Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

Inmiddels zijn er drie speelronden verstreken na de winterstop in de Eredivisie en is er nog niet veel veranderd. Duidelijk is dat in Rotterdam dit seizoen alles op de titel wordt gezet. Het was even de vraag hoe men het zou doen zonder sterkhouder Karim El Ahmadi. Het bleek voor Feyenoord geen enkel probleem te zijn, want het won moeiteloos de wedstrijden tegen Roda JC, Willem II en NEC. Natuurlijk geen zware tegenstanders, maar een kampioen moet van de kleintjes winnen. Nu Marokko is uitgeschakeld op de Afrika Cup kan El Ahmadi tegen Twente alweer mee doen. Ongetwijfeld geeft dat een boost aan de hechte selectie van Feyenoord.

Wel valt het op dat Feyenoord kwalitatief gezien geen sterke bank heeft. Als de koploper een aantal belangrijke spelers moet gaan missen, dan kan het dit absoluut niet opvangen. Dat bleek wel in de bekerwedstrijd tegen Vitesse, waarbij spelers als Tapia en Gustafson volledig door het ijs zakten. Als Feyenoord compleet en heel blijft dan hebben ze een zeer goede kans om daadwerkelijk kampioen te worden. Ook dankzij een sterke defensie, de afgelopen drie keren werd ook weer de nul gehouden.

Het is te hopen voor de trouwe Feyenoord-fans dat de ploeg ook met de druk om zal kunnen gaan. Concurrent Ajax loert namelijk als een havik op zijn prooi en oogt steeds meer frivoler. Het debuut van Justin Kluivert heeft de Amsterdammers nog meer aanvallende power gegeven. Een ragfijn talent dat eindelijk weer eens op een echte klassieke buitenspeler lijkt. Komt Heerenveen-speler Larsson ook nog eens naar Amsterdam dan heeft Ajax een uitstekende aanval. Zeker met scorende middenvelders achter de hand als Klaassen en Zyech. Met de wetenschap dat de kraker tussen Ajax en Feyenoord nog op het programma staat, kan één misstap voor de concurrent uit Rotterdam fataal zijn.

Voor PSV hoeft men minder bang te zijn, dat al zijn wedstrijden zal moeten winnen en maar moet hopen op heel wat misstappen. Het lijkt een onbegonnen missie, dus misschien is het geen gekke gedachte om Pröpper te verkopen aan Zenith. Een eventuele transfer verzekert het gemis aan CL-gelden voor komend seizoen. Bijkomend voordeel is dat Ramselaar zich verder kan ontwikkelen op een positie op het middenveld waarvoor hij gehaald is.

Onderin blijft het aardig stuivertje wisselen, maar langzamerhand begint zich wel een patroon te ontwikkelen. Go Ahead Eagles lijkt de gedoemde degradatiekandidaat, terwijl teams als Roda JC, Zwolle, ADO Den Haag, Excelsior en Sparta om de nacompetitie-plaatsen gaan strijden. Daarbij is de vraag of Roda daar blijft staan gezien een steenrijke investeerder miljoenen in de club wil investeren. Direct volgden er tal van transfers die ervoor moeten zorgen dat de club in de Eredivisie blijft. Zal de hulp van de investeerder echt werken? Je vraagt het je soms af, kijk maar naar ADO waar het ook een organisatorisch zootje is.

Natuurlijk kan de hulp van een investeerder uitkomst bieden, maar vaak is het niet meer dan brandjes blussen. ADO lijkt langzaam op een zinkend schip dat niet meer komt boven drijven. Ook de altijd goedlachse Petrovic kan zijn elftal niet meer aan de praat krijgen. Misschien wordt het in Den Haag wel eens tijd om schoon schip te maken en met een goed en gezond beleid opnieuw te beginnen. Wanneer het zo onrustig blijft in Den Haag dan zal het mij niet verbazen als de Residentieclub volgend seizoen weer in de Jupiler League speelt. Eeuwig zonde voor de stad en de club met zo’n roemruchte historie.

Ronald Bulthuis

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Arie Weits: “Gedwongen samenwerking”

Ik hou van het amateurvoetbal. Veel meer dan van de professionele tak. Uiteraard geniet ...

Arie Weits: “Ik heb een blauw-wit hart!”

Collega-columnist René Nijgh schreef onlangs een column met zo ongeveer dezelfde titel als dit ...

Column: De international

De maandelijkse column, dit keer geschreven door Erwin Beukema. Over een vermeende international die ...