SJS wint oefenduel van derdeklasser Holwierde

SJS boekte dinsdag een goed resultaat in de oefenwedstrijd tegen Holwierde.

Na de afgelasting van afgelopen zaterdag, SC Angelslo meldde af vanwege een coronabesmetting, kwam de doordeweekse oefenwedstrijd tegen zaterdag derdeklasser Holwierde op het juiste moment. Te meer SJS ook aankomend weekend geen wedstrijd zal spelen vanwege het oneven aantal teams in de 4e klasse D. SJS won de oefenwedstrijd van de derdeklasser me 4-2.

Holwierde, dat uitkomt in zaterdag 3C, is een oude bekende maar speelt al een aantal jaren op het hogere treetje dan SJS. Het begon de competitie met 1 overwinning en 2 nederlagen en staat dus op 3 uit 3. Een matige start van een ploeg, die in de 3e klasse toch prima uit de voeten moet kunnen. De wedstrijd op het kunstgras aan de Julianastraat, onder leiding van een prima fluitende Jan Kuipers, begon om 19.30 uur en meteen vanaf de aftrap probeerde SJS de gasten uit Holwierde onder druk te zetten. Een paar speldeprikken in de eerste minuten leverden nog niets op. Het gevaar van de tegenstander kwam met name van de (super)snelle spitsen in de omschakeling, maar in zijn geheel heeft Holwierde een prima ploeg die ook het duel niet schuwt. Ook op deze dinsdagavond werd er mannelijk voetbal gespeeld.

Uit het niets

Het was uit het niets dat de 0-1 achter doelman De Jonge lag. In de 14e minuut werd youngster Boels met de rug naar het doel aangespeeld, maar hij verloor veel te makkelijk de bal. Hierdoor was het voor de spits van Holwierde een koud kunstje op de openingstreffer te laten aantekenen. Toch liet SJS zich daardoor niet van de wijs brengen. Anderhalve minuut later was het namelijk alweer gelijk. Slecht uitverdedigen van de Holwierder-doelman gaf Kay Rijkens de kans om vanaf een metertje of dertig de bal over de uitgekomen doelman in het lege doel te schieten, 1-1.

Daarna werd het een gelijk opgaande strijd. In de 20e minuut was Thom Boels dichtbij een treffer. Na een uitstekende actie op randje zestien zag hij zijn schot gekeerd door de doelman van Holwierde. De corner leverde vervolgens niets op. Toch was het Holwierde dat opnieuw op voorsprong leek te gaan komen. In de 26e minuut leidde opnieuw balverlies van SJS een tegenaanval in en werd de Holwierder-spits op onreglementaire wijze tegen de grond gewerkt. Er binnen of er buiten, scheidsrechter Kuipers wees gedecideerd naar de stip. De penalty werd vervolgens gestopt door doelman De Jonge en ook in de rebound was hij de penaltynemer de baas. Het bleef 1-1.

Noodzakelijke wissel

In de directe tegenaanval stak Rijkens vervolgens Jay van der Hooft weg in de diepte, maar hij tikte de bal net te ver voor zich uit om tot een doelpoging te komen. De doelman van Holwierde kon de bal oprapen voor de voeten van de SJS-spits. Op het halve uur werd trainer Schaart genoodzaakt de eerste wissel door te voeren. Aanvoerder Venema kon niet verder en Nieck Dekker verving hem. Tolner schoof door naar de centrale positie achterin en Dekker kwam aan de linkerkant te spelen. Beide spelers vulden dit de rest van de wedstrijd meer dan prima in.

Kort na de wissel kwam Holwierde dan toch weer op voorsprong. Een snelle tegenaanval zorgde voor een wonderlijk doelpunt. Beide spitsen van Holwierde werkten de bal tegen het net, maar het is niet helemaal duidelijk wie nu uiteindelijk de treffer achter zijn naam heeft gekregen, 1-2. Vlak vóór rust kwam Van der Hooft nog gevaarlijk door, kapte de bal terug en schoot rakelings voorlangs, zodat SJS met een kleine achterstand de kleedkamers inging.

Vertrouwen in goed resultaat

In de tweede helft kwamen Tom Timmer en Kelvin Oosting in de ploeg voor Boels en Van der Hooft, waarbij het strijdplan ongewijzigd bleef. SJS ging op zoek naar de gelijkmaker en die viel in de 55e minuut. Een uitstekende dieptepass van Zuidema bereikte de goeds pelende Dekker en met een afgemeten voorzet bood hij Oosting een niet te missen kans. Oosting faalde dan ook niet en tekende voor de gelijkmaker, 2-2. SJS voetbalde wat gemakkelijker dan in de eerste helft, maar moest blijven waken voor het gevaar voorin bij Holwierde. De verdediging stond goed en dus groeide het vertrouwen op een goed resultaat. Dit mondde dan ook uit in de voorsprong voor de Knoalsters. Via een wederom uitstekende aanval en actie van Rijkens was het voor Springer een koud kunstje om de bal in het doel te glijden, 3-2.

Mooi slot

In de fase erna kwamen wat irritaties over en weer en verhardde het spel. Een aantal overtredingen leidde tot een opstootje, totaal onnodig. Beide trainers wisselden nog wat door (Van der Hooft en Boels kwamen weer in het veld voor dos Santos en Kroese) en daarmee leek de wedstrijd wat dood te bloeden. Holwierde probeerde met name van afstand de goal van doelman De Jonge te bestoken, maar kwamen niet echt dichtbij de gelijkmaker. Een mooi slot kwam er vlak vóór tijd. Zuidema stoomde op de voor hem karakteristieke wijze op en eenmaal op snelheid is hij moeilijk bij te houden. Een prima een-tweetje met Rijkens maakte dat hij doorkwam op rechts, de zestien binnen dook en de keeper in de korte hoek verschalkte doordat Springer een goede afleider bleek met zijn loopactie naar de eerste paal. Een prachtige treffer zorgde voor een 4-2 eindstand.

En zo floot scheidsrechter Kuipers voor de laatste keer en kan SJS met een goed gevoel toeleven naar de volgende competitiewedstrijd op zaterdag 23 oktober, wanneer v.v. Tiendeveen op bezoek komt in Stadskanaal.