Peter Kroezenga: “Eerlijke Jan”

De afgelopen weken lagen diverse scheidsrechters weer flink onder vuur door een aantal discutabele beslissingen. De schreeuw om video-scheidsrechters laait na elke onterechte strafschop, buitenspeldoelpunt en schwalbe weer op. Ja, je kunt natuurlijk aangifte doen, of je neemt het voorlopig gewoon zoals het komt, eerlijkheid duurt eenmaal het langst.

Daar kwam verdediger Jan jaren geleden  ook achter. Iedereen zou hem omschrijven als de liefste en alleraardigste persoon van de regio. Hij zou nog geen pissebed pletten. Jan liet zich ook kenmerken door een bijzonder uitsteeksel aan zijn hoofd: zijn neus. Als Jan verkouden was, kon er elke tien minuten wel gedweild worden in de kantine. Wat een ding! Maar het had ook zijn voordelen, Jan rookte namelijk als een ketter. En hij vond niets relaxter dan een sigaret roken onder de douche: die peuk werd echt nooit nat.

Jan had respect voor iedereen, maakte nooit een overtreding en was een gentleman tegen de scheidsrechter. Tot op een dag, in een thuiswedstrijd, zijn directe tegenstander een fopduik van jewelste maakte. De arbiter wees gedecideerd naar de stip en de stoom uit Jan zijn oren was slechts het begin. Hij tierde en schreeuwde totdat de scheidsrechter niet anders kon dan een rode kaart trekken. Jan vertrok zonder sigaret onder de douche met gierende fietsbanden naar huis. Thuis ging Jan direct naar bed. Hij moest zich voorbereiden op een belangrijke dag: zijn rijexamen.

Maandagochtend werd Jan naar het CBR gebracht, kreeg een kus van z’n moeder en liep naar de examenauto die al voor hem klaar stond. Toen hij eenmaal plaatsgenomen had achter het stuur kwam de examinator naast hem zitten, Jan stak zijn hand uit en keek de man aan. Het was de man die hem gister nog een rode kaart had gegeven. De examinator herkende Jan meteen: “Zo zo, die neus herken ik uit duizenden.” Jan zei niets, sloot zijn ogen en startte de wagen. Na een rit van twintig minuten kreeg hij het goede nieuws: geslaagd.

Je krijgt nou eenmaal altijd je verdiende loon, uiteindelijk. En Jan? Die stopte per direct met roken.

keeper

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Arie Weits: “Roelof Harders, stille, maar o zo belangrijke kracht”

Je hebt ze binnen iedere vereniging. De stille krachten die nooit op de voorgrond ...

Ronald Bulthuis: Blik op de Eredivisie

De verrassing van het seizoen Aan het einde van het seizoen worden altijd de ...

Arie Weits: “Ik heb een blauw-wit hart!”

Collega-columnist René Nijgh schreef onlangs een column met zo ongeveer dezelfde titel als dit ...