René Nijgh: “Wie is de beste?”

Afgelopen woensdag na de wedstrijd Barcelona-Bayern München zag ik op diverse sociale media de lofuitingen over Lionel Messi. Ook ik deed er aan mee, want ik ben zoals zovelen een Messi-fan. Wat de kleine Argentijn weer liet zien is van ongekende schoonheid. Een absolute kunstenaar op voetbalschoenen. Buitenaards, ongeëvenaard, magnifiek en niet te stoppen. In mijn ogen is Lionel Messi de allerbeste voetballer die ooit op deze aarde heeft rondgelopen. 

Velen zijn dat met me eens. Toch zijn er ook mensen die vinden dat er nog betere voetballers zijn of zijn geweest. Natuurlijk heb je tegenwoordig de Ronaldo-aanhangers. Natuurlijk is Ronaldo ook een absolute klasbak, maar in mijn ogen niet zo puur als Messi. Ronald koppelt talent aan heel veel training. Zijn spiermassa is ongelooflijk. Dat maakt hem tot een voetbalmachine. Messi is meer een puur talent en dat geniet toch meer mijn voorkeur. 

In een redelijk recent verleden hadden we natuurlijk Diego Armando Maradona. Ook door velen gezien als de allerbeste. Een geniale gek. Kon alles met een bal en liet tegenstanders figureren in zijn zelf geregisseerde toneelstukken van negentig minuten. De ongelooflijke goal op het WK in 1986 staat nog altijd op mijn netvlies gegrift. De Engelse verdedigers vielen bij bosjes om tijdens de indrukwekkende solo van ‘Pluisje’. Helaas kwam de stervoetballer ook geregeld negatief in het nieuws door dopingschandalen, cocaïnegebruik en vermeende banden met de maffia. Toch staat voor mij buiten kijf dat Diego geniaal was. 

Iets verder terug in de tijd was de voetbalwereld in de ban van Cruijff en Pelé. Live heb ik beide niet aan het werk gezien, maar uit de beelden kan ik wel opmaken dat het hier over twee absolute natuurtalenten gaat. Beide hebben jarenlang de dienst uitgemaakt in het mondiale voetbal. Cruijff is waarschijnlijk de bekendste Nederlander die we hebben. Iedereen ter wereld kent Johan Cruijff. 

Wat ik me wel eens afvraag? Of alle genoemde sterren uit het verleden nu mee zouden komen in het hedendaagse voetbal? Het voetbalt nivelleert enorm. Het tempo is tegenwoordig ongelooflijk hoog en de spelers zijn fitter dan ooit tevoren. Toch denk ik dat genoemde mannen puur op basis van hun absurde talent gewoon hadden meegedaan. Al hadden ze dan waarschijnlijk ook wat vaker in het krachthonk moeten zitten dan vroeger. 

Dit terug lezend blijf ik toch bij mijn eerder gemaakte standpunt. Lionel Messi is de beste! Beter dan wie dan ook. Messi laat alles zo gemakkelijk lijken. Maar makkelijk is het zeker niet. Wat Messi met grote regelmaat laat zien is echt abnormaal. De bal doet altijd wat Messi wil, tegenstanders willen hem afstoppen, maar dat is onmogelijk. De kleine baltovenaar is ongelooflijk wendbaar, snel en een meester in het ontwijken van gemene charges. Ik kom echt superlatieven tekort om mijn grote idool de credits te geven die hij verdient. 

Als ik klaar ben met deze column ga ik op mijn knieën zitten en richt me tot Onze Lieve Heer. Ik zal Hem bedanken dat hij Lionel Messi op deze wereld heeft gezet. Want beter dan dit zal het nooit meer worden. 

René Nijgh...
René Nijgh…
  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Gijs Klompmaker: “Voetbalgekke jongens”

Een zomeravond in de jaren negentig: De slavink, die baadt in de jus, schrok ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Dromen van een jongensboek Een jongensboek, het is waar iedere jeugdvoetballer van droomt. Later ...

Martijn Folkers: “Kelderderby is dankbare kost”

Heel simpel, voor het voetballende gedeelte moet je niet naar de vijfde klasse gaan. ...