Rick Schlimbach: “Ik geloof in rechtstreekse handhaving!”

SC StadskanaalDe voorgaande twee seizoenen eindigde SC Stadskanaal in de top drie en speelde de club in de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse. Helaas slaagde de club hier niet in en door het vertrek van bepalende spelers als René Nijgh, Robert Oosting en Patrick Roukema leverde de selectie behoorlijk wat ervaring en vooral kwaliteit in. Eén van de spelers die het huidige seizoen de kar zou moeten trekken is Rick Schlimbach, maar mede door een aantal wedstrijden van afwezigheid slaagde hij hier nog niet in. De blauwhemden beleven een uiterst moeizame jaargang en staan met nog drie wedstrijden te gaan voorlaatste in de stand. Het is vijf voor twaalf in Stadskanaal en de ploeg moet in de laatste (bijna) drie wedstrijden alles op alles zetten om zich te handhaven. Te beginnen vanavond aan de Langeleegte tegen Veendam 1894, waar nog dertien minuten uitgespeeld moeten worden. FC Kanaalstreek blikt met Rick Schlimbach vooruit.

Handdoek in de ring
De oorzaak voor de lage klassering is volgens Schlimbach niet alleen te wijten aan het vertrek van de genoemde, bepalende spelers, want met de huidige selectie, aangevuld met talentvolle A-junioren, zou dit goed opgevangen kunnen worden. Maar alleen met talent red je het in deze klasse niet, meent de verdediger: “We hebben een erg jonge groep met genoeg talent, maar het is ook een groep die nog heel veel moet leren. Het is dit seizoen voor te veel spelers niet duidelijk wat van hen verwacht wordt op een bepaalde positie, waardoor het spel dat we graag willen spelen er totaal niet uitkomt. Als het dan niet lukt met mooi voetbal kun je in de derde klasse een heleboel compenseren met vechtvoetbal, maar dat spel speelt SC Stadskanaal al jaren niet meer”. Dat de prestaties dit seizoen erg tegen vallen heeft volgens Schlimbach niet alleen te maken met mentaliteit, maar het is zeker niet bevorderlijk voor de sfeer. “Als er geen punten worden gepakt merk je dat er een steeds negatievere sfeer in de groep sluipt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar zelf ook wel eens een handje van heb, maar dat heeft natuurlijk ook z’n redenen”.

Een andere reden voor negativiteit bij de student Nederlands Recht is zijn verstandhouding met trainer Poortman, die op dit moment weer enigszins genormaliseerd is. De oorzaak hiervan is dat speler en trainer op voetbalgebied niet op één lijn lagen. Schlimbach vertelt hierover: “Ik was niet de enige die er zo over dacht, maar vaak wel één van de weinigen die dat ook echt uit durfde uit te spreken. Samen met een aantal andere spelers hebben wij dit wel eens aangekaart bij de trainer, maar ik had het idee dat hier niets mee werd gedaan en uit frustratie besloot ik toen om de handdoek in de ring te werpen. Achteraf gezien was dit misschien zwak omdat ik m’n team en m’n club daarmee ook in de steek liet, maar ik dacht dat ik op deze manier wel een statement kon maken. Wat daar naderhand mee gedaan is laat ik maar even in het midden. Feit is dat ik inmiddels weer bij de selectie zit en dat we met z’n allen gaan proberen om het seizoen nog tot een goed einde te brengen”.

rick_schlimbach
Rick Schlimbach in actie tijdens de wedstrijd tegen Zwartemeerse Boys

Goede afloop
Vanavond is Schlimbach dus gewoon van de partij tegen Veendam 1894, maar wat hem betreft was de wedstrijd in eerste instantie gewoon uitgespeeld. De wedstrijd was dan ook erg vriendschappelijk, ondanks dat beide ploegen de punten op dat moment ook al hard nodig hadden. De wedstrijd werd uiteindelijk dertien minuten voor tijd gestaakt na een opmerking van een Stadskanaal speler na een beslissing van de leidsman, die in de rust al had aangegeven de wedstrijd te willen staken in verband met een bedreiging aan zijn adres. “Uit betrouwbare bron heb ik na afloop vernomen dat hier absoluut geen sprake van was”, aldus Schlimbach, die niet blij was met uitlatingen van de scheidsrechter hierover in de krant. “Ik vind het nogal wat om in de krant te noemen dat je bedreigd en geduwd bent door supporters, terwijl hier helemaal geen sprake van was. Dergelijke verhalen kunnen een club behoorlijk in diskrediet brengen”.

Met minder dan een kwartier te spelen en met een 1-0 achterstand moet Stadskanaal een strijdplan bedenken om in ieder geval nog een punt uit het vuur te slepen. Schlimbach is ook deze mening toegedaan: “Ik verwacht dat Veendam 1894 heel erg gaat inzakken om de 1-0 voorsprong te verdedigen, waardoor wij het meest in balbezit zullen zijn. Aan ons de taak om dat te vertalen in doelpunten. Maar zoals op de ranglijst te zien is hebben wij daar al moeite genoeg mee dit seizoen. Uiteraard gaan we wel voor de winst, maar 13 minuten is erg weinig tijd en ik denk dat we blij mogen zijn als we nog een puntje mee kunnen nemen uit Veendam”. 

Na de wedstrijd van vanavond volgen nog twee belangrijke wedstrijden voor Stadskanaal, namelijk de derby’s tegen Valthermond en Ter Apel ’96, waarbij in de laatste wedstrijd de beslissing zal vallen. Bij de spelers loop de spanning behoorlijk op, maar er is volgens Schlimbach ook vertrouwen in een goede afloop: “We gaan er alles aan doen om ons in de laatste drie wedstrijden veilig te spelen. We moeten gewoon twee keer winnen en ons rechtstreeks handhaven. Zoals in de afgelopen jaren is gebleken zijn wij geen winnaars in de nacompetitie, zowel om promotie als om degradatie. Rechtstreekse handhaving is ons doel, daar gaan we voor en daar geloof ik dan ook in!”.

Leuke tweedeklasser

Schlimbach (links) met leider Menno Schreuder
Schlimbach (links) met leider Menno Schreuder

Mocht het onverhoopt toch fout gaan voor de Knoalsters, dan speelt men volgend seizoen in de vierde klasse. Te laag voor de club, maar ook voor Schlimbach die eerder uitkwam voor de KNVB jeugdselecties en het Jeugdteam Kanaalstreek. Voor volgend seizoen laat de sinds kort in Groningen wonende Stadjer alle opties open: “Mocht het zover komen dat we degraderen dan is dat inderdaad geen niveau om over naar huis te schrijven. De beslissing om dan in de stad bij bijvoorbeeld een leuke tweedeklasser te gaan spelen wordt dan wel aantrekkelijk. Maar ik wil daar, gezien de huidige situatie, nog geen definitieve beslissingen over nemen.

Een leuke tweedeklasser ziet Schlimbach zijn club ooit nog wel worden en dit is ook het niveau waarop de grootste vereniging van Stadskanaal actief wil zijn. Momenteel wordt er onder aanvoering van Jordi Nijgh hard gewerkt om de jeugdafdeling naar een hoger plan te tillen, onder andere door een voetbalschool waarbij de allerkleinsten getraind worden door een aantal gedreven trainers. De eerste elftal speler is hierover dan ook erg positief: “Bij de jeugd is het op dit moment allemaal tip top in orde. Ik durf zelfs wel te zeggen dat we veruit de beste jeugdopleiding van de regio hebben. Zo worden bijvoorbeeld op vrijdagmiddag de E’s, D’s en C’s getraind door gedreven trainers als Rik Meinds en Glenn Bijl, wat alleen maar goed voor hun ontwikkeling is. Verder komen de meeste jeugdteams inmiddels uit in de hoofdklasse en dit is goed voor de doorstroming naar de senioren. Kortom: er is bij Stadskanaal genoeg potentie voor de komende jaren en op den duur zal dit zich ongetwijfeld gaan vertalen richting het eerste elftal!”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Jeffrey Bakker viert alleen een kampioenschap

Hoewel het overwicht van SC Stadskanaal in de vierde klasse enorm is, heeft de ploeg ...