André van Dijken wil afzwaaien met promotie

GieterveenGieterveen-keeper André van Dijken was drie jaar geleden eigenlijk al lang en breed gestopt, maar liet zich toch overhalen om de handschoenen weer aan te trekken. In de plaatselijke kroeg besloot hij de club een jaar uit de brand te helpen, maar dit werden er dus drie. De 40-jarige doelman heeft nu besloten definitief te stoppen en hij kan dit met een gerust hart doen. Zijn jongere opvolgers zijn inmiddels klaar voor het echte werk, maar voordat het zover is wil Van Dijken eerst het seizoen goed afsluiten en afscheid nemen in stijl: “We zijn de competitie in gegaan met maar één doel: promoveren!”

Spektakelstuk
De promotie naar de vierde klasse moet Gieterveen bewerkstelligen via de nacompetitie, want de kampioen in 5F is inmiddels bekend: HOC. De groen-witten hebben de eerste periode op zak en doen er goed aan zo hoog mogelijk te eindigen op de ranglijst, zodat zij een extra kans hebben in de nacompetitie, mocht dit nodig zijn. In dat opzicht deden zij afgelopen zondag goede zaken tegen Weiteveense Boys, toen in een ware thriller werd gewonnen. De vaste waarde onder de lat moest de wedstrijd op afstand volgen: “Ik hoorde van het spektakelstuk, want ik was er niet bij op het sportpark. Ik was met de (schoon)familie een lang weekend in de Efteling, maar ondanks de goede wedstrijd van mijn vervanger Rutger Drent verwacht ik komende zondag wel weer te spelen.”

Lastige tegenstander
Er wachten de Gieterveensters nog twee wedstrijden, thuis tegen SC Roswinkel en uit tegen Buinerveen. Deze moeten beide gewonnen worden om kans te blijven maken op de tweede plaats, die momenteel in handen is van Eext. De ervaren keeper weet wat hen te doen staat: “We moeten de komende wedstrijden winnen, zodat we onszelf achteraf niets kunnen verwijten.” Komende zondag komt eerst middenmoter Roswinkel op bezoek, een ploeg die de mannen van Aryan Doldersum niet goed ligt. Toch telt niets anders dan drie punten: “Roswinkel is altijd een lastige tegenstander geweest voor ons. Het waren vaak fysieke duels, iets wat ons niet echt ligt. We moeten er dus voor zorgen dat we het baltempo hoog houden om zo het fysieke spel te vermijden. Als dit lukt dan moet een overwinning zeker haalbaar zijn”

Gebrek aan routine
De stap naar de vierde klasse moet dus gemaakt worden via het ‘toetje’ dat de nacompetitie heet en Van Dijken weet hoe het werkt: “Nacompetitie-wedstrijden zijn duels op zich, waarbij de vorm van de dag vaak de doorslag geeft. Het zijn vaak niet de mooiste wedstrijden, maar deze staan wel bol van de spanning.” Wanneer het Gieterveen toch lukt om te promoveren, dan komen zij sinds het seizoen 2001-2002 eindelijk weer uit in de vierde klasse. Lastig genoeg, erkent ook de afzwaaiende doelman, maar hij ziet ook zeker mogelijkheden: “We hebben een jonge, goed voetballende ploeg waar nog genoeg rek in zit. We kunnen ook zeker een stapje hoger acteren, dit blijkt ook wel uit de oefenwedstrijden tegen hoger spelende clubs. We moet ik eerlijk toegeven dat het gebrek aan routine nog weleens het struikelblok kan worden in de vierde klasse. Als team kunnen we prima presteren, maar het ontbreekt ons nog weleens aan een leider in het veld, iemand die de ploeg bij de hand neemt als het wat minder loopt.”

Andre van Dijken (rechts) zet zich schrap in de wedstrijd tegen Sellingen...
André van Dijken (rechts) zet zich schrap in de wedstrijd tegen Sellingen… (archief FC Kanaalstreek)

Nieuwe trainer
Wat dat betreft lijkt de komst van René Nijgh zeer wenselijk, want waar Van Dijken zijn handschoenen opbergt, bindt Nijgh de kicksen weer onder. De oud-prof met een verleden bij Stadskanaal, Valthermond en Nieuw Buinen volgt zijn broertje Jordi, die volgend seizoen bij Gieterveen aan zijn eerste klus als hoofdtrainer begint. En ondanks dat Van Dijken de nieuwe trainer (nog) niet persoonlijk kent, heeft hij er wel vertrouwen in: “Het lijkt me een prima keuze. Hij komt uit een echte voetbalfamilie en is een ambitieuze en enthousiaste trainer. En wanneer je met een tweede elftal naar de reserve Hoofdklasse promoveert zoals Nijgh heeft gedaan, dan kan je ook vast een vierdeklasser in goede banen leiden” zegt Van Dijken met een knipoog. Als ervaren keeper weet Van Dijken ook haarfijn te benoemen waar zijn ploeg nog behoefte aan heeft en wellicht dat  de eerder veel scorende spits René Nijgh hierin een rol kan spelen: “We hebben een makkelijk scorende spits nodig. We missen nog te vaak opgelegde kansen en dat heeft ons veel punten gekost. Ik wil niet zeggen dat we anders bovenaan hadden gestaan, maar we hadden het onszelf wel een stuk makkelijker kunnen maken in veel situaties.”

Drie keepers
Eén ding is in ieder geval zeker: de in Noordbroek woonachtige Van Dijken zal er volgend seizoen in ieder geval niet meer bij zijn. Hij gaat meer tijd spenderen met zijn gezin. De financieel administratief medewerker zou eigenlijk eind vorig seizoen al stoppen, maar na aandringen van spelers en staf besloot hij, na goed overleg, toch nog één jaar door te gaan. Nu is het echter definitief en komt er een einde aan een voetballoopbaan bij HS ’88, Holwierde en dus Gieterveen. De club hoeft zich echter niet druk te maken over zijn opvolging, want de selectie herbergt volgend seizoen maar liefst drie keepers die getraind worden door hun voorganger Van Dijken: “Mijn opvolgers Rutger Drent en Youri Pruim kloppen op de deur. Aan het begin van dit seizoen waren ze nog niet klaar voor het echte werk, maar ze hebben flink progressie geboekt en nu kunnen ze de stap maken.” De derde keeper waarover trainer Nijgh volgend seizoen de beschikking heeft, Stefan Lugtenborg, komt met hem mee van SC Stadskanaal. Zij zullen elkaar naar een hoger niveau moeten gaan tillen en moeten zelf gaan uitmaken wie volgend seizoen het doel verdedigt.

Passende beloning
Wanneer we Van Dijken vragen naar zijn club Gieterveen en wat de club maakt tot wat het is, antwoord hij kort en krachtig: “Gieterveen is een geweldige dorpsclub! In alle opzichten: een prachtige accommodatie, trouwe supporters en niet te vergeten alle vrijwilligers. Zonder deze mensen heeft een club geen bestaansrecht.” En hoewel het seizoen er nog niet op zit, kijkt de keeper alvast vooruit naar zijn afscheid: “Langs deze weg wil ik ook iedereen binnen de club alvast een beetje bedanken. Echter is er maar één passende beloning: promotie!” Ook heeft hij nog een boodschap voor potentiële versterkingen: “Spitsen en/of routiniers: twijfel niet en maak komend seizoen de stap naar Gieterveen. Spijt zul je zeker niet krijgen!” Men hoeft echter niet bang te zijn dat ze Van Dijken nooit weer treffen op sportpark ‘De Hoogkaamp’ en wie weet nog wel in functie: “Wanneer de club of Jordi Nijgh mij nog graag de keepers ziet begeleiden, dan valt daarover te praten.”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Paniek bij Gieten: keeper gezocht!

Gieten zit sinds zondagmiddag opgescheept met een groot keepersprobleem. Doelman Jeffrey Tappel raakte opnieuw ...

Teleurgestelde Jeffrey Bakker: “Afgetroefd door het fanatisme van Musselkanaal”

Stadskanaal-aanvoerder Jeffrey Bakker zag dat zijn ploeg zaterdagvond werd afgetroefd door een fanatiek spelend ...

Niek Drent (Gieterveen) wil vrijuit voetballen

Dubbele cijfers voor v.v. Gieterveen: het zal in de geschiedenis van de groenhemden niet ...