Borger via ‘plan B’ naar bekerwinst op FC Assen

Na een zwakke eerste helft moest Borger uit een ander vaatje tappen om tot de overwinning te komen tegen vijfdeklasser FC Assen.

Foto Alle Oldenbeuving, Borger-spits Luuk Kenter in duel met een tegenstander van FC Assen.

Na de knappe 1-1 tegen derde klasser Veenhuizen een week eerder, kreeg SV Borger afgelopen zaterdag bezoek van vijfde klasser FC Assen. Op papier de minste tegenstander in de bekerpoule. Lange tijd was daar ogenschijnlijk echter zeker geen sprake van. Na een turbulent begin van de thuisclub hadden de gasten het betere van het spel. De Assenaren kwamen zelfs tot twee keer toe op voorsprong. Na een uur spelen gooide Borger-trainer Arne Joling de boel om. Plan B werd uit de kast gehaald. Het bleek dé sleutel voor de uiteindelijke 4-2 overwinning te zijn.

Borger dat potentiële basisspelers v/d Span, Timmer en Edens moest missen begon scherp aan haar eerste officiële duel op de Drift van deze jaargang. Al in de eerste minuut soleerde Gijs Roda op voor hem karakteristieke wijze door de Asser defensie. Het leverde een grote kans, maar geen doelpunt, op. Vijf minuten later had collega spits Luuk Kenter op zijn beurt de openingstreffer op de schoen. Zijn inzet werd ternauwernood geblokt door één van de gasten.

Inspiratieloos

Hierna leek het wel gedaan met de dadendrang van de groenwitten. De Assenaren begonnen elkaar beter te vinden, combineerden bij vlagen heel aardig en deelden alvast wat speldenprikjes uit. Borger zette er bitter weinig tegenover. De ploeg was slordig en oogde inspiratieloos. De 0-1 in de 36e minuut was dan ook verdiend te noemen. Een knappe goal waarbij de buitenspelval handig werd ontweken. Tot aan de rust bleef het bij deze ene treffer.

Plan B

De tweede helft begon opnieuw spectaculair. Binnen acht minuten lagen er twee doelpunten in het mandje. Eerst de gelijkmaker van Benjamin Mazeau en een paar tellen later de hernieuwde voorsprong voor FC Assen. Beide goals vielen uit een strafschop. Borger moest opnieuw in de achtervolging, maar bleef machteloos. Toen de gasten in de 59e minuut opnieuw een grote kans kregen had Joling er genoeg van. Hij moest iets verzinnen om de impasse te doorbreken. Plan B werd uit de kast gehaald. De oefenmeester schoof in alle linies een mannetje door en liet zijn ploeg één tegen één spelen over het hele veld. Dat, gecombineerd met volle druk naar voren, schudde de bewoners van de Hunebedhoofdstad wakker. Zo’n tien minuten later sorteerde de hervonden  dadendrang effect. Floris Hiddink soleerde door de zestien en rondde onberispelijk af. Twee minuten later zorgde zijn teamgenoot Hendrik Gustin via een kopballetje voor de voorsprong. De strijd was nu echt ontvlamd. Het werd grimmiger, waarbij de scheidsrechter het zich mocht aanrekenen dat de grenzen schimmig bleven. Uiteindelijk tekende Borger in de 85e minuut voor de beslissing. Het was Joep Hiddink die op Zlataneske-wijze een aantal tegenstanders het bos instuurde, om vervolgens af te ronden met een formidabele stift. De 4-2 eindstand was hiermee een feit.

Hoge ambities

Zo deed de thuisploeg uiteindelijk toch wat er van de vierde klasser verwacht mocht worden. Trainer Joling zal ongetwijfeld niet te spreken zijn over het eerste uur, het zal hem echter wel goed doen dat hij een escape-plan achter de hand heeft. Iets wat in de competitie, waar de ambities hoog zijn, ook zo z’n voordelen kan opleveren. Voor het zo ver is speelt Borger komende zaterdag nog in Beilen het laatste bekerduel tegen derde klasser Fit Boys. De Beilenaren kregen deze week met 3-7 klop van Veenhuizen.