Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Nachtkaars
Voor FC Groningen dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te gaan. De ploeg van scheidend trainer Erwin van de Looi lijkt volledig de weg kwijt te zijn. Groningen verloor afgelopen zaterdag opnieuw en moest zijn meerdere erkennen in degradatiekandidaat Excelsior. Het betekende alweer de vijfde nederlaag op rij voor de Trots van het Noorden. Ook van de Looi lijkt het zo langzamerhand niet meer te weten en goochelt elke week met zijn opstelling. Zo moesten zowel Michael de Leeuw als Alexander Sorloth plaats nemen op de bank tegen Excelsior, wat eigenlijk onbegrijpelijk is te noemen. Groningen heeft al een enorme moeite om doelpunten te maken en dan worden notabene de clubtopscorer en de nieuwe spits op de bank gehouden. Dat Groningen pas scoorde toen De Leeuw binnen de lijnen stond was dan ook niet verwonderlijk, maar toen was het kwaad al lang geschied.

Lastig parket
Groningen is inmiddels afgezakt naar de dertiende plek, maar heeft nog een heel klein kansje op de play-offs. Dan is er wel een omslag nodig en zullen bijna alle resterende wedstrijden gewonnen moeten worden. Het enige probleem is dat die omslag door de huidige technische staf gemaakt kan worden, maar die juist het elftal nu niet aan de praat krijgen. Directeur Hans Nijland is van mening dat er een hecht collectief gevormd moet worden, maar weet ook dat hij zichzelf in een lastig parket heeft gebracht. Immers als hij van de Looi ontslaat, dan moet Dick Lukkien zijn honneurs gaan waarnemen.

Diezelfde Lukkien hoopte op het felbegeerde hoofdtrainerschap voor volgend seizoen, maar werd keurig aan het lijntje gehouden door Nijland en mocht tussendoor niet vertrekken naar FC Emmen. Een vroegtijdig afscheid voor Van der Looi zal er dan ook niet komen en op basis van de prestaties van de afgelopen twee seizoenen heeft hij dat zeker ook niet verdiend. Als Groningen aanstaande zondag echter van Vitesse verliest dan zal de druk van de supportersschare wel nog verder toenemen. Die zien namelijk nog liever vandaag dan morgen de trainer al vertrekken en de vraag is of Nijland dan nog zo stellig is in het aanhouden van Erwin van de Looi.

Kraker of flop?
Zondag 20 maart staat al enige tijd rood omcirkelt in de agenda’s van Frank de Boer en Philip Cocu. Dan staat namelijk de kraker tussen PSV en Ajax op het programma. Een beslissend duel in de strijd om het kampioenschap, althans zo wordt het al weken verkondigd door de media. Maar is dat eigenlijk wel zo? Want na die wedstrijd volgen er nog een zestal wedstrijden. En kijkend naar de wedstrijden van afgelopen weekend tussen PSV en Heerenveen en Ajax en NEC, dan is het niet verwonderlijk dat een van beiden zo nog maar ergens punten gaat morsen. Vooral het rijtje uitwedstrijden voor PSV liegt er namelijk niet om, want PSV moet nog uit naar AZ, angstgegner Roda JC en naar het altijd verrassend presterende Zwolle. Daarbij speelt het ook nog eens thuis tegen het onvoorspelbare Vitesse, wat ook niet altijd een even makkelijke tegenstander is.

Het programma van Ajax oogt op papier aanzienlijk makkelijker. Ajax moet nog op bezoek bij Cambuur, Heerenveen en de Graafschap. De thuiswedstrijden tegen Utrecht en Twente zou je zo nog haast moeilijker mogen noemen. Gezien het resterende programma lijkt PSV dan ook het meeste baat te hebben bij een zege. Dan hebben de Eindhovenaren namelijk een gaatje van vier punten en kan er ergens nog eventuele schade worden opgevangen.  Door het belang van de wedstrijd ben ik er echter bang voor dat het niet eens zo groot spektakel gaat worden als waar iedereen maar op hoopt. Beide ploegen zullen vooral bang zijn om niet te verliezen, maar eerlijk gezegd hoop ik dat er zo snel mogelijk een doelpunt valt zodat er sprake is van een echte wedstrijd. Anders is de kans groot dat er een soort schaakwedstrijd zal ontstaan. Na deze dramatische speelronde zijn we namelijk wel weer eens hard toe aan een goede en spectaculaire wedstrijd tussen de twee beste ploegen van Nederland.  

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Gijs Klompmaker: “De derby tegen Buinen”

“De leste mooie dag van ‘t joar misschien, alhoewel ‘t met de winterdag ok ...

René Nijgh: “Het wonder van Leicester City”

Leicester City is kampioen van Engeland. Ongelooflijk, maar waar! Wat een sprookje. Wat niemand ...

Peter Kroezenga: “Zondagochtend”

Zondagochtend, half negen. Ik ben in Groningen inmiddels ingestapt bij de bushalte richting Gasselte, ...