René Nijgh: “Circus Boltini”

Wat erger ik me kapot aan die schoenen van tegenwoordig! Alleen al in dat licht bezien, ben ik blij dat ik niet meer voetbal. Als je namelijk toe bent aan nieuwe schoenen, en je wilt graag een zwart paar, dan ben je zomaar een dag bezig om deze te krijgen. Loop een willekeurige sportzaak binnen en je wordt verblind door alle felle kleuren. Het doet pijn aan de ogen. Van felgroen naar paars en van roze naar geel. Ik weet dat het naïef van me is, maar doe mij maar gewoon zwarte voetbalschoenen. 

Het grootste gedeelte van mijn loopbaan heb ik ‘gewoon’ gespeeld op Adidas Copa Mundial. Zelfs in mijn tijd bij BV Veendam, waar het verplicht was om schoenen van sponsor Umbro te dragen, droeg ik ze. De drie strepen werden zwart gekleurd en het logo van Umbro werd er op gestikt. Sponsor Umbro blij en ik blij. Tegenwoordig zijn ze echter van een uitstervend ras: zwarte voetbalschoenen. De jeugd weet inmiddels niet beter. Alle grote voetballers lopen op schoenen alsof ze acteren in een circustent. En je kan het de heren nauwelijks kwalijk nemen. Als Nike mij 15 miljoen euro per jaar zou bieden om op gifgroene ‘Toni Boltini Nikes’ te lopen, zou ik daar ook niet zo moeilijk over doen.

Vervelender vind ik het dat de jeugd er net zo bij wil lopen als de grote wereldsterren. Begrijpelijk overigens. Toch erger ik me elke week weer als ik sta te kijken bij een willekeurige jeugdwedstrijd. Ik zie geregeld jongens die schoenen dragen van naar het schijnt 170 euro. Belachelijk in mijn ogen. En dan komt het ook geregeld voor dat zo’n jongen nauwelijks een bal drie meter recht vooruit kan schoppen. Nog belachelijker! Begin dan gewoon even op sobere zwarte schoentjes, zodat je lekker in de luwte mee kan hobbelen. Want van iemand met dure modieuze schoenen verwacht je toch onbewust wel iets extra’s. De nieuwste trend is de voetbalschoen van Nike, ook in allerlei kleuren te verkrijgen. Aan de schoen zit een sokje. Ter versteviging van de enkel. Wat een onzin. Als je last van je enkel hebt rol je er maar wat tape om. 

Heel Nederland klaagt over de crisis, maar op een willekeurig voetbalveld zie je er weinig van terug. Tel de waarde van alle voetbalschoenen in één elftal op en je realiseert je dat het gekkenwerk is. En de grote bazen van Nike en Adidas maar lachen. Het klinkt inderdaad als een enorme klaagzang en de meesten zullen me een zeikerd vinden. So be it! Ik erger me kapot aan die circusschoenen! Hoewel ik weet dat het niks helpt, wil ik alle ouders verzoeken om zwarte schoentjes te kopen als hun kind start met voetballen. En mochten ze dan een keer een zaterdag vrij zijn, kunnen ze van het uitgespaarde geld met het hele team naar Circus Boltini.

René Nijgh...
René Nijgh…
  • Show Comments (0)

  • Harry Louissen.

    Beste René Nijgh, Ongetwijfeld heb je verstand van voetbal en schrijf je daar geregeld een aardige column over. Maar met je advies om een jeugdteam een voorstelling van circus Boltini te laten bijwonen sla je de plank mis.
    Na het overlijden van Toni Boltini in 2003 verzorgt het circus Boltini geen voorstellingen meer. Wel verhuurt zijn weduwe voor diverse doeleinden circusdieren, artiesten, en circus attributen.

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Peter Kroezenga: “De winterstop”

Je lichaam wordt vermoeider. Na elke training of wedstrijd krijg je last van meer ...

Column: Jordi Roura Solà

De maandelijkse column, dit keer geschreven door Erwin Beukema. Over de tijd dat Barcelona ...

Arie Weits: “Ik heb een blauw-wit hart!”

Collega-columnist René Nijgh schreef onlangs een column met zo ongeveer dezelfde titel als dit ...