Peter Orsel: “Zeker kan Onstwedder Boys nog kampioen worden!”

PO
Peter Orsel na de winst tijdens het laatste Indoor Soccer Toernooi in Winschoten

In 2012 degradeerde Onstwedder Boys na twee jaren in de derde klasse weer naar de vierde klasse van het zaterdagvoetbal. Onder leiding van de zeer ervaren Fokke de Jonge doet het ‘andere oranje’ dit seizoen een gooi naar promotie. In de winterstop stond Onstwedder Boys in de middenmoot van de vierde klasse D en schreef de redactie van FC Kanaalstreek op 11 januari in haar rubriek ‘De tweede helft’, dat de ploeg waarschijnlijk niet veel hoger zou eindigen. Hoe anders is de situatie bijna drie maanden later: Onstwedder Boys staat op een derde plaats en heeft slechts vier punten achterstand op koploper Veenhuizen. Eén van de vaste krachten in het keurkorps van De Jonge is de 18-jarige Peter Orsel.

Volgers van het regionale voetbal zullen de naam van Orsel al regelmatig zijn tegengekomen in de regionale media, want een talentvolle speler is de tweedejaars student Facility Management zonder meer. Dit vertaalde zich de afgelopen jaren in een tweevoudige uitverkiezing voor het Jeugdteam Kanaalstreek van begeleiders Theo Gennissen en René Nijgh. Maar ook binnen de eigen vereniging manifesteerde de aanvallend ingestelde speler zich: in anderhalf seizoen trof Orsel achttien keer doel. Tijd voor een gesprek met FC Kanaalstreek!

Afgelopen weekend, in de wedstrijd tegen Smilde ’94, was Orsel opnieuw belangrijk voor zijn ploeg. Terugblikkend op deze wedstrijd vertelt Orsel:
“We begonnen de wedstrijd heel slecht. Met venijnige tikjes werden we door Smilde uit ons spel gehaald. Dit resulteerde in een vroege tegentreffer. Als team waren we de kluts helemaal kwijt, waardoor we amper bij het doel van de tegenstander terecht kwamen. Nadat we vijf minuten voor rust ook nog een penalty tegen kregen vanwege een twijfelachtige handsbal, werd het tijd om de tweede helft uit een ander vaatje te tappen. Eén van de betere middenvelders van Smilde werd gewisseld, waardoor we hier nog meer ruimte kregen. Uit een vrije bal van Harm Visser kopte Chris Strockmeijer de 2-1 binnen. Even later kon ik profiteren van een misstap van een verdediger, waardoor ik ons naar 2-2 schoot. Met nog een half uur te spelen was de stand weer gelijk en hadden wij de beste papieren om met de volle buit naar huis te gaan. Ik kreeg zelf een goede kans om ons op voorsprong te schieten, maar ik faalde. Tien minuten voor tijd kreeg Erik Broesder de bal enigszins gelukkig mee, waardoor hij een scherpe voorzet kon afleveren. De 15-jarige invaller Sven Jaegers benutte dit buitenkansje, waardoor de drie punten toch mee konden naar Onstwedde. Een mooie overwinning, juist omdat wij vorig seizoen tegen Smilde op deze manier de mist ingingen. In het paasweekend stonden wij destijds met 0-2 voor en kregen we in het laatste half uur nog drie doelpunten tegen. Afgelopen zaterdag waren de rollen gelukkig omgedraaid, haha!”

Onstwedder Boys is na de winterstop stilletjes naar de top van de vierde klasse D gekropen: wat is jullie kracht?
“Ik denk niet dat we kunnen spreken van een specifieke kracht. Wel blijkt de laatste jaren dat Onstwedder Boys sterker is na de winterstop dan ervoor. In deze fase worden weinig punten verspeeld en zodoende klimmen we naar de subtop, waar we overigens ook zeker horen. Alle zeilen worden bijgezet om toch een plek te bemachtigen die recht geeft op nacompetitie.

Je verhaal klopt, want in november hadden jullie een lastige periode met drie nederlagen en één gelijkspel in vijf wedstrijden. Kun je nog terughalen waarom de resultaten toen tegenvielen?
“We hadden destijds een goede periode achter de rug. We stonden een aantal speelronden bovenaan, wonnen met 3-0 van titelkandidaten Veenhuizen en Borger en alles ging ons voor de wind. Doordat we bovenaan de ranglijst stonden, kregen we te maken met teams die koste wat kost wilden presteren tegen Onstwedder Boys, aangezien we door anderen gezien werden als outsider of misschien wel kandidaat voor een kampioenschap. Tegen De Sweach werden we van de mat gespeeld op basis van inzet en beleving. Dit leidde onze herfstdip in, waar we eigenlijk meer punten hebben laten liggen dan nodig was. Het scorend vermogen dat de eerste weken zo aanwezig was, verdween.” 

Orsel op een archiefbeeld in actie tegen NWVV
Orsel op een archiefbeeld in actie tegen NWVV

Maar van een dip is geen sprake meer, want nadien hebben jullie tien keer gespeeld, en alleen niet gewonnen van koploper Veenhuizen en het hooggeplaatste Borger en Elim. Wat komen jullie tekort om ook in topduels te winnen?
“Onze beginfasen in deze duels waren te zwak! Tegen Smilde ’94 afgelopen zaterdag, maar dus ook tegen deze drie tegenstanders kwamen we de eerste helft vroeg op achterstand. Hierdoor liepen we direct achter de feiten aan. We waren niet scherp genoeg als de wedstrijden begonnen. Ik denk dat dit onze zwakte was in de topduels.”

Gelukkig voor Onstwedder Boys wordt vaak gezegd dat ploegen kampioen worden door te winnen van lager geplaatste teams: jullie winnen in 2014 erg veel van lager geplaatste teams. Hebben jullie nog een kans op het kampioenschap?
“Theoretisch is een titel nog mogelijk, want we staan immers maar vier punten achter op koploper Veenhuizen. Toch zie ik ons niet als voornaamste titelkandidaat. Er zijn nog vijf wedstrijden te spelen en we gaan er in ieder geval alles aan doen om zoveel mogelijk punten te behalen uit deze wedstrijden. Onze doelstelling een plek in de nacompetitie. Je hoopt natuurlijk altijd dat de concurrentie nog de nodige punten laat liggen en in deze competitie weet je het maar nooit. Ik zag Borger overigens als voornaamste titelkandidaat, maar zij lieten het afweten tegen Smilde en Elim, waardoor de tweede periodetitel en ik denk ook de kansen op een kampioenschap verkeken zijn. Toch is Borger in mijn ogen de sterkste tegenstander van de competitie.”

Een promotie zou geweldig zijn, want in 2009 speelden jullie in de vijfde klasse. Nu staan jullie opnieuw op de drempel van de derde klasse: hoe verklaar je deze ontwikkeling?
“Dit is voor mij lastig te zeggen, aangezien ik toen nog geen deel uitmaakte van de selectie. Ik ben overigens van mening dat Onstwedder Boys absoluut in de top van de vierde klasse thuishoort en wellicht zit er dan wel meer in.”

Samen met een aantal andere jonge talenten maak je ondereel uit van de eerste selectie. Jullie trainer Fokke de Jonge is een oudgediende: hoe is de klik met de relatief jonge spelersgroep die jullie hebben?
“Het klikt goed tussen de trainer en de groep. Hij heeft natuurlijk de nodige (dertig jaar) ervaring en dat dwingt wel respect af. Verder houdt hij wel van een geintje en is hij ook een gezelligheidsmens. Ook jonge talentvolle voetballers geeft hij een kans. B-junioren Sven Jaegers (15) en Berjan Scheper (17) speelden na de winter bijvoorbeeld elk drie keer mee. Wel apart dat ik met mijn achttien jaar spreek over jonge voetballers, haha!”

Tags:

  • Show Comments (1)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Bryan Schenkel wil Alteveer zondag veilig spelen

Bryan Schenkel bracht in de wedstrijd tegen Weerdinge zijn doelpuntenproductie verder richting de dubbele ...

Hattrick-held Supèr geeft NWVV hoop

Aan de hand van de ervaren Geert Aalderink promoveerde NWVV in het voorjaar van ...