Durk Vos held in Esdorpenderby

eec-buinenEen heuse derby afgelopen zondagmiddag op een waterkoud Sportpark De Dillen in Ees. Naast de IJsselderby, de Friese derby was er ook in onze Kanaalstreek een derby; de esdorpenderby. Buinen, de nummer laatst in de vijfde klasse F, had de zware taak de nummer vier EEC op eigen grond te verslaan. Dit lukte niet: Buinen verloor met 5-0, al bleef het lang 1-0. Bij EEC had  men plezier van een pas teruggekeerde goaltjesdief: Durk Vos scoorde er maar liefst drie.

Door Gijs Klompmaker

Warm onthaal
De verslaggever werd gastvrij ontvangen op het sportpark De Dillen. Er was gratis koffie, een praatje met trainer Chiel Boeser en een warm onthaal van de spelers. FC Kanaalstreek kon zelfs vanuit de kleedkamer sfeer proeven tijdens de bespreking. Ondersteund door een stevige bass goten de mannen zich in witte broekjes en blauw-witte shirts. Verzorger Ko Huizing tapete en masseerde er op los. De sfeer was uitgelaten, het was half twee ’s middags. Maar als het half twee ’s nachts was geweest, dan had ik het ook geloofd. Een korte en niets aan duidelijkheid overlatende speech van trainer Boeser joeg de Eesernaren gemotiveerd de kou in: “vroeg druk zetten” luidde het adagium. Zo’n dertig bekenden van elkaar stonden in en rondom het veld, met daarbij nog een dergelijk aantal aan supporters. De spelers van Buinen en EEC kennen elkaar goed. Zo woont Dennis ter Steege in Buinen en is Durk Vos er opgegroeid. Al jaren spelen beide ploegen tegen elkaar. Vaak is het hard, vaak vallen er veel doelpunten en je weet nooit aan welke kant ze gaan vallen.

Verre kruising

EEC begon de wedstrijd sterk. Het verdedigingsduo Addink en Bouwmeester bepaalde het ritme van de wedstrijd. Met name Henk Bouwmeester strooide met passes en stond aan het begin van elke aanval. Julian Addink zorgde voor de balans met nuttige intercepties en goede openingen. In het begin van deze derby leek Buinen bij voorbaat kansloos. Zeker toen na zeven minuten Durk Vos door de Buiner-defensie slalomde en de bal in de verre kruising krulde. Lang bleef het 1-0. Voor Buinen was Wim Wilts nog dichtst bij de gelijkmaker, maar dankzij een Neuer-achtige reflex van doelman Jasper Lubbers haalde de bal de rechterbovenhoek niet.

Krachtsverschil
EEC bleef het spelbeeld bepalen, maar kon niet doordrukken. Buinen speelde ver terug op eigen helft en probeerde met snelle passes de voorwaartsen te katapulteren. Het bleef spannend, zoals dat hoort in een derby. Al leek EEC zichzelf te kort te doen met deze magere voorsprong. In de laatste twintig minuten van het duel kwam het krachtsverschil toch naar boven gedreven. Durk Vos, zoon van een meubelmaker uit Buinen, velde zijn geboortedorp met zowel de 2-0 als de 3-0. De wedstrijd was gespeeld, de derby verloor haar spanning. Invaller Mark Vos, geboren Valthenaar, schroefde de scoorde nog verder op. Zowel de 4-0 als de 5-0 kwam van zijn schoen. Hiermee gaf de 32-jarige aan nog altijd van waarde te zijn voor de blauwwitte brigade van Boeser.

Gebroederlijk
Na afloop werd er nagepraat, over momenten in de wedstrijd. Gebroederlijk zaten EEC spits Mark Wanders en Buinen-aanvoerder Marcel Vedder bij elkaar op schoot. Mark was neergelegd in het zestienmetergebied en wilde bevestiging, Marcel gaf toe en de scheidsrechter naast hun had het moment niet waargenomen. Negentig minuten lang vijanden en dan, zoals het hoort, samen een biertje, een dolletje. EEC staat door deze overwinning tweede achter IJhorst, maar met twee wedstrijden minder gespeeld. Zou EEC dit jaar de vierde klasse gaan vinden?

VHC2                      Vedder

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Terug in de tijd: Geen revanche, wel verbetering voor Valthermond

De oud-spelers van Valthermond verloren ook dit keer met dubbele cijfers van Lucky Ajax

Jeroen Buurke bewijst zijn waarde voor Nieuw Buinen

Nieuw Buinen lijkt de smaak te pakken te hebben. Na eerst twee nederlagen volgden ...