Peter Kroezenga: “Damesvoetbal”

Wie in de nachtelijke uurtjes van deze zomerse dagen geplaagd wordt door verveling kan zijn geluk niet op: het WK voetbal voor vrouwelijk schoon is in volle gang. ‘s Ochtends, voordat ik naar mijn werk vertrek, zie ik de samenvattingen voorbij schieten van de afgelopen speelrondes. Wanneer andere landen dan Canada en de Verenigde Staten spelen, zie je lege stadions. Toch jammer.

En wij maar denken dat het verschil in geslacht volledig rechtgetrokken was, de emancipatie was toch uitgegroeid tot een uitgebuit fenomeen. Niets is minder waar: de rest van Nederland loopt niet warm voor damesvoetbal. Bij het WK voor mannen in Brazilië van vorig jaar stond bij elke wedstrijd van Oranje de Grote Markt vol, de Poelestraat werd afgesloten en elke straat in de wijde omgeving werd versierd met onze kleur van trots en fraaiheid. Nu zie je niets van dat alles.

Wel vreemd dat een sport als hockey al wel vrij succesvol is, of komt dat misschien door de rokjes? Of omdat dribbelen met een hockeystick heel veel wegheeft van stofzuigen? Geen idee. Toch is er hoop voor sportieve dames onder ons. In het programma ‘Andere Tijden Sport’ werd uitgebreid teruggeblikt op de tijd dat damesvoetbal nog in de kinderschoenen stond: een groot verschil met nu. Vrouwen die een dag onderweg waren voor een training in Zeeland en wedstrijden spelen tegen mannen die niet wisten wat ze zagen.

Ook hoorde je er niet bij als je lang haar had geloof ik: vrouwen met een kort, pittig kapsel waren veruit in de meerderheid. Nee, voetbal is voor mannen! Tenminste dat dacht ik. In een ver verleden werd er bij GKC een oefenwedstrijd gespeeld tegen het Nederlands dameselftal onder 21 jaar: we verloren met 5-0. Als ik mijn ogen sluit zie ik die enorme kolossen zonder toque nog onze verdediging bestoken. Ook de sportbeha had zijn intrede nog niet gedaan en bij hoekschoppen had ik nog wel eens moeite om de juiste bal te vangen.

Het zit in de lift, maar of het ooit net zo’n impact zal hebben als bij de mannen valt te betwijfelen. Maar ik zie veel lang blond haar. Dat is al positief.

keeper

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Column: Arjen Robben en de teen van Iker Casillas

Een zomercolumn over de verloren WK-finale van 2010, waarin Arjen Robben Nederland bijna naar ...

Arie Weits: “Wim van den Heuvel is een uniek mens”

Het onderwerp van deze column had ik al aangekondigd: Wim van den Heuvel. In ...

Arie Weits: “De tussenbalans”

Het einde van het jaar nadert, dus tijd om terug te blikken op de ...