Koos Kuiper: “Het belang van Pekelder Boys moet boven principes gaan!”

De hoop van vele Pekelder Boys supporters zal zondag gevestigd zijn op clubtopscorer Koos Kuiper. De rood-witten spelen dit weekend de derby tegen Alteveer en winst is een must om zicht te houden op lijfsbehoud in de vierde klasse. Ook voor de thuisploeg zijn de punten erg welkom, dus in vele agenda’s zal de wedstrijd rood omcirkeld staan. Pekelder Kuiper blijft er verrassend nuchter onder: “Ik ben nog niet echt met de wedstrijd bezig, maar dat zal zondagochtend wel anders zijn.”

Belangrijker dan voetbal
Koos Kuiper is zo iemand die je ‘de kachel niet aanmaakt’. Werk, familie en vrienden vindt hij belangrijker dan voetbal en daar valt natuurlijk wat voor te zeggen. Diezelfde familie en vrienden staan niet vaak langs de zijlijn, daarom zou Kuiper het mooi vinden als opa en oma Hukema uit Onstwedde zondag wel van de kunnen partij zijn in Alteveer: “Hopelijk wordt het mooi weer, want dan is het voor hen prettig om te komen kijken. Mijn opa en oma hebben een moeilijke tijd achter de rug, maar ondanks dat zijn ze altijd positief en supertrots op hun kleinkinderen.”

Gezelligheid hoort erbij
Voor zowel opa en oma, als voor iedereen die Pekelder Boys een warm hart toedraagt, zou het mooi zijn als er zondag gewonnen wordt in Alteveer. De ploeg van Hiske de Vries moet alle zeilen bijzetten om (rechtstreekse) degradatie te voorkomen en dus zijn drie punten meer dan welkom: “Het zal een beladen wedstrijd worden”, zegt Kuiper. “Maar we mogen in ieder geval niet verliezen op inzet. Alteveer zal de beuk erin gooien en dat zullen wij ook moeten doen. Alleen dan is er iets mogelijk.” Na afloop van de derby zal er weer livemuziek zijn op sportpark Alteveer, iets wat Kuiper wel kan waarderen: “Gezelligheid hoort erbij. En we hebben al zo vaak in Alteveer gespeeld, dat het haast als thuis spelen voelt. Hopelijk staat de derby volgend seizoen weer op het programma!”

Koos Kuiper is momenteel met negen doelpunten clubtopscorer bij Pekelder Boys (Foto’s: Brigitte de Wijk)

Snelheid en killer instinct
Om het klassebehoud veilig te stellen moet er nog wel wat gebeuren. Rechtstreeks erin blijven zal moeilijk worden, maar de nacompetitie halen is zeker mogelijk. Ook omdat Pekelder Boys nog enkele concurrenten treft. Kuiper is echter realistisch: “We zitten momenteel in een fase waarin we het tegen iedereen moeilijk hebben. Ook tegen nummer laatst, Zuidlaarderveen. Maar onlangs hebben we tegen WEO laten zien dat we het wel kunnen!” De 28-jarige aanvaller scoorde drie keer in deze wedstrijd, waarmee hij momenteel op negen doelpunten staat in 4C. Scoren is iets wat Kuiper, die samen met zijn beste vriend Martin Schreuder in de aanval speelt, goed afgaat: “Ik speel met veel diepgang en moet het hebben van mijn snelheid en killer instinct.”

Geen ambitie
Met zijn kwaliteiten had Kuiper, zeker toen hij jonger was, gerust één of twee niveaus hoger kunnen spelen, alleen ontbrak hiervoor de ambitie. Daarnaast heeft hij het te druk met zijn eigen bedrijf in grondverzet, landbouw en de verhuur van opslagruimte, waardoor er weleens een training bij in schiet. Sterker nog, het had niet veel gescheeld of Kuiper was al gestopt: “In 2015 wilde ik ermee stoppen, maar toen ik hoorde dat Robert Tieks en Ben Becker ook vertrokken ben ik gebleven.” Het siert de clubman, die sinds zijn vierde voor Pekelder Boys speelt: “Ik laat de club niet in de steek en daarnaast vind ik de gezelligheid ook veel te mooi!”

Clubbelang voorop
Die gezelligheid is tegenwoordig weleens wat minder bij Pekelder Boys. Volgens Kuiper is het onrustig en gebeurt er van alles, voornamelijk op bestuurlijk vlak. “Principes maken de club kapot. Mensen stellen hun eigen belang boven dat van de club en dat kan in mijn ogen niet.” Dit alles is begonnen met het bestuursbesluit om elftalleider Arnold de Groot vanaf volgend seizoen te vervangen door Jos Wortelboer. Kuiper heeft daarbij begrip voor beide partijen: “Het bestuur wil een frisse wind laten waaien en heeft een nieuwe trainer (Bert Brugge red.) en leider aangesteld. Zo komt er na negen jaar een eind aan het leiderschap van Arnold, wat hem rauw op z’n dak viel. Niet iedereen is het hier mee eens, waardoor mensen een kant kiezen en de neuzen niet meer dezelfde kant op staan. En dit is natuurlijk niet goed voor kleine club als Pekelder Boys.”

Koos Kuiper: “Principes maken de club kapot”

Niets te verwijten
Deze bestuursperikelen zijn overigens niet de alleen oorzaak van het matige presteren van het eerste elftal, zegt Kuiper: “We hebben ook te maken gehad met blessures, waaronder bij mijzelf en Eric Burema. En daarnaast helpt het vertrek van Ben Becker halverwege het seizoen ook niet mee.” De spits vindt dan ook dat trainer Hiske de Vries niets te verwijten valt: “Hij is er altijd goed mee bezig. Zo houd hij onder andere alle statistieken nauwkeurig bij. Wanneer je dan een trainingsopkomst hebt van 40%, dan is het ook lastig werken voor hem. Wel heeft hij jonge jongens als Jan Hoiting en Robert Westers ingepast, waarmee we nog jaren vooruit kunnen. Hiske probeert er wel altijd wat van te maken en dat siert hem!”

Derby tegen PJC
De Pekelder gunt De Vries dan ook geen degradatie en wil ook niet dat de nieuwe technische staf moet beginnen in de vijfde klasse. Daarnaast is er nog een andere reden voor Pekelder Boys om in de vierde klasse te willen blijven en dat is een eventuele derby tegen PJC. De buurman uit Nieuwe-Pekela stevent namelijk af op promotie, waardoor de Pekelder clubs elkaar kunnen treffen, volgend seizoen in de vierde klasse. Dit lijkt Kuiper wel wat: “Persoonlijk lijkt deze wedstrijd mij mooier dan die tegen Alteveer. Ik kom dan mijn maatjes Bert en Harold Hut tegen en nog vele andere bekenden. Daarnaast ligt het burgemeester Boekhoven sportpark in mijn achtertuin.” Is een overstap naar PJC dan geen optie voor Kuiper? “Momenteel hebben zij de zaakjes beter voor elkaar, maar ik zal nooit naar PJC gaan. Hoe hard ze het ook proberen.”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Roy Veen: “JVV wil bovenin de middenmoot meedraaien.”

Roy Veen verwacht dat JVV een stuk beter gaat presteren dan de afgelopen seizoenen.

Frank Venema wil SJS in de derde klasse houden

“En of het een opluchting was!” Het kost Frank Venema weinig moeite om aan ...

Sprookjeshuwelijk tussen EEC en Harjo van der Valle

Harjo van der Valle wordt trainer/speler bij EEC. Het witte landschap en spiegelende klinkers ...