Recorddeelname voor Freddie Pranger Memorial

SJSDe Freddie Pranger Memorial wordt steeds populairder. Op dit moment hebben zich al dertig teams aangemeld voor het internationale G voetbaltoernooi van SJS dat op zaterdag 27 augustus wordt gehouden. Al met al ziet het er naar uit dat er een recordaantal spelers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking naar de Julianastraat komt en de magische grens van driehonderd deelnemers wordt gehaald. Jongens en meisjes, mannen en vrouwen vanaf zes jaar. De oudste deelnemers zijn de vijftig al gepasseerd. Het organisatieteam, dat bestaat uit Jan Kruize, Gerard Scholte, Jaap Klein en Krijn Verweij, is al weer enkele maanden bezig met de voorbereidingen. 

Stimuleringspremie
Om te proberen ook teams van wat verder weg naar Stadskanaal te halen is besloten een stimuleringspremie van € 100,– als tegemoetkoming in de reiskosten beschikbaar te stellen voor die teams die van buiten de regio Groningen-Drenthe komen en die nog niet eerder aan het G-toernooi van SJS hebben meegedaan. Dat heeft resultaat gehad. Er hebben zich nu ook verenigingen uit Friesland, Overijssel en zelfs de Flevopolder ingeschreven. En natuurlijk Duitsland. Ook van daar één team meer dan vorig jaar. De Duitsers kennen wel G-voetbal, maar niet in clubverband zoals in Nederland. Eigenlijk zijn het bedrijventeams die voortkomen uit sociale werkplaatsen. Twee teams komen uit de buurt van Münster. Ze hebben de lange trip naar Stadskanaal er graag voor over. En ze kunnen ook nog een aardig balletje voetballen. Dat hebben ze vorig jaar al laten zien.

Sponsors
Het organiseren van een groot opgezet toernooi kost geld. Meer dan SJS kan opbrengen en zonder de hulp van sponsoren is het niet te doen. Dankzij bijdragen van de stichting Wildervankfonds, het Fonds Verstandelijk Gehandicapten, Fonds Gehandicaptensport, de gemeente Stadskanaal en het Sinnigefonds hoeft de penningmeester zich geen zorgen te maken. Diverse lokale bedrijven leveren flinke kortingen op zaken als lunchpakketten, bekers en medailles en bedankpakketjes voor de scheidsrechters, de mensen van de EHBO en de verkeersregelaars.

Vrijwilligers
Voor de organistie zet SJS meer dan vijftig vrijwilligers in. Ruim twintig komen van elders. Dat zijn scheidsrechters, EHBO-ers en verkeersregelaars. De overigen  komen uit de eigen SJS-gelederen. Ze bemensen het wedstrijdsecretariaat, maken de velden gereed en wijzen de vele deelnemers en hun begeleiders de weg. Het kantine-team is op volle sterkte aanwezig en achter de bakplaat staan de vrouwen hun mannetje. Op vrijdagavond moeten er naar schatting zestienhonderd broodjes en krentenbollen worden gesmeerd voor minimaal vierhonderd lunchpakketten. Ze worden verpakt in fraaie voetbalschoentasjes die elke deelnemer en begeleider mee naar huis krijgt als aandenken.

Dick Jol
SJS probeert elk jaar een prominent te strikken die de prijsuitreikingen voor zijn of haar rekening wil nemen. Dit jaar wordt dat oud-scheidsrechter Dick Jol. Jol had weinig tijd nodig om de, voor hem lange, reis naar Stadskanaal te ondernemen. De Scheveninger zei spontaan ja en knoopt er later op de avond nog een wedstrijdje als scheidsrechter aan vast als SJS 1 tegen Oud-SJS speelt.

Radio Noord live
’s Ochtends verzorgt radio Noord een live-uitzending van Noord en Ommeland met presentator Marcel Nieuwenweg. In de uitzending zullen mensen aan het woord gaan komen die op de een of andere manier aan het toernooi of aan SJS verbonden zijn. Onder hen het oudste lid en medeoprichter van SJS de heer Albert Stevens. De grote wisselbeker, bedoeld voor het meest sportieve team van het toernooi, draagt zijn naam: de Albert Stevens Sportiviteit-wisselbokaal. Noord en Ommeland is een gezellig zaterdagochtendprogramma. Met daarin onderdelen als de uitgaanstips, de wekservice, wensen van luisteraars en vragen over computers en auto’s.

Henk de Haan
Het optreden van de Henk de Haan was vorig jaar zo’n succes dat de organisatie hem meteen weer heeft gevraagd om de dag met zijn aanwezigheid op te luisteren. De bekende oud-prof van FC Groningen en BV Veendam zal onder andere een centrale warming-up verzorgen, mee de prijzen uitreiken en een paar wedstrijdjes fluiten. Er zijn ook concrete plannen om een veteranenteam van SJS ter afsluiting te laten spelen tegen het vrienden- en familieteam van Henk de Haan, het Broez’n-elftal.

Veel te winnen
Het toernooi is opgedeeld in diverse categorieën. Bij de senioren zijn dat de A-, B- en C-categorie. De indeling houdt verband met de sterkte en beperkingen van de spelers. Bij de jeugd is er een onderverdeling in pupillen en junioren. Voor de spelers zijn er allerlei prijzen te winnen. Natuurlijk probreert iedereen op een mooie plek te eindigen in de eigen poule, al is winnen bij G voetbal niet het hoogste doel waar men naar streeft. Plezier en genieten, daar draait het allemaal om. Maar aan het eind wil je dan toch niet met lege handen naar huis. Elk team krijgt een beker en elke speler een herinneringsmedaille. Dan kan er ook een bokaal worden gewonnen bij het penalty schieten en is er een bokaal bij het fameuze Peeremderin. Een spel waarbij je zo hard mogelijk op doel moet schieten en de snelheid van het schot wordt gemeten. Het Freddie Pranger Memorial record staat op 109 km per uur, op naam van een G voetballer!

Sfeer
Om het geheel van kleur en fleur te voorzien gaan alle spelers op de foto met de bekende Oranjebus van de Oranjesupporter van Stadskanaal en Valthermond als achtergrond. De Klinkers uit Winschoten zorgen voor gezellige muziek. De bekende Knoalster zanger Bert Drenthe laat iedereen weer kippenvel krijgen als hij na het openingswoord van wethouder Peter Gelling het massaal meegezongen en het door spreekstalmeester Ger Grimmius aangekondigde You’ll Never Walk Alone over de velden laat schallen. Het duurt nog wel even, maar heel SJS kijkt al weer uit naar de laatste zaterdag van augustus.

Tags:

  • Show Comments (0)

Geef een reactie

You May Also Like

Programma Finale Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi

Wedstrijdschema van de finaledag van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi.

SJS G1 wint Special Olympics evenement Heerenveen!

Afgelopen zaterdag 29 oktober j.l. was het dan zover: de G1 van SJS mocht ...