Arie Weits: “Genieten bij Onstwedder Boys”

Het seizoen 2013-2014 loopt ten einde. Her en der zijn er nog wat ploegen die nacompetitie mogen of moeten spelen, maar de balans kan opgemaakt worden. En die balans slaat niet bepaald positief uit als we de clubs in de Kanaalstreek bekijken. Natuurlijk, Nieuw Buinen doet het goed in de eerste klasse, maar doet dat met een bij elkaar gekocht elftal. Hetzelfde geldt een klasse lager voor TEVV. Handhaving is een prima prestatie, maar hoe verder nu geldschieter Jan Aalderink stopt? Veel spelers vertrekken en TEVV 2 speelt op hetzelfde niveau als de veteranen van Stadskanaal en Valthermond.

Stadskanaal, waarvan, op het moment van schrijven, nog niet zeker is of de hoofdmacht zich kan handhaven in de derde klasse! Te belachelijk voor woorden natuurlijk, voor een club met zoveel jeugd en dan nog problemen hebben in de derde klasse. Technisch is het allemaal prima voor elkaar bij de Knoalsters, maar de aspecten teamgeest, mentaliteit en de wil om te winnen zijn blijkbaar onderbelicht gebleven bij het opleiden. Ook Valthermond moet zich overigens schamen met een vierde plaats op de ranglijst. Als ik een elftal samen moet stellen van alle spelers uit de derde klasse, dan zitten er zeker vier Valthermonders bij. Als je met zo’n selectie nog niet in staat bent om een prijs te pakken, dan doe je als team iets niet goed. Ook hier schort het aan teamgeest en mentaliteit.

FC Ter Apel ’96 is ook een club die gezien de achterban hoger zou moeten spelen. Probleem in Ter Apel is echter weer, dat men carnaval belangrijker vind dan voetbal. Voetbal is leuk, maar komt vooral niet op de eerste plaats. Om deze derde klasse dan positief af te sluiten, Musselkanaal heeft het uitstekend gedaan. Trainer Wilbert Arends heeft het maximale uit zijn spelersgroep gehaald en een periodetitel is hun beloning. Natuurlijk, de wijze waarop (met een 2-7 nederlaag tegen Twedo) was niet fraai, maar ik denk dat negen van de tien voetballers hetzelfde gedaan zouden hebben.

Op de zaterdag beleefd SJS een vrij kleurloos seizoen. Hun slogan: SJS, net even anders, is mooi, maar dat moet uiteindelijk ook eens in de prestaties van het eerste elftal naar voren komen. Borger heeft weer een heel ander probleem. Daar is de voorzitter opgestapt omdat men tijdens een overleg bepaalde standpunten met fysiek geweld duidelijk wilde maken. Dan is het einde natuurlijk zoek. Ook sportief heeft het opheffen van de zondagtak nog niet echt resultaat opgeleverd. Men speelt weliswaar nacompetitie, maar mag het ook in de vierde klasse? Zowel de zaterdag, als de zondagtak speelden naast elkaar op een hoger niveau.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Nee zeker niet. Ik heb hier enkele clubs de maat genomen die de ambitie hebben om beter te presteren dan het zij het afgelopen seizoen hebben gedaan. Hoge bomen vangen veel wind. Er zijn ook een groot aantal clubs die een prima seizoen gedraaid hebben, conform hun doelstelling en ambitie. En dan heb je Onstwedder Boys nog. Ik was er bij toen de oranjehemden het kampioenschap binnen haalden. Prachtig om te zien hoe de hele club genoot van dit succes. Maar ook meteen prachtig om te zien dan men zich terdege realiseert dat er ook andere tijden zullen komen. Het kampioenschap is behaald vanuit een sterk collectief. Een collectief die verder reikt dan alleen de eerste selectie. Vanuit de hele club wordt er rustig en realistisch gewerkt. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg, zou bij de Boys het motto kunnen zijn. Inderdaad, ook net even anders en ik heb er van genoten.

Arie Weits

Arie Weits op de schouders bij Valthermond- supporters
Arie Weits op de schouders bij Valthermond- supporters
  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Peter Kroezenga: “Hé scheids!”

Nooit zal er iemand zo bekritiseerd worden als deze bijzondere persoonlijkheid. En nooit zal ...

Column: Arjen Robben en de teen van Iker Casillas

Een zomercolumn over de verloren WK-finale van 2010, waarin Arjen Robben Nederland bijna naar ...

Arie Weits: “Ik heb een blauw-wit hart!”

Collega-columnist René Nijgh schreef onlangs een column met zo ongeveer dezelfde titel als dit ...