SJS krijgt teveel tegen Onstwedder Boys

o-sEen overwinning van SJS in een wedstrijd tegen Onstwedder Boys. Dat klinkt niet als een verrassing en in dit seizoen helemaal niet. SJS doet het de laatste weken goed, waar Onstwedder Boys zich al bijna niet meer kan herinneren wanneer voor het laatst een overwinning gevierd kon worden. Maar op basis van het wedstrijdverloop mocht SJS vooral opgelucht zijn dat er drie punten aan het totaal toegevoegd konden worden. In grote mate was dit te danken aan de pure voetballers Anne Sybesma en Kay Rijkens. Eerstgenoemde scoorde twee keer, even zo vaak was laatstgenoemde aangever.

Sybesma en Rijkens
Op een fris “De Boskamp” lieten de heren spelers niet het beste van hun kunnen zien. SJS beschikt over de betere spelers, maar liet dat slechts beperkt zien. Feitelijk was de ploeg van Loewie Piebes een groot deel van de wedstrijd in aanvallend opzicht vleugellam. Met name Jan Springer, die op de linkerflank speelde, kwam niet in het verhaal voor. Ook Ronald Zuidema was van weinig toegevoegde waarde voor zijn team, maar gooide er in ieder geval nog een gezonde dosis strijd tegenaan. Zoals gezegd: wanneer het op voetballend vernuft aankomt, dan zijn Rijkens en Sybesma de mannen waar het om draait. Deze combinatie tekende dan ook voor de 0-1. Na twintig minuten spelen kon Sybesma, ondanks dat hij in het strafschopgebied stond, een corner van Rijkens aannemen en vervolgens langs doelman Koudstaal jagen.

Het beeld van de eerste helft: veel strijd, weinig goed voetbal…

Visser en Scheper
Maar tot dat moment hadden de Knoalsters eigenlijk niets laten zien. De thuisploeg was licht in het voordeel en deelde via Gerko Scheper en Harm Visser een aantal speldenprikjes uit. Met deze namen is ook het best voetballende duo van Onstweder Boys genoemd. Overigens is ook Robert de Vries in dit rijtje te scharen, hoewel deze vooral zijn snelheid en strijdlust als grootste wapens inzet. Visser en Scheper, die overigens pas vijftien (!) jaar is, zorgden de SJS-defensie in de eerste helft handenvol werk. Het was dan ook niet gek dat een voorzet van Scheper bij de tweede paal door Robert de Vries werd binnengeschoten. Bijna had Scheper zelf ook gescoord, maar zijn kopbal bleek niet krachtig en secuur genoeg, waardoor de ploegen met een 1-1 stand de kleedkamers opzochten.

Interessanter
Waar de eerste helft weinig boeiende momenten kende, was het tweede bedrijf een stuk interessanter. Al binnen vijf minuten kreeg Kay Rijkens een schotkans, na goed afleggen van Johan van Klinken. De ervaren spits kwam niet heel veel in het stuk voor, maar blijkt voor iedere defensie nog een plaag. Met zijn fysieke kracht geldt de 37-jarige als een uitstekend aanspeelpunt. Kort na de kans van Rijkens had Gerko Scheper kansrijk kunnen zijn, maar doordat zijn aanname onzuiver was, leverde de uitval van de thuisploeg slechts een corner op. Toch was de jonge aanvaller van grote waarde voor zijn ploeg, want toen de net ingevallen Rob Groenewold de youngster stuitte, kon arbiter Venekamp niets anders dan de bal op de stip leggen. Clubtopscorer Harm Visser benutte deze overigens feilloos. Op dat moment was er een uur gespeeld en had Marthyn van der Zande zijn ploeg op een eerder moment wèl kunnen behoeden voor een achterstand, toen hij een harde inzet van De Vries uit het doel ranselde.

Wakker
Het leek er op dat SJS de achterstand nodig had om beter in de wedstrijd te komen, want het spel van de blauwhemden hield niet over. Slechts twee minuten na de 2-1 leek de ploeg wakker, want er werd een grote kans gecreëerd door Kay Rijkens: op aangeven van Van Klinken kon hij uithalen, maar Rein Koudstaal bleek op dat moment een betrouwbare sluitpost. Want dat was Koudstaal kort daarna niet, toen een vrije trap van Van Klinken hem te machtig was: Koudstaal moest de bal lossen en de prima spelende linksback Rick Breedveld was er als de kippen bij om de gelijkmaker binnen te schieten.

Harm Visser schiet raak vanaf de stip…

Assist
Het hoogtepunt van de middag, voor SJS- en neutraal publiek viel echter pas in de slotfase te noteren. Een prachtige assist van Kay Rijkens stelde Anne Sybesma in staat om zijn tweede van de middag te maken. Daarmee kreeg SJS wellicht iets teveel, maar niemand in het blauw-witte kamp die daar om maalde. In de resterende vijf minuten probeerde de thuisploeg het met een wanhopig slotoffensief, maar verder dan een penaltyclaim kwamen de oranjehemden niet, waardoor voor de elfde (!) keer op rij niet werd gewonnen. Voor de resterende wedstrijden geldt overigens wel, dat wanneer men dezelfde dosis strijd in een wedstrijd kan leggen er vanzelf punten worden behaald. Voor SJS begint het langzamerhand een heel leuk seizoen te worden, hoewel de top drie wel al erg ver uit beeld is.

Foto’s: Bé Sterenborg