Royce Geerlings: “DZOH moet meedoen om het kampioenschap in 2J”

Doelman Royce Geerlings wil komend seizoen opnieuw onder de lat staan bij DZOH en wil met zijn club meedoen om het kampioenschap in de zaterdag 2e klasse J.

Bij zaterdag tweedeklasser DZOH staat een oude bekende uit de Kanaalstreek onder de lat. Doelman Royce Geerlings, jarenlang vaste keus onder de lat bij zondag tweedeklasser Stadskanaal, maakte vorig seizoen de overstap van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Helaas voor Geerlings liep zijn eerste jaar uit op een teleurstelling, gezien het coronavirus het seizoen al vroegtijdig stillegde. De goalie hoopt komend seizoen ook eerste keus te zijn onder de lat bij de Emmenaren en denkt dat zijn ploeg een goede kans maakt om mee te doen om het kampioenschap in de zaterdag tweede klasse J.

Geerlings verdedigde jarenlang het blauwwit van Stadskanaal en dus was de overstap naar DZOH toch wel een flinke verandering. Dat ondervond de doelman zelf ook, die vooral terugkijkt op een leerzaam eerste jaar. “Het was voor mij persoonlijk een leerzaam seizoen. Ik kwam in nieuwe omgeving terecht en ontmoette andere personen. Vanaf dag één moest ik mij hier bewijzen en laten zien dat ik hier eerste keeper wilde worden.” De dertigjarige keeper moest niet alleen op persoonlijk vlak wennen aan zijn nieuwe club, maar moest ook voetballend gezien flink aan de bak. “Ik moest voetballend behoorlijk wennen aan het niveau. In de voorbereiding stonden wij als keepers nauwelijks op doel en heb ik zo wel met- als zonder bal de nodige meters afgelegd.”

Divisieniveau

Dat Geerlings bij een grote verenging is belandt merkt de doelman vooral op de zaterdagen. “Op een zaterdag kijk ik mij de ogen uit naar hoeveel personen het sportpark hier dan wel niet passeren. DZOH is een hele grote vereniging waar alle wedstrijden op één dag worden afgewerkt.” Ook over het niveau van de club is de keeper zeer te spreken: “alle standaardploegen spelen op divisieniveau en daarom zie je ook regelmatig een afvaller van FC Emmen de overstap naar DZOH maken. Dit zorgt voor kwaliteitsinjecties en dat werpt de laatste jaren ook zijn vruchten af bij het eerste elftal. De stap naar het eerste elftal kunnen veel jongens gemakkelijk zetten en bovendien draaien de jongens zo mee op het niveau. Momenteel hebben we ook weer een aantal talentvolle jongens in de gelederen met onder andere een David Westera en Yorick Zweerink (beiden 18 jaar).”

Een jaar geleden stapte Geerlings over van de zondag tweede klasse naar de zaterdag tweede klasse, waarbij de doelman wel durft beweren dat het niveau op de zaterdag hoger is dan de zondag. “Persoonlijk vind ik het niveau en tempo hoger liggen dan in de zondag tweede klasse.” Tevens vindt de goalie de 2e klasse J ook wel een pittige competitie met veel concurrentie. “Over het algemeen zijn het allemaal voetballende ploegen en zijn behoorlijk veel teams aan elkaar gewaagd. Je moet iedere week goed voor de dag komen om een goed resultaat te halen.”

Favorietenrol

Desondanks dat de tweede klasse J ook voor komend seizoen weer een pittige klasse lijkt mag DZOH wel tot de favorieten gerekend worden. De club kreeg afgelopen zomer een behoorlijke kwaliteitsinjectie met de komst van een aantal spelers. Dat kan ook Geerlings beamen, die ook niet wegloopt voor de favorietenrol van zijn club: “We zijn er sterker op geworden met de komst van een aantal ervaren en kwalitatief goede spelers. Met de komst van Simon IJzerman, Aron Timmerman, Max Heijnen en Joel Zweerink zijn we er zeker niet zwakker op geworden.” Een kampioenschap moet dan ook tot de mogelijkheden horen voor DZOH, wat ook door Geerlings als doelstelling wordt bestempelt: “Meespelen om het kampioenschap is wel de doelstelling, een vereniging als DZOH hoort ook zeker minimaal in de eerste klasse thuis. Feit is wel dat het een lastige klasse is om uit te komen en dat we wekelijks 100% moeten geven. Als we gaan denken dat we het wel even gaan doen, zal dat keihard worden afgestraft. Dat kan soms een nadeel zijn van een jonge groep.”

Geerlings sprak al over de sterkte van de tweede klasse J, maar vindt het lastig om te zeggen wie komend seizoen echt de concurrenten zullen zijn van DZOH. “Daarvoor ken ik onze tegenstanders nog niet goed genoeg en meerdere teams hebben zich de afgelopen jaren versterkt. Wel verwacht ik dat LTC zal gaan strijden om de titel, gezien zij elk jaar een behoorlijk elftal op de been kunnen brengen.”

Concurrentiestrijd winnen

Om komend seizoen ook weer onder de lat te staan moet Geerlings de concurrentiestrijd zien te winnen van zijn keeperstrainer van het afgelopen seizoen. “Dat komt mede door het vertrek van de tweede en derde keeper van het afgelopen seizoen, waardoor de club actie heeft ondernomen. Mijn keeperstrainer van vorig seizoen, Diederik Bangma heeft besloten om er ook voor te gaan. Mijn doel is dan ook om de concurrentiestrijd te winnen en eerste keeper te worden.” In tegenstelling tot een spits die graag vaak wil scoren, ziet een doelman juist zo min mogelijk ballen achter zich in het net belanden. Ook Geerlings heeft precies dezelfde gedachtegang: “voor mij liever een moeizame 1-0 overwinning dan een attractieve 4-3.” De doelman hoopt in ieder geval komend seizoen zijn steentje bij te kunnen dragen aan een succesvol seizoen. “Met de kwaliteiten die wij in huis hebben vind ik dat wij tot de laatste dag om de promotieplaatsen moeten spelen. Wij mogen tevreden zijn als wij gepromoveerd zijn en persoonlijk hoop ik met mij onder de lat, zodat ik ook mijn steentje er aan bij heb kunnen dragen.”

Terugkeer naar Stadskanaal

Tot slot is er dan ook nog de vraag of er nog eens een terugkeer in zit naar het zondagvoetbal en dan vooral of Geerlings wat ziet in een terugkeer bij SC Stadskanaal. Dat lijkt de goalie wel te zien zitten. “Die kans is zeker aanwezig en dan ook met een terugkeer naar mijn oude club Stadskanaal. Door mijn baan als accountmanager is het niet altijd gemakkelijk om de training in Emmen op tijd te halen. Dat zal bij andere verenigingen niet anders zijn en tegenwoordig woon ik bijna naast het voetbalveld van Stadskanaal.” Geerlings wil echter vooral de komende seizoenen weer veel minuten maken. “Zowel mijn laatste seizoen bij Stadskanaal als mijn eerste seizoen bij DZOH werd vroegtijdig afgebroken door de maatregelen. Ik ben nu dertig jaar en wil zoveel mogelijk minuten maken!”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Gert Sterken (GKC): “Ik wil hogerop voetballen”

IJs en weder dienende gaat komend weekend de tweede seizoenshelft van start. En wat ...

Arnoud Bentum en Nieuw Buinen op drempel van landelijk bekertoernooi

Eersteklasser Nieuw Buinen kan morgenavond al een kroon zetten op een succesvol verlopen seizoen: ...