoor. Bovendien zag de thuisploeg ook nog een aantal belangrijke spelers geblesseerd uitvallen en dus lijken de Knoalsters voorlopig even een pas op de plaats te moeten maken in de zaterdag vierde klasse D.

Het werd een teleurstellende zaterdagmiddag voor de ploeg van trainer Jos Schaart, terwijl er vooraf geen vuiltje aan de lucht leek. Alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooie pot voetbal aan de Julianastraat, maar er werd al snel roet in het eten gegooid doordat scheidsrechter Vogelaar voornemens was het veld af te keuren. En daarin kon niemand hem ongelijk geven. De doelmonden op het hoofdveld waren in dusdanig slechte conditie dat er eerst met man en macht gewerkt werd aan het enigszins in goede staat brengen ervan. Met een kwartier vertraging werd er dan eindelijk afgetrapt, nadat er een minuut stilte in acht genomen werd ter nagedachtenis aan Bert van der Schoot, die recentelijk op veel te jonge leeftijd overleed.

Verkeerde kleur kaart

In het eerste kwartier was het vooral aftasten van beide kanten waar SJS de eerste speldeprikjes uitdeelde, maar tot echt uitgespeelde kansen leidde dat nog niet. Toch was al snel te zien dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. DKB was in de 20e minuut dichtbij een openingstreffer, maar doelman De Jonge stond zijn mannetje en maakte de kopbal onschadelijk. Op het half uur had Heidema de score kunnen openen voor de Knoalsters, maar hij stuitte op de doelman van DKB. Niet veel later was er enige commotie toen Dos Santos ietwat te hard doorging op zijn tegenstander. Scheidsrechter Vogelaar toonde hem pardoes de rode kaart, waar hij meende geel te geven. Het bleef gelukkig bij het laatste en dat was ook in die zin terecht.

Diezelfde Dos Santos kreeg niet veel later een aardige schietkans, maar hij mikte te hoog. De bal vloog over het doel van DKB. Na een minuut of 33 viel de eerste tegenslag van deze middag te noteren aan de kant van SJS. Spits Springer moest noodgedwongen het veld geblesseerd verlaten. De Koe kwam hem vervangen. DKB werd in de fase erna sterker en zag eerst Zomer de bal van de lijn halen, waarna het niet lang duurde alvorens toch de 0-1 op het scorebord kwam. Na halfslachtig uitverdedigen van de Knoalsters kreeg David van Zandwijk de bal voor de voeten en uit de draai schoot hij knap raak, 0-1. Die betekende uiteindelijk ook de ruststand.

Domper

Genoeg stof voor trainer Schaart om de organisatie beter neer te zetten en in de tweede helft op jacht te gaan naar de gelijkmaker. En de kansen daarop kwamen al snel na de hervatting. Zo mocht Heidema opnieuw op de DKB-goalie af, maar wederom was zijn afronding niet overtuigend genoeg om de doelman te verslaan. Uit de rebound schoot Zomer hoog over. Maar SJS bleef DKB onder druk zetten en de volgende kans liet niet lang op zich wachten. Ditmaal was het Rijkens die het vizier niet op scherp had, zijn schot ging naast. De volgende domper voor SJS kwam in de 55e minuut. Wederom Heidema was zijn tegenstander te snel af en probeerde in extremis de bal met links langs de doelman te schieten, maar blesseerde zich daarbij dusdanig ernstig dat het ook voor hem einde oefening bleek. Een hamstringblessure lijkt hem weer voor langere tijd aan de kant te houden. JO19-speler Thom Boels viel voor hem in.

Genadeklap

Echter, deze klap kwam SJS niet meer te boven. Eerst was het nog doelman De Jonge, die knap redde en in de tegenstoot kon De Koe nog opgaan voor de gelijkmaker, maar zijn schot was veel te slap. In de 62e minuut was het dan toch DKB dat de tweede van de middag maakte. De situatie daaraan voorafgaand was kolderiek te noemen. Terwijl iedereen nog uit de organisatie liep, hervatte doelman De Jonge snel het spel via een doeltrap. De bal kwam terecht bij Panneman, die Rossing over de rechterflank wilde bedienen. Echter raakte zijn bal de terugkerende Zuidema en hierdoor kon opnieuw spits David van Zandwijk de bal aanleggen. Hij pakte dit cadeautje met alle plezier uit: 0-2.

In het laatste kwartier bleef SJS onmachtig om nog iets aan de achterstand te doen en zo liep DKB uit naar een ietwat geflatteerde overwinning van uiteindelijk 0-4. Het was tweemaal Jarko van Zandwijk die de trekker overhaalde. In de laatste minuten vóór het einde van de wedstrijd moest Jeffrey van Dijk nog met rood van het veld af. Na een slaande beweging op Dos Santos kon scheidsrechter Vogelaar niet anders, echter ontging hem de aanleiding daartoe. DKB ging er met de overwinning vandoor en mag zich de trotse koploper van 4D noemen.