Ferdy Kuiper: “Een smalle selectie brak ons op”

WesterwoldeWellicht bent u al gewend aan de wekelijks terugkerende voorbeschouwingen van FC Kanaalstreek. Deze week doen we het anders, want doordat het morgen Koningsdag is, zal er niet worden gevoetbald. Zondag staat er wel een aantal wedstrijden op het programma. In totaal komen twee Kanaalstreek-clubs in actie: SPW en Westerwolde. Met Jordie Hoeksema zullen we na het weekend terugblikken op de wedstrijd DWZ – SPW. Vandaag blikken we met Ferdy Kuiper van Westerwolde vooruit op de uitwedstrijd van zijn ploeg tegen Nieuweschans. Een gesprek met de twintigjarige libero van zondag-vijfdeklasser Westerwolde.

Scorend vermogen
“Het geeft een vertekend beeld.” Dat zijn de woorden die Ferdy Kuiper, woonachtig in Vlagtwedde, gebruikt wanneer we hem aanspreken op zijn doelpuntenproductie. Kuiper, die door trainer Jan de Roo over het algemeen wordt gebruikt als laatste man, kent dit seizoen een doelpuntenproductie waar menig aanvaller jaloers op zou zijn. “In de twee wedstrijden tegen hekkensluiter Oldambtster Boys heb ik zeven keer gescoord. En ook heb ik drie wedstrijd in de spits gestaan. Dit kwam door blessures bij teamgenoten. Tel je daar een aantal strafschoppen en vrije trappen bij op, dan kom je op dit soort getallen uit.” Dat de eerstejaars student Pabo dit seizoen vooral in de verdediging te vinden is, zint Kuiper overigens totaal niet: “Sinds ik op 15-jarige leeftijd mijn debuut maakte in het eerste elftal heb ik eigenlijk altijd op het middenveld gespeeld. Toen ik een jaar later aan de selectie werd toegevoegd, werd ik al snel een vaste waarde. En zoals bij mijn debuut: op het middenveld. Ik ben inmiddels ook aanvoerder van het team, en mijn mening is dat je dan vooral in dienst van het elftal moet spelen.” En dus werkt de man die op de zaterdagen als pakketbezorger bij PostNL werkt, met frisse tegenzin zijn wedstrijden in de verdediging van de vijfdeklasser af. 

Ferdy Kuiper wijst de jeugd van v.v. Westerwolde de juiste weg...
Ferdy Kuiper wijst de jeugd van v.v. Westerwolde de juiste weg…

Blessureleed
Het vijfdeklasser-schap dat ze in Vlagtwedde zo graag eens los willen laten. In het seizoen 1996-1997 speelden de roodhemden voor het laatst in een hogere klasse dan de vijfde. “Vorig jaar zijn we jammerlijk op de laatste plaats geëindigd. Naar mijn smaak was dit vooral te wijten aan een gebrek aan leeftijd en ervaring in de spelersgroep. Dit zagen we in de fysieke kracht van het elftal terug, waardoor we het niet konden bolwerken tegen de vele Drentse clubs die we tegenkwamen.” Op de vraag of Westerwolde het dit seizoen boven verwachting goed doet, reageert Kuiper resoluut: “Ik vind dat we te laag staan!” Westerwolde begon heel goed aan de competitie, maar zeven zware blessures konden niet worden opgevangen. Kuiper vertelt: “Variërend van ‘normale’ voetbalblessures tot ernstige ongevallen met een kettingzaag hebben we vrij veel blessures binnen de selectie gehad dit seizoen. Voor een dorpsclub met een vrij smalle selectie zijn deze aantallen geblesseerden niet op te vangen. Wanneer iedereen fit was gebleven hadden we zonder meer lang mee kunnen doen in de top van het klassement.”

Volgens Kuiper wordt Meeden de terechte kampioen van de vijfde klasse F: “Hoewel er volgens mij wel betere teams in deze klasse spelen dan Meeden, zie je dat ze met een solide verdediging en een makkelijk scorende spits ver komen. Paul Ploeger scoorde dit seizoen immers al 22 doelpunten.” In dat kader bezien kan Kuiper zich zondag opmaken voor een zware middag. Dan gaat Westerwolde namelijk op bezoek bij Nieuweschans, dat in Elvis Beslic de klasse-topscorer in de ploeg heeft. Beslic maakte tot nu toe al 35 goals deze jaargang.

Kuiper: “We spelen voor het tweede weekend achtereen tegen Nieuweschans. De wedstrijd die we zondag afwerken was eerder dit seizoen afgelast. Toevallig komt het zo uit dat we elkaar nu twee keer in één week treffen. Vorige week wonnen we met 3-2, dus het vertrouwen in een goede afloop is er bij ons! Dit ondanks dat de trainer weer zal moeten gaan puzzelen om, als gevolg van de blessuregevallen, een sterk elftal binnen de lijnen te brengen.”

Ferdy Kuiper als speler van het Jeugdteam Kanaalstreek op de rug bij Tom Meijers.
Ferdy Kuiper als speler van het Jeugdteam Kanaalstreek op de rug bij Tom Meijers.

Randvoorwaarden
Wanneer we het mislopen van een kampioenschap en nacompetitie aanstippen heeft Kuiper een logisch antwoord: “In de wedstrijden waar onderschatting een rol zou kunnen spelen kregen we regelmatig te maken met puntverlies. Tegen lager geklasseerde ploegen als DWZ, PJC en Drieborg hebben we op deze manier punten laten liggen. Wanneer je wel mee wilt doen om de prijzen, moet je ook die wedstrijden winnen.” Wanneer Westerwolde wel een keer de stap naar de vierde klasse wil maken, zal er in ieder geval binnen de selectie iets moeten veranderen volgens Kuiper: “De randvoorwaarden met het kunstgrasveld, de vernieuwde kleedkamer en de geheel nieuwe kantine kloppen gewoon. Een iets bredere selectie om schorsingen en blessures op te vangen zou ideaal zijn!”

 

Tags:

  • Show Comments (1)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Gert Sterken (GKC): “Ik wil hogerop voetballen”

IJs en weder dienende gaat komend weekend de tweede seizoenshelft van start. En wat ...

Alwin Braakman wil van Stadskanaal winnen én naar de eerste klasse

Aanstaande zondag staat de enige Kanaalstreek-derby in de tweede klasse op het programma. Valthermond ...