“Handhaving vieren we als een promotie!”

pdg
Peter de Geus (achter) in duel tegen Veelerveen

Hoewel het verstokte supporters van Gasselternijveen nog scherp voor ogen zal staan, is het inmiddels acht jaar geleden dat de roodhemden op de drempel van de tweede klasse staan. Eén seizoen later vertrok het leeuwendeel van het basiselftal van die periode, waarna de jonge garde het stokje mocht overnemen. Twee seizoenen streed Nieveen vervolgens tegen degradatie: een strijd die niet werd gewonnen. Nadien verging het Gasselternijveen in de vierde klasse niet veel beter, want vaak was men tot ver in de tweede seizoenshelft niet zeker van klassebehoud. Vorig seizoen leek de opgaande lijn te worden ingezet. Een klein jaar later is het uitgangspunt helder: in een halve competitie met het Zeijer SVZ en Weiteveense Boys moet het vierdeklasser-schap via de nacompetitie veilig worden gesteld. Met middenvelder Peter de Geus sprak FC Kanaalstreek over de situatie.

Vastigheid en mentaliteit
“We zijn vooral opgelucht dat we op de voorlaatste speeldag onze plek in de nacompetitie veilig hebben gesteld. De overwinning tegen Alteveer zorgde ervoor dat de druk op de wedstrijd tegen Zandpol verdween. En gezien de achterstand die we halverwege hadden op de toenmalige nummer twaalf, Veelerveen, mogen we zeker opgelucht zijn, dat we ons plekje in de vierde klasse mogen verdedigen!” Daarmee slaat de 25-jarige De Geus de spijker op zijn kop, want lang waarde het directe-degradatiespook rond op sportpark De Hunze: “Voor de winterstop was het zoeken naar de meest geschikte formatie, want voor de winterstop speelden we elke week anders. Na de winterstop hebben we met een vast systeem gespeeld met nagenoeg iedere week dezelfde speler op dezelfde plek. Daardoor creëer je bepaalde vastigheden wat de resultaten zichtbaar ten goede komt. Een gouden greep van trainer Ludie Hulshof was het in de aanval posteren van Wessel Koomans: hierdoor werden we een stuk gevaarlijker. Als laatste denk ik dat er bij de spelers een knop is omgezet dat het toch anders moet, een stukje mentaliteit.”

Dorpsclub-problematiek
Met de naam van Wessel Koomans is de revelatie van het afgelopen seizoen bij Gasselternijveen genoemd. De Geus: “Wessel is een talent! Hij heeft een groot deel van jeugdopleiding van FC Groningen doorlopen en keerde aan het begin van dit seizoen terug op het oude nest. Helaas duurde dit maar één seizoen, want volgend jaar speelt hij bij Nieuw Buinen.” Behalve Koomans keren ook Armand Louissen en keeper Peter Kroezenga de roodhemden de rug toe. Volgens de bij het Groninger Eilie Telecom werkzame De Geus is Gasselternijveen een voorbeeld van hoe met typische dorpsclub-problematiek moet worden omgegaan: “De basis is inderdaad smal, maar ik verwacht dat de rest van de groep intact blijft en volgend seizoen aangevuld wordt met spelers uit de jeugd. We doen nu al geregeld een beroep op A-junioren voor wedstrijden. Deze jongens zijn gretig en staan te trappelen om hun kans te pakken in het team. Wellicht dat er volgend seizoen een aantal spelers bijkomen, want dat zal absoluut geen overbodige luxe zijn!”

De Geus samen met Alwin Boekeloo (l) en Patrick Beek  (r)in een jubileumwedstrijd van Nieveen..
De Geus samen met Alwin Boekeloo (l) en Patrick Beek (r) in een jubileumwedstrijd van Nieveen…

Voetballende bestuurder
De Geus, woonachtig in Stadskanaal, maakte afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Zandpol drie goals. “Er ontbraken een aantal spelers en daarom speelden we in een ander systeem met andere spelers. Dit was blijkbaar wennen, want we waren ontzettend kwetsbaar in de omschakeling. De eerste helft was uiteindelijk een schandalige vertoning van onze kant, we stonden in de rust al met 0-4 achter. We kwamen terug tot 3-4 en hadden onze zinnen gezet op de 4-4, maar uiteindelijk viel de goal aan de andere kant doordat we enkel nog maar aan aanvallen dachten.” En behalve dat De Geus zich binnen de lijnen inzet voor Gasselternijveen, is hij ook op bestuurlijk vlak actief: “Mijn rol als lid van het hoofdbestuur is goed te combineren met het spelen in het eerste elftal. Binnen onze vereniging is het de laatste jaren geen uitzondering geweest dat mensen dergelijke functies combineerden. Het enige lastige is dat je soms bepaalde dingen niet kunt zeggen. Mijn ploeggenoten zijn nu bijvoorbeeld benieuwd met wie de vereniging in gesprek is voor het hoofdtrainerschap volgend jaar haha. Maar daar kan en mag ik natuurlijk niets over zeggen.

Afscheid
Want dat besluit van het bestuur van Nieveen kwam hoofdtrainer Ludie Hulshof onlangs toch rauw op het dak vallen. Het late moment van beslissen is volgens De Geus geen bewuste keuze geweest: “Lange tijd was er bij het bestuur de intentie om met Ludie door te gaan. Uiteindelijk is toch besloten om volgend jaar een nieuw gezicht voor de groep te zetten. Mogelijk hebben we onszelf hiermee wel een beetje in de voet geschoten, want er moet laat in het seizoen worden gezocht naar een nieuwe trainer.” Overigens zijn de spelers van Gasselternijveen van plan om Hulshof een passend afscheid te geven: “Door ons te handhaven kunnen we het seizoen op een positieve manier afsluiten. Mocht dit gebeuren, dan zullen we de handhaving vieren alsof het een kampioenschap of promotie is! Wij gaan in de wedstrijden tegen SVZ en Weiteveense Boys uit van onze kwaliteiten, die zonder meer voldoende zijn voor de vierde klasse. Beide ploegen zijn voor ons relatief onbekend, dus we gaan de strijd onbevreesd aan!”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Muhammed Yüksel: “Çocukluk rüya gerçek!”

Yıllardır Muhammed Yüksel onun futbol rüyadan sonra kovaladı. Nieuw Buinen için geçen sezon oynanan ...

Robert Hamming: “In derby’s zoek ik de grens op”

Ieder jaar heeft de hoofdmacht van Nieuw Buinen te maken met een aantal mutaties. ...

Jan-Peter Hogenboom: “EEC moet strijdlust tonen tegen Alteveer.”

Jan-Peter Hogenboom hoopt met EEC gauw de negatieve spiraal te kunnen doorbreken.