Gert-Jan Hilbrands: een leven lang EEC

Er waren wel eens momenten waarop men het donker inzag: het voortbestaan van de Ees Eesergroen Combinatie hing meer dan eens aan een zijden draadje. Maar de blauw-witte N34-combinatie heeft het gered! Exact vijftig jaren geleden zag EEC het levenslicht. Eén van de steunpilaren van de club is Gert-Jan Hilbrands. Speler van het tweede elftal én penningmeester: “Ik ben er trots op dat ik bij heb kunnen dragen aan het voortbestaan van de club!”

Tweeënhalf decennium
En wat voor bijdrage! Want de nu 44-jarige Hilbrands heeft in de loop van de jaren diverse functies bekleed. Zo was hij vanaf zijn vijftiende tot zijn veertigste (!) speler van het eerste elftal: “De laatste jaren speel ik in het tweede elftal en in het 35+ team, dat op de vrijdagavond in actie komt. Wanneer ik terugdenk aan mijn periode in de hoofdmacht, dan denk ik direct terug aan de tijd waarin we iedere zondag afsloten bij onze toenmalige hoofdsponsor, ‘De Harbarg’ in Borger.” Maar ook de sportieve hoogtepunten staan Hilbrands nog helder voor de geest: “Promoties, maar ook specifieke wedstrijden.”

Gert-Jan Hilbrands: steunpilaar van EEC… (foto: Ronald Oldenburger)

Per jaar bekijken
Zo kon het sympathieke EEC ervan genieten wanneer ploegen die hautain gedrag vertoonden met lege handen naar huis werden gestuurd: “Of we dat soort momenten in de toekomst nog veel gaan beleven is lastig te voorspellen. We zijn namelijk nogal kwetsbaar door ons geringe ledenaantal. Wanneer een paar spelers de club gedag zeggen, heeft dat enorme impact.” Het zorgt ervoor dat de bespelers van sportpark ‘De Dillen’ van seizoen naar seizoen leven. Uiteraard wel met de intentie om de club zo lang mogelijk in leven te houden.

Trouwe vrijwilliger
Behalve zijn rol als actief voetballer leverde Hilbrands ook buiten de lijnen een stevige bijdrage: “Aan het eind van de jaren negentig ben ik toegetreden tot het bestuur. Momenteel maak ik opnieuw onderdeel uit van het bestuur, nu als penningmeester.” In de tussenliggende periode was de IT-architect van KPN Consulting actief binnen het jeugdvoetbal: “Op enig moment konden we als EEC zijnde jeugdteams vormen. Ik heb toen een jeugdcommissie opgezet, waar ik coördinerende werkzaamheden voor verrichte.” Uiteindelijk stroomde Hilbrands vanuit de jeugdafdeling, via de vrijwilligerscommissie, weer door naar het bestuur.

Gemoedelijk en gezellig
Samen met zijn companen doet de vader van twee iedere week zijn best om EEC op de kaart te houden. Wat de inwoner van Gieten betreft kan het daarbij best wat hulp krijgen van overheid en voetbalbond: “De regeldruk op vrijwilligers wordt soms wel erg groot, waardoor het steeds lastiger wordt om functies voor terugkerende werkzaamheden in te vullen.” Op dergelijke momenten komt volgens Hilbrands de kracht van EEC om de hoek. Want behalve de gemoedelijkheid van de mensen van de club roemt de penningmeester de instelling: “We staan er met zijn allen wanneer het erop aan komt. En altijd is er na gedane arbeid ruimte voor gezelligheid!”

Dagvullend programma
Gezelligheid die het 50-jarig bestaan ongetwijfeld ook met zich mee zal brengen. Want ondanks dat de ledenaantallen ook nu onder druk staan, kunnen de blauw-witten ‘gewoon’ hun jubileum vieren: “Dat doen we in mei, wanneer de kans op mooi weer groter is. Er is door een jubileumcommissie een dagvullend programma samengesteld, met de afsluiting in een feesttent op het sportpark.” Volgens Hilbrands is het een opgave van formaat om iedereen die EEC een warm hart toedraagt te mobiliseren: “We willen natuurlijk niet dat iemand de feestavond met partyband Smildegerroet moet missen, dus laat mensen zich vooral ook melden bij de club!”

Warme herinneringen
Een aantal dagen na het vieren van het jubileum staat de heren van het vlaggenschip van EEC een sportieve uitdaging van formaat te wachten, wanneer FC Groningen naar De Dillen komt: “We spelen een vriendschappelijke wedstrijd tegen de ‘onder-19’ van FC Groningen. Een fantastische wedstrijd voor ons!” Al met al ziet het er naar uit dat de komende weken een aantal warme herinneringen zullen worden gevormd: “Hoogtepunten zijn er genoeg, maar ik wil toch ook benadrukken dat we regelmatig onder verdrietige omstandigheden bij elkaar moesten komen. Het overlijden van mensen die nadrukkelijk bij de club betrokken waren hebben diepe indruk op mij gemaakt.”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Spelmaker Gert Lukens heeft het goed naar zijn zin bij Nieuw Buinen

Na een aantal jaren in Groningen te hebben gespeeld bij PKC ’83 en DIO ...

Marko Mihalj gelooft in ‘de kracht van Geert’

Ondanks dat NWVV niet geweldig speelde, wonnen de Nieuw-Weerdingers wel met 1-2 van GVAV-Rapiditas. ...

Roy de Jongh schiet vijf keer raak!

Vijf goals in één wedstrijd. Voor veel voetballers is het een droom, maar Roy ...