Arne Joling legt de focus op het resultaat

BorgerEr was eens… Op deze manier beginnen de  meeste sprookjes. Hoewel zowel FC Kanaalstreek als Arne Joling niet in sprookjes geloven, lijkt de start van de samenwerking tussen de debuterend hoofdtrainer en SV Borger er wel op: twee wedstrijden gespeeld, zes punten en een positief doelsaldo van negen. De 37-jarige oefenmeester heeft zichzelf ten doel gesteld om Borger naar de derde klasse te loodsen: “En daarna is de club verplicht door te stoten naar de tweede klasse, maar dat zal nog wel enkele jaren duren.”

AJ
Debuterend hoofdtrainer Arne Joling…

Want wanneer we naar de plek van Borger in het voetbal in de Kanaalstreek kijken, is Joling vrij uitgesproken: “Het is schandalig dat een dorp als Borger slechts een vierdeklasser voortbrengt. Eén van de oorzaken waarom we de stap niet kunnen maken is het niveau van de jeugdafdeling. Nu ben ik zelf enkele jaren jeugdtrainer geweest, dus vind ik dat ik daar best iets over mag zeggen. We kunnen nog veel winst halen in de manier van trainen.” Want waar beleidsmakers van de club er in slaagden om een aantal keren een mooi plan op tafel te leggen, werden er op het veld weinig successen geboekt. Joling hierover: “Technisch beleid op papier is leuk, maar op het veld moet het gebeuren. Je moet mij ook geen bouwtechnische tekeningen laten lezen en vervolgens zeggen: “Maak deze tekening maar in de praktijk.” Toch wil de vader van twee kinderen nog wel aangeven dat het niet alleen kommer en kwel is: “Qua materiaal kunnen we ons meten met de jeugdopleiding van een Betaald Voetbal Organisatie, want alle teams lopen er qua kleding fantastisch bij, en ook beschikt ieder team over de beste trainingsballen!”

Mentale weerbaarheid
Uiteraard is het lastig om jeugdspelers van nu af te rekenen op de prestaties van het huidige eerste elftal en dus kijkt Joling, die jarenlang in het eerste elftal van SV Borger speelde, ook kritisch naar zijn eigen spelersgroep. Twee verbeterpunten licht hij eruit: “Bij Borger was de mentale weerbaarheid van de spelers vaak een probleem. Dit fenomeen willen wij als technisch kader doorbreken en spelers individueel uitdagen en bepaalde grenzen opzoeken bij de spelers. Op conditioneel vlak worden de spelers bijvoorbeeld behoorlijk op de proef gesteld. Voor mij als trainer is een goede conditie de basis voor het voetbal.” En in de eerste twee wedstrijden van de nieuwe competitie lijkt dit zijn vruchten af te gaan werken. De kracht van zijn team zit volgens Joling vooral in de kleine verschillen tussen de individuele spelers. Joling: “De kracht van deze selectie zit op de bank. Hier bedoel ik mee dat we een kwalitatief goede en brede selectie hebben, waarbij het verschil tussen de nummer zeven en nummer zeventien minimaal is. Daarnaast zit er een goede mix van ervaring en jeugdig talent in onze selectie, waardoor het talent zich beter kan ontwikkelen. Binnen het elftal is er voldoende scorend vermogen aanwezig hetgeen ook vertrouwen geeft binnen de selectie.”

Vertrouwen
Wat de trainer vertrouwen zal geven, was de nadrukkelijke wens van de huidige spelersgroep om Joling te benoemen als hoofdtrainer: “Toen de wens van de spelers bekend werd heb ik meerdere gesprekken gevoerd. Deze gesprekken gaven mij een dusdanig positief gevoel dat ik het avontuur ben aangegaan. Indien de spelersgroep mijn naam niet had genoemd, was ik met heel veel plezier nu nog jeugdtrainer van SV Borger geweest.” Nu beleefde Joling dus een andere zomer, want ongetwijfeld is hij veel bezig geweest met de start van het seizoen. De ambitieuze Borgerder koos voor een bijzondere aanpak: “We hebben in juni een soort van kick-off gehad waarbij we onze filosofie en denkwijze hebben gepresenteerd aan de selectie. Daarnaast horen daar een aantal regels bij, waar een ieder zich aan hoort te houden. Aan het eind van deze presentatie hebben we de deur twee minuten opengezet voor de selectiespelers die deze denkwijze en filosofie niet wilden volgen. Gelukkig bleef iedereen zitten en hebben we met een glas champagne een toost uitgebracht op het nieuwe seizoen!”

Voetbalshow
Wanneer we tot slot naar de seizoenstart vragen is Joling ineens iets meer terughoudend: “Je moet natuurlijk de realiteit niet uit het oog verliezen. Onze eerste tegenstander Sleen is natuurlijk geen hoogvlieger en de overwinning tegen De Griffioen afgelopen zaterdag was geflatteerd. De komende wedstrijd tegen SC Angelslo zal een spannende worden, want zij hebben nog geen punten, terwijl ik verwacht dat Angelslo dit jaar mee zal doen om de prijzen. En wanneer een ploeg twee keer verliest weet ik wel wat er gebeurt: ze zullen tot op bot gemotiveerd zijn, gretig zijn en veel strijd willen leveren. Ik ga ervan uit dat we er samen een vermakelijke voetbalshow van zullen gaan maken!”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

William van der Sluis: Levenslang SPW

William van der Sluis was jaren een vaste en gewaardeerde kracht binnen het elftal ...

Terug in de tijd: Roy de Wijk vol vertrouwen op recordjacht

Roy de Wijk kende een uitstekende seizoenstart met Alteveer en scoorde er al vijf ...

Luuk Kenter ongenadig voor NWVV: zes goals

In zijn juniorentijd maakte hij er ooit zeven in één wedstrijd, maar in zijn ...