Koen Hateboer wil naar de Hoofdklasse

Jurrie Koolhof: sinds mensenheugenis hèt exportproduct van voetballend Beerta. Maar Hans Hateboer (FC Groningen én Jong Oranje) timmert flink aan de weg om de positie van de oud-aanvaller, die vijf keer uitkwam voor Nederlands Elftal, over te nemen. Een lange weg is er nog te gaan voor de telg uit het voetbalgeslacht dat Hateboer heet. Want behalve Hans bracht het gezin nog twee voetballers voort: Thijs en Koen spelen dit jaar gezamenlijk in het oranje shirt van Nieuw Buinen. Laatstgenoemde weet het doel dit seizoen vrij makkelijk te vinden, wat de reden was voor FC Kanaalstreek om hem aan te tand te voelen: Koen Hateboer, één van de kanonnen van v.v. Nieuw Buinen.

Uiteraard ontkomen we er niet aan om te vragen naar de prestaties van broer Hans. Dat het met het sociale in het gezin Hateboer wel goed zit, blijkt uit het antwoord dat Koen geeft wanneer we vragen naar de plannen om ooit nog eens met de drie gebroeders in één team te spelen: “We hebben het er wel eens over gehad. Het zou geweldig mooi zijn om met ons drieën in één elftal te spelen later. Toch hoop ik dat dit nog heel lang gaat duren. Dit zou namelijk betekenen dat Hans het nog lang actief zal zijn in het betaalde voetbal. Hij is op dit moment goed bezig en heel misschien zit er nog wel meer voor hem in. Samen in één elftal spelen kan altijd nog: voor Hans is het belangrijk dat hij alles uit zijn carrière haalt!”

Voetbalweekend
Hiermee wordt gelijk aangetoond dat voetbal ook op de lange termijn een prominente plek in het leven van de drie jong-volwassenen zal innemen. Net zoals dat al vele jaren het geval was. Want volgens Hateboer stonden de weekends volledig in het teken van de voetbalsport: “Bij ons thuis was het voetbal, voetbal en nog eens voetbal. En eigenlijk is dit nog steeds zo. Mijn moeder werd er vroeger wel eens gek van, maar nu is ze net zo fanatiek als ons en volgt ze alles.” Maar uiteraard kleefden er voor moeder Hateboer ook wel nadelen aan de sportiviteit van de drie zoons. Lachend vertelt Koen: “Wij waren vroeger altijd aan het voetballen. Vaak met ons drieën, maar ook wel met jongens uit het dorp. Dan kwamen we thuis en zagen we er niet uit: overal modder. Dan moesten we eerst achter thuis onze kleren uitwassen in het kanaal, voordat het ook maar in de wasmachine kon. Zo vies waren we dan, haha!”

Sterke reeks
Wanneer we naar de recente prestaties van Hateboer kijken, dan valt zijn doelpuntenproductie meteen op. Met vijf goals in vier wedstrijden lijkt de 22-jarige aanvaller in een flow te zitten: “We spelen als team erg goed, de laatste weken. We zijn meestal beter dan de tegenstander en voetballen erg makkelijk, hierdoor krijg je als spits ook meer kansen. Ik heb een goede aanvoer nodig om te scoren en wat dat betreft zit het wel goed bij Nieuw Buinen. We zijn voorin met Erwin Aukes en Thijs Hateboer erg sterk, zij kunnen mij uit het niks vrij voor de keeper zeten. Daarnaast loopt op de rechterflank Mike Reuvers die erg gevaarlijk is met zijn snelheid en vaak zorgt voor bruikbare voorzetten.”

Overigens lijkt de hele loopbaan van de oud-speler van THOS, ASVB en WKE op een flow, want inmiddels trof hij al meer dan honderd keer doel in een eerste elftal. Als een echte spits was Hateboer bekend met dit feit: “Het viel me onlangs inderdaad op, op een website waarop statistieken te zien zijn. Honderd is al een mooi aantal. Maar wat mij betreft komen hier nog zeker honderd bij. Ik wil nog veel goals maken en het liefst op een zo hoog mogelijk niveau. Verder hoop ik fit te blijven en een seizoen als het vorige niet meer te hoeven meemaken.”

Archiefbeeld: Koen Hateboer in actie voor WKE...
Archiefbeeld: Koen Hateboer in actie voor WKE…

Onwillige knie
Want dat is bij het grote publiek in de Kanaalstreek wellicht niet bekend. In het afgelopen seizoen kwam de in Winschoten woonachtige aanvaller uit voor WKE. Het seizoen liep door meerdere factoren echter uit op een fikse teleurstelling. Desgevraagd zegt Hateboer hierover het volgende: “Het seizoen in Emmen was voor mij persoonlijk, maar ook voor de club WKE een dramatisch seizoen. Wat ik daar in één jaar heb meegemaakt is net zoveel als in de rest van mijn loopbaan tot nu toe. De trainer, Claus Boekweg, werd al na een paar wedstrijden ontslagen, de club ging nagenoeg failliet én we degradeerden bijna! Tot overmaat van ramp heb ik zelf niet echt iets bij kunnen dragen.” Want al op de eerste training verdraaide Hateboer zijn knie, waardoor zijn meniscus schade opliep. “Tijdens de operatie werd gezegd dat mijn kruisband ook een tik had gehad. Het leek mee te vallen, maar na een periode van overlast toen ik al weer trainde en wedstrijd speelde, heb ik toch maar besloten me opnieuw te laten opereren.”

Het gevoel dat WKE niet onvoorwaardelijk vertrouwde op de aanvaller én het feit dat broertje Thijs de overstap naar Nieuw Buinen maakte, deden de laatstejaars student Fiscaal Recht besluiten om na één seizoen terug te keren op sportpark ‘Buunerdrome’. Toch wel een droom die werkelijkheid werd: “Het leek mij geweldig om samen met Thijs in één elftal te spelen. We hadden thuis al min of meer afgesproken dat als de kans zich voor zou doen om dan samen bij een leuke club als Nieuw Buinen te kunnen spelen we dat zeker zouden doen. Samen voetballen met je broers is gewoon het mooiste wat er is, want je voelt elkaar beter aan. Ik hoef soms niet eens te kijken om te weten waar Thijs is of hoe hij de bal wil hebben en dit is andersom net zo.”

Revanche
En buiten de kans om samen met zijn broertje te spelen, krijgt Hateboer nu ook nog de kans om zich te revancheren voor zijn slechte eerste seizoen bij Nieuw Buinen. Want over zijn eerste jaargang in Nieuw Buinen heeft Hateboer een kater overgehouden: “Na drie seizoenen ASVB werd ik gevraagd of ik bij Nieuw Buinen wilde komen voetballen.Nieuw Buinen was net kampioen in de eerste klasse geworden en zou dus in de Hoofdklasse gaan uitkomen. Sportief werd het uiteindelijk een slecht jaar. We degradeerden kansloos en zelf scoorde ik weinig.” En tot op heden slaagt Hateboer, met zeven goals momenteel clubtopscorer, aardig in deze opzet. “Ik wil dit seizoen twintig goals gaan maken! Als spits wordt je afgerekend op je productie, hoewel je ook op een andere manier belangrijk kunt zijn voor je elftal. En wanneer ik twintig keer scoor, dan denk ik dat we met Nieuw Buinen mee gaan doen om titel: dat moet wat mij betreft hèt doel van dit seizoen zijn.”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Hemmo Kuipers: “De onderlinge verschillen zullen klein zijn in de zondag vierde klasse C.”

Hemmo Kuipers verwacht een spannende competitie waarin de verschillen klein zullen zijn en hoopt ...

Vijf vragen aan: Ferdy Kuiper (Westerwolde)

Ferdy Kuiper was zonder twijfel dé man van het afgelopen voetbalweekend. De 21-jarige verdediger van Westerwolde ...

Arne Joling rekent op drie punten tegen Vitesse ’63

Komende zaterdag staat op sportpark ‘De Drift’ in Borger het treffen tussen Borger en ...