Rick Schlimbach: “Mijn beste keuze ooit!”

logo_valthermondGeen moment heeft hij spijt gehad van de stap van SC Stadskanaal naar Valthermond. En dat is te begrijpen, want waar zijn voetbalmakkers in de vierde klasse speelden, won Rick Schlimbach wedstrijd na wedstrijd, op weg naar de tweede klasse. Een ook in het huidige seizoen gaat het de alleskunner van de Mondkers voor de wind: “Ik denk dat we als promovendus erg goed bezig zijn! Als je ziet dat we het koploper GRC Groningen erg moeilijk maken, denk ik dat we ons ook prima kunnen handhaven in de eerste klasse.”

Achteruit lopen
Mocht dat in de komende weken werkelijkheid worden, dan zal de zakelijk adviseur van de ING Bank in Leeuwarden er verstandig aan doen om een aantal verlofdagen op te nemen. Het vorige seizoen werd immers duidelijk waartoe het voetbalmaffe Valthermond in staat is: “Alles klopte vorig seizoen. Voetballend waren we erg sterk en, misschien nog wel belangrijker, de sfeer was top. Ik kan me niet eens meer herinneren hoeveel feestjes we vorig seizoen hebben gevierd. Het hoogtepunt was uiteraard het kampioenschap en het feest dat volgde. Twee dagen non-stop: wat een gekte!” Om er lachend aan toe te voegen: “Volgens mij heb ik een week lang achteruit gelopen.”

Rick Schlimbach, afgelopen zondag in actie tegen GRC Groningen... (foto's: Bennie Schlimbach)
Rick Schlimbach, afgelopen zondag in actie tegen GRC Groningen… (foto’s: Bennie Schlimbach)

Klokkenluider
En dat was een heel contrast met een voetbaljaargang eerder, toen Schlimbach een aantal keren het bestuur van SC Stadskanaal seinde over de gebrekkige samenwerking tussen spelers en trainer Richard Poortman: “Bijna iedereen was van mening dat het niet werkte, maar eigenlijk zei niemand hier wat van. Ik heb toen meerdere keren aangegeven bij het bestuur dat er volgens mij beter naar een andere oplossing gezocht kon worden. Hier werd echter totaal niet naar geluisterd.” Uiteindelijk kwam het bestuur toch tot inkeer. Dat gebeurde na een verliespartij in Ter Apel, die er voor zorgde dat de Knoalsters nacompetitie moesten gaan spelen. Schlimbach over deze periode: “Rond die wedstrijd raakte ik in conflict met Poortman. De avond na de wedstrijd werd hij ontslagen.”

Druppel
Maar ook voor Schlimbach was het verblijf ten einde: “Toen ik op de club kwam, hoorde ik dat ik ook op ‘non-actief’ werd gesteld, omdat ik zogenaamd de reden was van het ontslag van de trainer. Dat was voor mij de druppel. Ik heb toen direct besloten om een andere club te zoeken.” Overigens heeft de in Groningen woonachtige Schlimbach nog altijd een nare smaak in de mond van dat seizoen: “We zijn dat seizoen uiteindelijk gedegradeerd met een elftal dat gewoon bij de top drie had kunnen spelen. Onvoorstelbaar.” In zijn zoektocht naar een nieuwe club kwam de nu 23-jarige speler uiteindelijk uit bij Valthermond.

Schot in de roos
“Dat was echt de beste keuze die ik heb kunnen maken. Vanaf de eerste training voelde ik me thuis bij de club.” En zoals benoemd, ging het ook crescendo met de resultaten, wat eindigde in een langverwacht kampioenschap. Opvallend in die jaargang was de positie die Schlimbach bekleedde. Want waar hij bij Stadskanaal voornamelijk als middenvelder speelde, besloot trainer Harris Huizingh om Schlimbach in de verdediging op te stellen: “Inmiddels gaat mijn voorkeur echt uit naar die plek. Dit seizoen speelde ik noodgedwongen ook al in de spits, maar daar voelde ik me niet echt thuis.”

Schlimbach (voorste rij, tweede van rechts) als kampioen van de derde klasse...
Schlimbach (voorste rij, tweede van rechts) als kampioen van de derde klasse…

Architect Huizingh
Met Harris Huizingh is de naam van de architect van het huidige Valthermond genoemd. Volgens Schlimbach is in alles te merken dat de oefenmeester een verleden in het profvoetbal heeft: “Per wedstrijd is hij op de hoogte van de sterktes en zwaktes van de tegenstander. Dat geeft veel vertrouwen. Ik denk echter dat de kracht van Harris is, dat hij zowel in als boven de spelersgroep kan staan. Bij ons werkt dat momenteel heel erg goed.” Wat heet, de promovendus lijkt immers op weg naar een plaats in de nacompetitie. Een plaats bij de eerste vier in de tweede klasse L lijkt hiervoor voldoende. En wat de centrale verdediger betreft is zijn team dan niet kansloos: “Ik zie het er nog wel van komen in de nacompetitie!”

Mentaliteit
Nog één keer laten we Schlimbach, die momenteel bezig is met de laatste fase van zijn studie Rechten, terugblikken op zijn periode bij SC Stadskanaal. Of beter gezegd, we vragen hem of hij zichzelf ooit weer in het blauw van Stadskanaal ziet: “Dat denk ik niet. Het huidige blauw bevalt me veel beter. Ook de mentaliteit van Valthermond spreekt me veel meer aan.” Want waar de Mondkers hard werken voorop stellen en daarmee resultaten afdwingen, waarna er ruimte komt voor mooi voetbal, ziet Schlimbach bij Stadskanaal een andere instelling: “In mijn tijd hing er vaak een sfeertje dat heel veel punten heeft gekost.”

Inhalen
De sfeer waar Schlimbach naar verwijst is er één van gemakzucht: “Dat doen wij wel even. Dat gevoel kreeg ik vaak. Maar als je dan ziet dat we een keer een voorsprong van elf punten weggeven en vervolgens op ruime afstand achter de kampioen eindigen, dan is er echt geen ruimte voor zo’n instelling.” Wanneer Stadskanaal dit om kan buigen, ziet de oud-Knoalster wel een mooie toekomst: “Stadskanaal heeft veel meer leden dan Valthermond, dus uiteindelijk moeten ze ons weer in kunnen halen.”
Zandstra

Tags:

  • Show Comments (0)

Geef een reactie

You May Also Like

Bart Heikens: “Alteveer heeft de beste mentaliteit”

De ambitie om eerste keeper te worden leidde Bart Heikens afgelopen zomer naar Alteveer. ...

Rick Zondag verlaat TEVV met pijn in het hart

Voor velen was het de grootste verrassing van de afgelopen voetbaljaargang: de promotie van ...

René Folkers: “Mussel wordt zaterdag kampioen!”

Mussel-doelman Rene Folkers gaat er vanuit dat zijn elftal zaterdag kampioen gaat worden.