Jan Jaap Wever heeft ploeggenoten met een goede kop

logo_tevvEen gescheurde voorste kruisband en een jumpers knee: Jan Jaap Wever werd geconfronteerd met veel blessureleed, waardoor hij de afgelopen twee seizoenen slechts één wedstrijd in het eerste elftal van v.v. Emmen speelde. Een overstap naar tweedeklasser zag de aanvaller als een goede stap: “Mijn idee was om bij TEVV weer fit te worden én veel aan voetballen toe te komen.” Wie de statistieken van Wever er op naslaat ziet dat hij geslaagd is in deze opzet. En dan kan er over een aantal weken misschien ook nog een promotiefeestje gevierd worden.

Handhaving als opdracht
Wever weet hoe dergelijke feestjes gevierd worden, en dus zet hij zijn beste beentje voor: “Bij Emmen ben ik een keer kampioen geworden. Het zou helemaal geweldig zijn om zoiets nog een keer mee te maken!” En het is nog mogelijk, want het gat met koploper Germanicus is sinds Tweede Paasdag nog maar twee punten. Volgens Wever zit zijn team in een heerlijke positie: “Ons bestuur heeft ons handhaving als opdracht meegegeven. Dat is gelukt, en wie weet waar de komende vijf wedstrijden ons brengen. De druk ligt bij Germanicus, want zij moeten!”

Jan Jaap Wever...
Jan Jaap Wever…

Kunstgras-syndroom
Dat de Mondkers nog een rol van betekenis zouden gaan spelen, was kort na de winterstop helemaal niet zo logisch. De 23-jarige Wever zegt hierover: “Rond de winterstop hebben we vier wedstrijden achter elkaar verloren. Gek genoeg waren dit allemaal uitwedstrijden én drie van de vier wedstrijden werden op kunstgras gespeeld.” De ploeg van Hans Kamphuis lijkt dus geen fan van kunstgras. Maar volgens Wever is er nog een verklaring: “De teams die over kunstgras beschikken, hebben de hele winterperiode door kunnen trainen. Dat was bij ons niet zo, dus dat speelde ook een rol.” En wanneer daar nog een paar schorsingen en blessures bij worden opgeteld, is een verklaring voor de slechte fase gegeven.

Breed inzetbaar
De afwezigheid van een aantal basiskrachten zorgde er ook voor dat de student Bedrijfseconomie een andere rol kreeg: hij werd centrale verdediger. Voor Wever, wiens vader hoofdtrainer van onder andere Hunso en Oring (nu samen HOC, red.) is geweest, was dit niet helemaal nieuw: “In de jeugd heb ik ook wel als laatste man gespeeld. Mijn voorkeur gaat er niet naar uit, maar in het belang van het team speel ik, als het moet, op iedere positie!” De wisseling ging wel ten koste van zijn productiviteit. De inwoner van de stad Groningen maakte in zijn eerste vier wedstrijden al drie goals, maar kwam pas de laatste weken weer op stoom, met vier doelpunten in vijf wedstrijden. Hierover zegt Wever: “In het begin van het seizoen was ik niet eens volledig fit. Dat is nu beter. En omdat ik nu ook weer regelmatig in de spits speel, vallen de ballen weer in het netje.”

Vertrouwen en verrassen
En dat is volgens de clubtopscorer, Wever maakte negen goals, toch wel een heel fijn gevoel: “Het is geweldig om de bevestiging te krijgen dat ik het scoren niet verleerd ben! De blessures maken je toch wel wat onzeker. Gelukkig heb ik amper nog last van mijn knie.” En dus kan Wever alle wedstrijden meespelen in de formatie van Hans Kamphuis. De succesvolle trainer deed volgens zijn aanvaller een omzetting waardoor het kwartje weer vaker de kant van TEVV op valt: “We spelen nu met vier middenvelders en twee spitsen. Het komt geregeld voor dat onze tegenstanders hierdoor verrast zijn, haha. Verder zijn we niet veel dingen anders gaan doen, op het moment dat de resultaten minder werden.”

Jan Jaap Wever wacht in het duel met Annen de bal af...
Jan Jaap Wever wacht in het duel met Annen de bal af…

Ongekende winnaarsmentaliteit
Want dat mag wel als een kernkwaliteit van de huidige spelersgroep van TEVV worden genoemd: geloof in eigen kunnen én doorzetten. Wever kan zich hier volledig in vinden: “Zonder dit team een bij elkaar geraapt zootje te willen noemen, was het wel een feit dat een groot aantal spelers elkaar bij de start van het seizoen niet kende. Maar bij de samenstelling is gezocht naar spelers met een goede kop. Er heerst dan ook een ongekende winnaarsmentaliteit in onze selectie!” En dat het voetballend dan soms iets minder is, maakt de geboren Emmenaar niet uit. 

Voorspelling
Uiteraard ontkomt Wever niet aan het doen van een voorspelling over het restant van de competitie. De deeltijd-medewerker van Jansema Automaten is vol vertrouwen: “TEVV wordt kampioen! Wij gaan de resterende wedstrijden winnen, want onze selectie is compleet. De druk op Germanicus zal enorm worden, en ik denk niet dat zij daar mee om kunnen gaan. O ja, wij spelen ook niet meer op kunstgras dit seizoen. Dat helpt ook wel, hahaha.”

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

Christiaan Klompmakers: “Als we van Borger kunnen winnen, dan pakken we de rest ook.”

NWVV-speler Christiaan Klompmakers ziet wel kansen in de nacompetitiewedstrijd tegen Borger.

Protos Weering: Brian de Jonge hoopt op finale met Nieuw-Buinen

Het was voor velen waarschijnlijk geen grote verrassing: Nieuw-Buinen door naar de kwartfinale tijdens ...