Terug in de tijd: Gevoelsmens René Meems is weer voetballer

René Meems heeft de kicksen weer aangetrokken en de fluit opgeborgen.

Meems (midden) poseert voorafgaand aan zijn laatste wedstrijd met de aanvoerders van Hoogeveen en Steenwijk (Foto: v.v. Hoogeveen)

Voetballen of fluiten? Het blijft een lastige keuze voor René Meems. De oud-Nieveenster speelde jarenlang in het eerste elftal bij v.v. Gasselternijveen en wisselde dit af met een aantal seizoenen als scheidsrechter in de top van het amateurvoetbal. Tegenwoordig woont en voetbalt Meems in Alteveer en na een aantal trainingen bij het vlaggenschip van René Nijgh maakt hij aanstaande zondag zijn comeback in de Kanaalstreek, met een uitwedstrijd in en tegen Gieten.

Andere keuzes

In 2012 besloot de nu 31-jarige Meems te stoppen als actief voetballer bij Gasselternijveen en legde hij de focus op zijn carrière als scheidsrechter. En ondanks dat deze keuze uitstekend uitpakte, besloot Meems onlangs toch om de fluit weer op te bergen: “Nadat ik weer begon promoveerde ik gelijk naar groep 1 (Hoofdklasse en eerste klasse) en kreeg ik prima beoordelingen waardoor ik in deze groep mocht blijven. Maar ik ben een gevoelsmens en als het niet naar mijn zin gaat, dan maak ik ook weer snel andere keuzes. Hierdoor besloot ik te stoppen als scheidsrechter en heb ik het voetballen weer opgepakt”. Of dit het definitieve einde van zijn scheidsrechterscarrière is laat Meems in het midden: “Ik fluit nu alleen nog voor Alteveer. Misschien over een paar jaar weer voor de KNVB, want bij mij weet je het maar nooit. Het is en blijft een hele mooie hobby en ik doe het altijd met veel plezier!”

rene-meems
René Meems met zoon Noah.

Vader achterna

De reden waarom Meems is gestopt als scheidsrechter, heeft te maken met zijn gezinssituatie: “Wanneer mijn vrouw Manon op zondagmiddag werkte, was ik thuis voor onze zoon Noah en wanneer ik moest fluiten, paste Manon uiteraard op. Zodoende waren we zondagmiddag nooit samen als gezin en viel het mij steeds zwaarder om heel Nederland door te reizen om te fluiten. Hierdoor heb ik besloten om te stoppen en weer te gaan voetballen in het derde op zondagmorgen, zodat Manon en Noah ook konden kijken”. De kleine Noah speelt inmiddels bij de Kabouters van Alteveer en lijkt zijn vader achterna te gaan, die dus toch weer op zondagmiddag gaat voetballen. Uiteraard met toestemming van het thuisfront: “Op de zondagen dat Manon werkt, zijn er genoeg mensen die Noah willen vermaken en uiteraard staan opa’s en oma’s altijd klaar!”

Aanwinst

Meems, in het dagelijks leven medewerker bij Repro Service Lemmen in Assen, speelde voor de winterstop zijn wedstrijden dus in het derde van Alteveer, maar merkte dat hij tijdens de trainingen zijn energie niet kwijt kon. Hierop besloot hij naar hoofdtrainer René Nijgh te stappen, die daar ongetwijfeld blij mee geweest zal zijn. Want de multifunctionele speler is een aanwinst voor iedere ploeg, zo zagen ook zijn medespelers: “Ik speelde de laatste wedstrijden in het tweede elftal en de jongens van het eerste vroegen me wanneer ik eens mee ging op zondagmiddag”. Zij krijgen nu dus hun zin en het ziet ernaar uit dat Alteveer nog veel plezier aan hun nieuwe aanwinst gaat beleven: “Ik zou nog wel graag een aantal jaren voor het eerste elftal beschikbaar willen zijn. Het bevalt me uitstekend zo!”

Super gezellig

En dus speelt Meems vanaf nu in het geel-zwart, waar hij in het verleden jarenlang de rood-witte kleuren van Gasselternijveen verdedigde. En ondanks dat hij mooie tijden beleefde op sportpark ‘De Hunze’, was een terugkeer totaal niet aan de orde: “Ik heb er niet aan gedacht om terug te keren bij Gasselternijveen. In mijn laatste jaren daar heb ik de gezelligheid wel gemist en dat kwam ook mede doordat ik zelf in Stadskanaal woonde en daardoor niet altijd even gezellig een biertje mee kon drinken”. Dan heeft de fysiek sterke Meems het nu beter voor elkaar: “Tegenwoordig kan ik weer heerlijk op de fiets naar het voetbalveld en kan ik rustig een biertje drinken. Het bevalt me hier verder ook uitstekend! Vanaf dag één is het super gezellig. De ontvangst voor mij als nieuwkomer was geweldig en ik voelde me hier gelijk thuis!”

Veilig spelen

Uiteraard is gezelligheid erg belangrijk binnen een voetbalclub, maar er moet natuurlijk ook gepresteerd worden. En met de huidige negende plaats geldt dat ook zeker voor Alteveer, dat het ook dit jaar weer lastig heeft in de vierde klasse D. Meems wil en kan met zijn jarenlange ervaring daar een flinke bijdrage aan leveren en hij is zich dan ook bewust van zijn rol: “Ik wil proberen zoveel mogelijk rust in het elftal te krijgen. De groep is gretig en wil soms wel eens te graag naar voren, waardoor er vaak balverlies wordt geleden. Verder wil ik proberen om de coaching naar elkaar toe wat positiever te laten verlopen. Wanneer we dan ook zoveel mogelijk blessure- en schorsingsvrij blijven, dan moeten we onszelf zo snel mogelijk veilig kunnen spelen”. Een goed resultaat aanstaande zondag tegen Gieten zou dan ook zeer welkom zijn, maar Meems tempert alvast de verwachtingen: “Ik heb gehoord dat Gieten een goed voetballende ploeg is, waardoor het normaal gesproken lastig wordt om punten te pakken. Maar wie weet kunnen we onszelf overtreffen!

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like