Martijn Folkers: “Voetbaltoekomst”

Het lijkt ieder jaar een onsje minder te worden met het amateurvoetbal in de Kanaalstreek. Daar waar een grote club als SJS ooit eersteklasser was, moddert het nu maar wat aan op het één na laagste niveau. En met het vlaggenschip van SC Stadskanaal lijkt het ook nooit wat te worden, die gedroomde tweede klasse wordt ook dit jaar een lastig verhaal.

Kortom, de vooraanstaande clubs laten het al jaren afweten als het om de selectie gaat. Om over de puinhopen in Tweede Exloërmond maar te zwijgen. Enkel Valthermond (met gedegen beleid) en Nieuw Buinen (rammelend met de geldbuidel) slagen erin om op een acceptabel niveau te presteren. Voor de rest is het kommer en kwel.

Het is nu aan de clubs zelf of ze besluiten aan te blijven modderen. Het wordt tijd voor een visie, een idee. Bij SC Stadskanaal zijn ze goed op weg met de Boy Nijgh Voetbalschool, maar het is afwachten wanneer de club de eerste vruchten van dit beleid plukt. De vraag is: wanneer gaan clubs besluiten om hun beste talenten te selecteren en die samen te laten trainen met de talenten van andere clubs?

De beste talenten van Musselkanaal, Valthermond, Mussel, Sellingen en Ter Apel’96 op woensdagmiddag uit school samen te laten trainen, onder begeleiding van een capabele jeugdtrainer. Niet om talent van elkaar af te pakken, maar om het aanwezige talent bij elkaar te versterken. De KNVB heeft zich teruggetrokken uit de regio, clubs kunnen de handschoen nu zelf oppakken en het beter doen.

Zet afspraken op papier, zoals de afspraak dat de spelers wel samen trainen, maar niet geronseld worden door andere clubs. Immers, het belang van samenwerken gaat boven het belang van de eigen vereniging. Laat alle clubs naar rato een bedrag inleggen om die capabele jeugdtrainer te betalen en spreek af dat er bij toerbeurt bij de deelnemende clubs wordt getraind.

Voor veel clubs is dit een kwestie van over je eigen schaduw heen stappen. De bestuurders doen namelijk alles voor hun club, een mentaliteit die lovenswaardig is. Het heeft de verenigingen veel gebracht, maar soms moet je nieuwe proefballonnen de kans geven. Het Jeugdteam Kanaalstreek is opgeheven vanwege teveel kosten en te weinig inkomsten. Het plan om wekelijks de beste talenten te laten trainen kost in elk geval minder geld en is ook qua organisatie gemakkelijker te realiseren. En, niet onbelangrijk, de afstand is gemakkelijk bereisbaar.

Kortom, het proberen waard lijkt me. Je kunt spreken van krimp, moeilijke regio en meer van dat soort argumenten, maar met die retoriek kom je niet verder. Benieuwd of clubs in de Kanaalstreek dit durven. Gewoon twee jaar proberen en dan kijken of het lukt. Verder aanmodderen kan, maar dan moet je er niet gek van opkijken dat de komende jaren nog meer clubs afzakken naar een abominabel niveau.

Talent kweek je door erin te investeren, niet door ze maar wat aan te laten modderen. De vraag is: wie durft?

Martijn Folkers

mf

 

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

De Eredivisie is inmiddels elf speelronden onderweg en één van de clubs die opvalt ...

Peter Kroezenga: “Leve de leren knikker!”

De tijd gaat zo snel dat je je nauwelijks realiseert hoe snel de tijd ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Wat nou als Feyenoord had gewonnen van Ajax? Was het gat van respectievelijk acht ...