Daan Stam klaar voor topper tegen Gieten

Ter Apel '96Het is nog vroeg in het seizoen, maar voor Ter Apel ’96 staat komend weekend misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen op het programma. De thuiswedstrijd tegen Gieten is namelijk cruciaal in de strijd om de tweede plaats achter SC Stadskanaal. Een positie die aan het eind van het seizoen recht geeft op promotie naar de derde klasse. Jongeling Daan Stam, onlangs hersteld van een enkelblessure, is er klaar voor: “We gaan de drie punten in Ter Apel houden!”

Vijf punten
Het verschil tussen de nummers twee en drie van de ranglijst is op dit moment één punt in het voordeel van Gieten. Daarbij aangetekend dat de Drenten ook één wedstrijd meer gespeeld hebben dan Ter Apel ’96. Er zijn dus drie zeer belangrijke punten te verdelen, waar men zich in Ter Apel zeer goed van bewust is: “Wanneer we deze en onze inhaalwedstrijd beide winnen, zetten we Gieten op een gat van vijf punten. Wanneer we dan de rest van het seizoen gewoon ons ding doen, dan moet die voorsprong groot genoeg zijn om te promoveren”, aldus de 18-jarige Stam.

Goed weggekomen
Aanstaande zondag doen de grensbewoners er goed aan om hun geboden kans af te maken, want dit is waar het voor de winterstop regelmatig aan ontbrak. In deze periode zijn de mannen van Rik Udema een paar keer goed weggekomen met een minimale winst, zo ook tegen Gieten (0-1 red.). Het was een karakteristieke wedstrijd, zo zegt Stam: “We maakten het onszelf daar erg lastig door de kansen niet af te maken. Het leek wel alsof de bal er op geen enkele manier in wilde gaan”.

Individuele actie
Dit zal zondag dus anders moeten en gezien de meeste recente 6-1 oefenoverwinning op derdeklasser CEC lijkt het qua scoren nu wel goed te zitten. Stam is dan ook vol vertrouwen: “Gieten is vooral fysiek sterk, maar wij hebben genoeg kwaliteit om daar onderuit te kunnen voetballen en om de kansen af te maken. En mocht dat niet lukken dan hebben wij altijd nog een aantal spelers met een individuele actie, die voor zichzelf of een ander iets kunnen creëren. Daarnaast is Jeroen Schoonbeek sinds de winterstop terug bij Ter Apel, hij is ook een van die spelers die een ander vrij voor de keeper kan zetten”.

Daan Stam stijlvol in actie tegen Noordscheschut (Foto: Kris media)
Daan Stam stijlvol in actie tegen Noordscheschut (Foto: Kris fotomedia)

Goed gevoel
Wanneer de Ter Apelers Gieten verslaan, doen zij niet alleen goede zaken in de strijd om plaats twee, maar houden zij ook enigszins druk op koploper Stadskanaal. Echter heeft Stam het kampioenschap al uit het hoofd gezet: “Als je kijkt wat Stadskanaal heeft rondlopen aan spelers, dan mogen ze eigenlijk ook niks anders dan kampioen worden. En als wij dan tweede worden, hebben we het gewoon uitstekend gedaan!”. Toch gaat de kleine spits wel voor de winst wanneer de Knoalsters op bezoek komen op sportpark ’t Heem: “Mocht dit niet lukken, dan willen we hun het zo moeilijk mogelijk maken. Wanneer zij dan de lange bal gaan hanteren, zoals het eerder dit seizoen in Stadskanaal het geval was, dan geeft ons dat ook een goed gevoel, want dan hebben zij een moeilijke wedstrijd gehad”.

Dubbele cijfers
Stam, in het dagelijks leven student International Business and Management aan de Hanzehogeschool, miste voor de winterstop een aantal wedstrijden vanwege een enkelblessure, maar is inmiddels weer 100% wedstrijdfit. Dit ging ongetwijfeld ten koste van zijn doelpuntenproductie, want zijn vier treffers hadden minimaal het dubbele moeten zijn: “Dit was zonder blessure zeker mogelijk geweest, maar ik was één van de spelers die wel eens een kans onbenut liet. Nu is dit niet erg, zolang je de volgende kans maar wel tegen de touwen ramt!” Of hij nog de dubbele cijfers haalt qua doelpunten is de vraag en voor Stam ook niet het belangrijkst: “Als ik belangrijk kan zijn door assists af te leveren, dan is dat ook goed. Het team gaat voor het individu en promotie is het belangrijkst!”

Indruk gemaakt
Promotie is dus het doel van Stam voor dit seizoen, maar de San Marino Cup met het Jeugdteam Kanaalstreek moet de kers op de taart worden. Hij kijkt er dan ook erg naar uit: “Het is een geweldige ervaring! Ten eerste is het leuk dat je uitgenodigd wordt en dat je met een team vol jonge talenten een toernooi in een warm land mag spelen. Daarnaast speel je tegen teams uit andere landen met andere speelstijlen, waar je veel van kan leren en dus een betere voetballer wordt”. De inwoner van Bourtange was vorig jaar ook al van de partij tijdens de Spain Trophy, waarbij de wedstrijd tegen de Zambianen indruk heeft gemaakt: “Voor de wedstrijd deden ze een intensieve warming up, gevolgd door een yell en een gebed. Dat was toch even wat anders dan wat je op een koude zondagmiddag meemaakt op bezoek bij Weiteveense Boys, haha!”

Gaan ervoor
Stam hoorde van zijn voorgangers al goede verhalen over de San Marino Cup, die iets groter van opzet is dan de Spain Trophy. Er doen onder andere teams mee uit de Verenigde Staten en Colombia, die uiteraard nog onbekend zijn voor de noorderlingen. Dus of het Jeugdteam Kanaalstreek nu eindelijk eens met de hoofdprijs terugkomt, is moeilijk te voorspellen: “Ik heb geen idee hoe hoog het niveau is van de deelnemende teams, dus om nou gelijk te zeggen dat we de eerste prijs binnen gaan slepen gaat mij wat te ver. Maar we gaan er wel voor!” zo besluit Stam.

Stam (rechtsonder) werd vorig jaar vierde tijdens de Spain Trophy, maar ging wel met de Fair Play Cup naar huis!
Stam (rechtsonder) werd vorig jaar vierde tijdens de Spain Trophy, maar ging wel met de Fair Play Cup naar huis!

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Luuk Kenter is een geboren spits

Luuk Kenter is nog jong, pas 21. Zijn lichaam is imposant, maar zijn sprint is ...

Terug in de tijd: Martin Smit zwaait af bij Westerwolde

Martin Smit moet noodgedwongen een punt zetten achter zijn voetballoopbaan.