Jordi Nijgh: “Na de winterstop gaan we een heel ander Stadskanaal zien!”

Een uitgebreid interview met SC Stadskanaal-trainer Jordi Nijgh over het verloop van de eerste seizoenshelft, de tegenvallende prestaties, hoe Stadskanaal het in de tweede seizoenshelft gaat omdraaien en over de ambities van club en trainer.

Foto Stoffer Bakker, Jordi Nijgh coachend langs de lijn tijdens een thuiswedstrijd van SC Stadskanaal.

SC Stadskanaal bezet momenteel de twaalfde plek in de zondag 2e klasse L. Een plek die aan het einde van het seizoen nacompetitie tegen degradatie spelen betekent.  Stadskanaal-trainer Jordi Nijgh ziet nog geen reden tot paniek, maar beseft wel dat er resultaten gehaald moeten worden na de winterstop. In een uitgebreid interview blikken we met de Knoalster onder andere terug op de eerste seizoenshelft, kijken we vooruit op de tweede seizoenshelft en bespreken we ook zijn trainersambities.

Met vier punten uit acht wedstrijden is Stadskanaal momenteel de nummer voorlaatst in de zondag tweede klasse L. Slechts Kanaalstreekgenoot Nieuw Buinen doet het nog minder, de Buunermonders zijn de hekkensluiter. De twaalfde plek stemt de oefenmeester dan ook allerminst tevreden: “Dat is een plek waar we niet willen staan. We hadden met WKE ’16, GVAV-Rapiditas, Helpman en Valthermond wel een lastige competitiestart, dat wisten we van tevoren. Dat we na acht wedstrijden echter slechts vier punten hebben moeten we vooral onszelf aanrekenen. Ondanks dat we ook wel wat pech hebben gehad met blessures en beslissingen, mag dat niet de hoofdoorzaak zijn.”

Geen reden tot paniek

Door de mindere resultaten in de eerste seizoenshelft lijkt Stadskanaal, tezamen met Nieuw Buinen voorlopig een van de voornaamste degradatiekandidaten in de zondag tweede klasse L. Volgens Nijgh is er echter nog geen reden tot paniek en hoeft zijn ploeg zeker niet als degradatiekandidaat bestempelt worden. “Er zijn nog 16 wedstrijden te spelen. Ik vind ons ook geen degradatiekandidaat, omdat we eigenlijk nooit echt onderdoen voor de tegenstander. Nijgh lepelt dan ook moeiteloos een aantal voorbeelden van wedstrijden op waarin zijn ploeg eigenlijk recht had op meer. “Tegen ASVB en Gruno hadden we na een half uur de wedstrijd in het slot kunnen gooien, Helpman scoorde diep in blessuretijd de gelijkmaker en Valthermond kreeg een onterechte strafschop waardoor we met lege handen stonden. Ook tegen WKE deden we ons zelf tekort door bij een 2-3 voorsprong niet de genadeklap uit te delen.” Nijgh wil ook nog niet teveel nadenken over een stap omlaag en vindt ook niet dat zijn ploeg daar thuis hoort. “We moeten dit seizoen overleven, daarbij vind ik dat we teveel kwaliteit hebben om te degraderen naar de derde klasse. We zijn ons echter wel bewust dat de overwinningen niet te lang meer uit moeten blijven.”

Geloof in speelwijze

De oorzaken van de mindere resultaten in de eerste seizoenshelft kan Nijgh dan ook wel verklaren. “Het is een combinatie van factoren. We hebben toch wat vervelende en langdurige blessures gehad, die vooral te wijten zijn aan het voorgaande ‘coronaseizoen’. Wij hebben altijd doorgetraind, maar vooral het missen van wedstrijden is funest geweest. Spelers als Jeffrey Bakker, Maik Tolner en Roy Tolner hebben amper speelminuten gemaakt, terwijl Renze Poortinga en Issa Chuma nog helemaal niet hebben gespeeld. Het sterkst mogelijke Stadskanaal hebben we nog niet gezien dit seizoen.” De oefenmeester kan dit seizoen beschikken over een zeer jonge selectie, maar vindt ook dat, dat niet altijd als excuus mag gelden. “Daar wil ik mij niet altijd achter verschuilen, maar het moet wel wat volwassener en zakelijker af en toe. Daarnaast hebben we het geluk ook niet altijd mee.” Afstappen van de gekozen speelwijze ziet Nijgh niet zo snel zitten voor het aanbrengen van veranderingen. “Jochen (van Sleen, assistent-trainer), en ik houden vast aan onze speelwijze, want daar geloven wij en ook onze spelers in. Daar gaan wij op termijn ook de vruchten van plukken en zoals eerder gezegd, er is nog geen reden tot paniek.”

Met het mes tussen de tanden

Handhaving lijkt voor Stadskanaal na de winterstop dan ook de voornaamste doelstelling. Nijgh ziet dan ook voldoende aanknopings- en verbeterpunten om uit de gevarenzone weg te komen. “We creëren wekelijks enorm veel kansen, maar maken in de eindfase vaak de verkeerde keuzes en zijn slordig in de afronding. Wij trainen vaak op deze situaties, waardoor we denken dat we daarin wel stappen gaan maken. Aan de andere kant krijgen we ook de goals te makkelijk tegen. Op dat vlak moet er meer met het mes tussen de tanden worden gespeeld. Daarin is ook een stukje bereidheid van ieder individu nodig om nuttig te blijven tijdens een wedstrijd.” De trainer beschouwt dit seizoen dan ook als een tussenjaar en wil de ploeg daarin verder door ontwikkelen. “Jochen en ik kijken elkaar soms aan tijdens de training en denken dan hetzelfde: hoe is het mogelijk dat we slechts vier punten hebben als we dit laten zien op het trainingsveld?!”

Foto Stoffer Bakker, Jochen van Sleen (Assistent-trainer SC Stadskanaal) en Jordi Nijgh (Hoofdtrainer SC Stadskanaal) zijn eigenlijk verbaasd dat hun ploeg nog maar vier punten heeft gezien de ontwikkelingen die de ploeg doormaakt op het trainingsveld.

Op termijn naar de eerste klasse

Aan degradatie wil Nijgh liever dan ook voorlopig niet denken, de rasechte Knoalster ziet op termijn juist mogelijkheden voor de club om op een hoger niveau te kunnen spelen dan de tweede klasse. “SC Stadskanaal is de opleidingsclub van de Kanaalstreek. We hebben een hoop talent in de diverse jeugdteams. Als we de huidige selectie een beetje bij elkaar weten te houden en we kunnen daar jaarlijks wat doorstromend talent aan toevoegen, dan denk ik dat een stap naar de eerste klasse op termijn heel reëel is.” Nijgh denkt daarnaast ook te weten wat er nodig is om die stap te kunnen maken met Stadskanaal en vindt dat de jeugdopleiding daar een belangrijke spil in is. “De eerste selectie moet vooral vlieguren maken, de tweede selectie moet weer terug naar het hoogst haalbare niveau. Verder moeten we nog meer investeren in onze jeugdopleiding. Dat is en blijft de levensader van onze club. Je moet nooit tevreden achterover leunen en altijd willen blijven verbeteren!”

Ambities

Bij sommige clubs, zowel in het profvoetbal als in het amateurvoetbal, blijven trainers soms lang zitten. Ondanks dat Nijgh een echt blauwwit hart heeft, hoeft de oefenmeester niet perse heel lang als hoofdtrainer aan de club verbonden te zijn. “Ik zal altijd verbonden blijven aan de club, maar een lang dienstverband als hoofdtrainer van de SC is geen doel op zich. Als ik het idee heb dat het voor de spelersgroep en club beter is om plaats te maken voor een ander, dan moet je, je daar niet te groot voor voelen.” Daarnaast blijkt Nijgh ook nog de nodige ambities te hebben op het trainersvlak en sluit hij een stap hogerop in de toekomst ook niet uit. “Ik ben in ieder geval voornemens om mijn UEFA A-diploma nog te behalen, dus dan kom je automatisch in aanraking met clubs op een hoger niveau. Wat daaruit voortvloeit zien we dan wel weer. Het trainen van een jeugdteam bij een BVO lijkt me trouwens ook geweldig om te doen, maar dat zou ik ook eventueel kunnen combineren als deze kans zich ooit voordoet.” In ieder geval geeft de oefenmeester aan voorlopig goed op zijn plek te zitten. “Ik heb het hier enorm naar mijn zijn en het is fijn werken met een talentvolle groep. Die resultaten gaan wel komen!

Veranderingen in het voetballandschap

De komende jaren gaat het voetballandschap op de schop bij de amateurs. Dat heeft mede te maken met het vele overstappen van zondagclubs naar de zaterdag als speeldag. Dit gaat in eerste instantie gelden voor de hoger spelende teams vanaf de hoofdklasse. Voor de lagere klassen is dit nog niet het geval, maar ook Nijgh ziet nog niet veel in dit concept en heeft bovendien twijfels bij clubs die de overstap maken van zondag naar zaterdag. “Bij ons leeft het ook niet echt, tenminste niet bij het eerste elftal. Als ik kijk naar de zondag tweede en derde klasse in onze regio, dan zijn deze aansprekender dan de competities op de zaterdag. Ik betwijfel dan ook of een aantal clubs niet te snel de overstap hebben gemaakt. Wel ziet Nijgh dat het vooral bij prestatieve reserve-elftallen steeds lastiger wordt om op de zondag te spelen. “Het prestatievoetbal op de zondagochtend staat wel enorm onder druk. Wij proberen dat te tackelen door af en toe een wedstrijd op zaterdagavond te spelen met het tweede elftal.” Nijgh geeft dan ook aan dat hij het een lastige discussie vindt, maar heeft als vervend Feyenoord-supporter wel een goed alternatief. “Veel jongens werken ook op zaterdag en hoe moet je die vrije zondagen dan gaan invullen? Dat wordt dan een seizoenskaartje van Feyenoord denk ik, haha…”

Corona

De afgelopen twee seizoenen was corona een vervelende spelbreker en ook in december van dit jaar zorgde het virus ervoor dat de winterstop net iets vroeger in ging dan normaal. Het is dan ook weer de vraag wanneer de competities hervat kunnen worden. Nijgh hoopt gewoon in januari te kunnen beginnen, maar het zou hem niet verbazen als het toch nog wat langer gaat duren. “Ik kijk nergens meer van op en ben bang dat het nog wel iets langer kan gaan duren. Sport wordt wel erg hard geraak en dat heeft afgelopen seizoen ook al enorme gevolgen gehad. Hopelijk mogen we in januari weer los, met publiek en een biertje na afloop in de kantine. Dat zijn de ingrediënten wat het amateurvoetbal zo leuk maakt.”

Kanaalstreekderby tegen Nieuw Buinen

Mocht het voetbal in januari weer hervat worden, dan wacht voor Stadskanaal direct een enorme kraker. De Kanaalstreekderby tegen Nieuw Buinen staat op het programma, een wedstrijd die absoluut gewonnen moet worden. Normaal gesproken al vanwege het derbygevoel, maar gezien de ranglijst is deze wedstrijd nog eens extra belangrijk. Nijgh weet dan ook dan zijn ploeg deze wedstrijd moet winnen, maar beseft ook terdege dat het niet zo maar tot een overwinning zal komen. “Het lijkt me duidelijk dat we deze wedstrijd moeten winnen. Wij hebben ook de betere ploeg, maar we weten na de bekerontmoeting dat dit geen garantie is voor winst. Het blijft altijd een beladen derby en zij gaan toch een stapje harder lopen als ze blauwe shirtjes zien. Daar kan je soms ook een heel eind mee komen.”

Handhaving in de tweede klasse

Na de Kanaalstreekderby wachten voor Stadskanaal wedstrijden tegen Annen thuis en Peize uit. Het lijkt op voorhand een serie wedstrijden waarin de punten gepakt moeten worden. Dat vind Nijgh ook, maar de oud-trainer van Gieterveen wil niet al te ver vooruitkijken. “We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd en proberen zo snel mogelijk uit de gevarenzone te komen. We hopen zo snel mogelijk aan te sluiten bij de brede middenmoot. Wel is het zo dat we van iedereen kunnen winnen, maar ook verliezen en daar moeten we ons wel elke week van bewust zijn. Toch heeft Nijgh goede hoop dat zijn ploeg ook gewoon komend seizoen weer in de zondag tweede klasse L speelt. “Als we van nare blessures gevrijwaard blijven, dan gaan we een heel ander Stadskanaal zien na de winterstop. Dan pakken wij nog voldoen punten in die resterende zestien wedstrijden en dan handhaven wij ons zonder enige twijfel in deze tweede klasse!

Steun ons en doneer vrijblijvend een bedrag zodat wij het amateurvoetbal in en rond de regio van de Kanaalstreek in beeld kunnen en blijven brengen. 

Doneer € -

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Vijf vragen aan: Elmar Bijl (Onstwedder Boys)

Toen de KNVB de loting verrichtte voor de eerste knock-out-ronde voor de noordelijke districtsbeker ...

Willem Pagters: “Roswinkel gaat voor promotie naar de vierde klasse.”

Willem Pagters gaat voor een top 3-klassering met Roswinkel en gaat voor promotie naar ...