Groningen verliest van effectiever Feyenoord

Groningen deed zich met name in de eerste helft tekort tegen Feyenoord en kreeg in de tweede helft daarvoor de rekening gepresenteerd.

Feyenoord heeft zonder al te groots te spelen de thuiswedstrijd van FC Groningen met 2-0 gewonnen. De Groningers hadden met name in de eerste helft kansen op meer, maar vergaten een van de gecreëerde kansen binnen te schieten. Kort na rust werd daar de rekening voor gepresenteerd door Feyenoord dat wel toesloeg.  Groningen kon daarna geen vuist meer maken en moest in de slotfase nog de 2-0 slikken en eindigde het duel met tien man na een rode kaart voor Damil Dankerlui.

Het eerste kwartier viel er weinig te beleven in het duel tussen Feyenoord en FC Groningen, waarin nog geen echte kansen genoteerd konden worden. De eerste kans die volgde, was niet eens een echte kans. Een verdwaalde voorzet van Gabriel Gudmunsson zeilde pardoes bijna binnen, maar Feyenoord-doelman Nick Marsman werd hulp geboden door de lat.

Meerdere kansen voor Groningen

Het bleek een aanleiding naar meerdere kansen voor Groningen, dat het betere van het spel had in de eerste helft. Remco Balk leek op weg om weer tegen een topclub te scoren na een pass van Damil Dankerlui, maar de jongeling stond buitenspel en vond bovendien Marsman op zijn weg. Even later was het de beurt aan Gudmunsson na een snelle uitbraak van Groningen. Patrick Joosten bood de Zweed een goede mogelijkheid, maar Gundmunsson schoot hoog over. Daarna was Balk nog heel dichtbij het openingsdoelpunt maar de aanvaller trof met een geweldige uithaal de lat.

Waar Groningen niet scoorde voor de rust, daar deed Feyenoord dat zo maar uit het niets wel vlak voor de pauze. Linksback Tyrell Malacia werd uitstekend weggestoken door Jens Toornstra en bediende de inlopende Mark Diemers op maat. De middenvelder schoot de bal binnen, maar had de pech dat Bryan Linssen Groningen-doelman Sergio Padt hinderlijk in de weg stond in buitenspelsituatie. De treffer werd dan ook afgekeurd door arbiter Danny Makkelie, waardoor beide ploegen met een brilstand de kleedkamer opzochten.

Rekening gepresenteerd

De eerste waarschuwing na rust kwam opnieuw van de kant van Groningen, maar de poging van Ahmed El Messaoudi ging net naast. Enkele minuten later was wel raak voor de thuisploeg, dat uit een corner scoorde. Lutsharel Geertruida troefde zijn directe opponent Wessel Dammers af in de lucht en knikte de hoekschop van Steven Berghuis binnen: 1-0.

Het leek direct of het doelpunt van Feyenoord de genadeklap voor Groningen betekende. Dat had in de rest van de tweede helft niet veel meer in de melk te brokkelen. Niet dat de thuisploeg nou zo groots speelde in die tweede helft, maar het kreeg wel de beste kansen. Zo pegelde Haps op de vuisten van Padt en zag Malacia een hard schot op de buitenkant van de paal uiteen spatten.

Strafschop en rood

De Groningers moesten meer risico in de slotfase nemen, maar dat betaalde zich niet meer uit. Het was Feyenoord dat de wedstrijd in het slot gooide vanaf de stip. Na een snelle uitval bediende Berghuis Haps, die onderuit werd gelopen door Dankerlui binnen de beruchte lijnen. Een rode kaart en een strafschop was het gevolg. De aanvoerder van Feyenoord schoot onberispelijk binnen: 2-0.  Daarna kreeg Orkun Kökçü nog een enorme kans op de 3-0, maar dat was wellicht wat teveel van het goede geweest.