Westerwolde pakt eerste driepunter in derby tegen Veelerveen

Westerwolde boekte een broodnodige zege in de derby tegen Veelerveen.

Foto Harm Jan Pleiter, Westerwolde won de derby tegen Veelerveen en dat betekende de eerste overwinning van het seizoen.

“De drie punten gaan mee over de brug en die komen nooit meer terug !” was de slogan waarmee Westerwolde in de week voorafgaande en tijdens de derby tegen Veelerveen aangaf dat winst op deze zondagmiddag bittere noodzaak zou zijn. Immers, bij opnieuw een nederlaag of een gelijk spel zou het gat met de directe concurrentie met betrekking tot de onderste plaatsen in de derde klasse B wel erg groot zijn geworden. De uiteindelijke 4 – 1 overwinning van Westerwolde op de buurman “langs het kanaal” kan dan ook als een mooi succes voor spelers en begeleiding worden bestempeld en men zal dan ook met veel plezier aan het eind van de middag de brug weer zijn overgestoken, terug naar Vlagtwedde. En hoewel het spelpeil van het duel op het sportpark in Veelerveen – op gang geschoten door wethouder Saskia Ebbers van de gemeente Westerwolde – niet bijster hoog was, kon het talrijk opgekomen publiek naderhand terugkijken op een onvervalste derby met alle eigenschappen die daar bij horen.

Sterk begin Westerwolde

Westerwolde begon deze middag op een goede manier aan de wedstrijd. Met de vorige week nog afwezige Rik te Velde en Bart Nieland weer in de gelederen werd de verdediging van Veelerveen voortdurend onder druk gezet. Dit resulteerde in een aantal corners, waarna uit een van die corners in de 14e minuut de openingstreffer viel. De prima trap van Sander van Hoorn vanaf rechts werd door de hoog op springende Frank Riks hard achter doelman Poortman van Veelerveen geknikt: 0 – 1. Uiteraard probeerde Veelerveen hierna iets terug te doen, maar aanvallend bleek de ploeg van trainer Jordin Louwes deze eerste helft onmachtig. Doelman Bas Boonman kreeg dan ook geen moeilijke ballen te verwerken en Westerwolde kreeg zelfs nog een beetje “hulp” van Veelerveen in de persoon van Jesse Bergman. Een vrije trap van Kevin v.d. Laan werd door Bergman op slag van rust op ongelukkigerwijs achter zijn eigen doelman gewerkt: 0 – 2. Na een boeiende eerste helft gingen de Vlagtwedders dan ook met een comfortabele 2 – 0 voorsprong naar de kleedkamer met als kleine tussenevaluatie de gedachte van de voorzitter van Westerwolde dat de eerste competitieoverwinning voor de roodwitten steeds dichterbij komt.

Westerwolde naar ruime overwinning

Met Tex van Kalmthout in de ploeg voor Rik te Velde een gehele andere speelhelft dan voor de rust het geval was. Ook Veelerveen had een aantal wissels doorgevoerd en mede hierdoor werd de druk op het doel van de gasten behoorlijk en constant verhoogd. Toch bleef Westerwolde ook de eerste vijftien minuten van het tweede bedrijf keurig overeind, zij het wel met enig kunst- en vliegwerk. En vanuit opnieuw een hoekschop wist Westerwolde de tussenstand zelfs uit te bouwen tot een mooie 3 – 0 voorsprong. Het was Bart Nieland die vanuit een onoverzichtelijke situatie in de 60e minuut, al dan niet na voorafgaand aanvallen van de keeper binnen de vijfmeter, van dichtbij de bal het laatste zetje wist te geven: 0 – 3. Maar in de 67e  minuut was het dan toch raak voor de thuisploeg. Vanuit een klutssituatie kwam de bal voor de voeten van Yannick Kruizenga die daarna hard en doeltreffend uithaalde: 1 – 3. Voor de thuisploeg het sein nog een tandje bij te zetten, waardoor Westerwolde hun counter als sterke wapen probeerde te etaleren. Maar doordat René v.d. Laan intussen gewisseld was, leverde dit vooralsnog geen succes op. Totdat in de 91e minuut invaller Rudie Bergman op randje buitenspel de diepte werd ingestuurd. Met het nodige overzicht legde hij de bal breed op de meegelopen Frank Riks. Met alleen doelman Poortman nog voor zich gooide laatstgenoemde het duel definitief in het slot: 1 – 4. Scheidsrechter Mustafa, die zo af en toe moeite had met het beoordelen en bestraffen van een aantal pittige overtredingen, stuurde beide manschappen met deze verkregen eindstand na ruim bemeten extra tijd naar een andere consumptie dan thee.

Over de gehele wedstrijd gezien een terechte zege voor de Vlagtwedders, hetgeen tevens de eerste uitoverwinning sinds ongeveer anderhalf jaar betekende. De stijgende lijn van de afgelopen weken werd met nu een nagenoeg fitte selectie prima doorgetrokken en middels deze belangrijke overwinning werd de aansluiting met de overige ploegen behouden. Nu bezien of deze ook lijn doorgetrokken kan worden in het duel van volgende week zondag op De Barlage in Vlagtwedde. Te gast is dan het de laatste weken prima presterende Noordster uit Oude Pekela.