‘Mentor’ Gremmer neemt na tien jaar afscheid bij SJS

SJSDe Kanaalstreek-derby tussen SJS en Onstwedder Boys is altijd speciaal, zeker voor Gerard Gremmer. De SJS-verdediger komt namelijk een aantal collega’s, oud-leerlingen en oud-medespelers tegen bij de Onstwedders. De wedstrijd van morgen (zaterdag 18 april red.) wordt helemaal bijzonder, aangezien het de laatste derby wordt voor Gremmer, namens SJS 1. De 38-jarige gymleraar neemt namelijk aan het eind van dit seizoen afscheid, na tien seizoenen in het eerste elftal van de blauwhemden te hebben gespeeld: “Ik kan dan mijn eigen tijd indelen en zal me waarschijnlijk in de toekomst meer op het trainerschap gaan toeleggen”.

Het duel met SJS is voor Onstwedder Boys nog van groot belang in de strijd tegen degradatie, terwijl er voor de Knoalsters niets anders dan prestige op het spel staat. Dit betekent echter niet dat SJS haar ‘buurman’ de punten cadeau gaat doen, zegt Gremmer: “We hebben nog vier wedstrijden te gaan en willen natuurlijk zoveel mogelijk punten pakken. We willen zeker niet van Onstwedder Boys verliezen, daar hebben we het wel over in de kleedkamer”.  Toch hoopt de meest ervaren SJS’er wel dat de Onstwedders zich nog veilig kunnen spelen: “Ik hoop dat ze na de laatste drie wedstrijden nog steeds recht hebben op de nacompetitie, om via deze weg klassebehoud te bewerkstelligen”.

Betere ploeg
De ervaring leert dat de derby’s tussen SJS en Onstwedder Boys niet de beste wedstrijden waren, maar in de meeste gevallen kon SJS deze vaak wel winnend afsluiten. Dit was ook afgelopen december het geval, toen de Knoalsters met 2-3 wonnen, mede door twee doelpunten van Anne Sybesma. Gremmer verwacht ook dit keer winst voor SJS, maar houdt wel een slag om de arm: “In dit soort wedstrijden weet je het nooit. Zij pakten afgelopen week een punt tegen de koploper, terwijl wij in een slechte wedstrijd verliezen van de nummer tien. Voetballend zijn wij denk ik de betere ploeg, maar daar draait het niet alleen om.” En dit zal waarschijnlijk komende wedstrijd het verschil maken, want de oranjehemden zullen ongetwijfeld een behoorlijke portie strijd op de mat leggen. Vrees heeft Gremmer hiervoor niet, maar hij kent wel de kracht van de Onstwedders: “Zij spelen als collectief en hebben met Harm Visser iemand die een goal kan maken. Wanneer wij niet proberen te voetballen en de bal het werk niet laten doen, zullen we uit een ander vaatje moeten tappen en ik denk dat Onstwedder Boys dat beter kan”.

Gerard Gremmer: "Ik hoop dat Loewie mij de laatste vier wedstrijden opstelt, zodat ik op 9 mei thuis tegen BSVV mijn laatste wedstrijd voor SJS 1 kan spelen”.
Gerard Gremmer: “Ik speel altijd met plezier tegen Onstwedder Boys!”

Goed beeld
SJS staat momenteel op de vijfde plaats en zal er alles aan doen om in ieder geval in de top vijf te blijven. Echter zullen er dan in de resterende vier wedstrijden nog een aantal punten gepakt moeten worden, te beginnen tegen Onstwedder Boys. Gremmer toont zich realistisch en kan zich wel vinden in de huidige klassering: “We hebben in de tweede periode een goede serie neergezet, maar niet goed genoeg om de nacompetitie te halen. Met onze huidige selectie had dit denk ik haalbaar moeten zijn, alleen  hebben we dit jaar voetballend te weinig laten zien om ook op die positie aanspraak te kunnen maken. De huidige stand vind ik dus wel terecht en het  geeft volgens mij ook een goed beeld van waar we moeten staan”.

Mentor Gremmer
Gremmer, in het dagelijks leven al bijna 15 jaar werkzaam als docent Lichamelijk Opvoeding op het Ubbo Emmius, kwam tien jaar geleden over van ASVB naar SJS, dat destijds net gepromoveerd was naar de eerste klasse. Het grootste verschil tussen toen en nu is het niveau van de selectie, vindt Gremmer: “Er waren toen een aantal spelers met hoofdklasse ervaring en met Jan Mulder en Johan van Klinken kwamen er ook twee spelers met veel kwaliteit bij”. Het avontuur in de eerste klasse duurde drie seizoenen, gevolgd door drie seizoenen tweede klasse en de huidige jaargang is de vierde opeenvolgende in de derde klasse. De selectie ziet er nu dan ook heel anders uit en Gremmer is naast mentor op school ook mentor van de selectie: “Ik speel nu met een aantal jongens die ik zelf op het Ubbo in de klas heb gehad of waar ik zelfs mentor van ben geweest. Jongens als Roy Breedveld, Jan Springer en Gerben Sieders zijn daar voorbeelden van. Toen zij 12, 13 jaar waren kwam ik daar als mentor thuis op huisbezoek en nu speel ik al een aantal jaren met hen in hetzelfde elftal. Natuurlijk worden deze jongens ook beter, maar dat gaat niet zo snel als wanneer je met spelers speelt op eerste klasse niveau”.

Beter jeugdkader
Zo speelt SJS alweer een aantal seizoenen in de derde klasse en daar komt minimaal nog een jaar bij. De reden hiervoor is wat Gremmer betreft duidelijk: “Ik vind dat SJS de afgelopen jaren te veel spelers van niveau is kwijtgeraakt en dat daar te weinig voor terug is gekomen. Je kunt niet verwachten dat spelers die in de A-jeugd op tweede klasse niveau spelen het niveau van je eerste elftal omhoog brengen. Er zijn de laatste jaren (jeugd)spelers vertrokken of gestopt die je nu of over een paar jaar prima zou kunnen gebruiken”. Echter ziet hij wel positieve veranderingen, waardoor het niveau in de komende jaren weer gaat stijgen en wellicht kan hij daar als toekomstig trainer nog een steentje aan bijdragen: “Gelukkig is SJS wel bezig om ook voor de jeugd weer een beter kader neer te zetten. De jeugdelftallen moeten op een hoger niveau komen te spelen. Op die manier kunnen er hopelijk weer meer spelers makkelijker doorstromen naar het eerste elftal van SJS die dan ook het niveau hebben om een keer te promoveren en dus een klasse hoger te spelen”.

Laatste wedstrijd
Gremmer heeft in de afgelopen jaren een handvol trainers meegemaakt, waar hij als aspirant oefenmeester ongetwijfeld zijn voordeel mee kan doen. De libero had met de ene trainer meer dan met de ander en is vooral lovend over Harris Huizingh: “Harris was voor mij de trainer die zijn trainingen het beste voor elkaar had. Onder hem heb ik me ook de laatste jaren echt fit gevoeld, doordat hij een goede opbouw hanteerde”. Loewie Piebes is de huidige trainer van SJS en tevens de laatste waaronder Gremmer in het eerste van SJS heeft gespeeld. Ook over Piebes is hij positief: “Loewie is een beginnend trainer met veel ervaring in het voetbal en hij krijgt nu ook steeds meer ervaring in het training geven. Ik hoop dat Loewie mij de laatste vier wedstrijden  opstelt, zodat ik op 9 mei thuis tegen BSVV mijn laatste wedstrijd voor SJS 1 kan spelen”.

Gerard Gremmer (nr. 4) met collega en medespeler Arno Sieders (Foto: archieffoto SJS)
Gerard Gremmer (nr. 4) met collega en medespeler Arno Sieders (Foto: archief SJS)

Tags:

 • Show Comments (2)

 • Gineke Gremmer

  Wat een mooi stuk hebben jullie gemaakt

  • Hemmo

   Dat komt Gerard toe Gineke. Hij is altijd een sieraad op het veld geweest.
   Heb vaak van hem genoten zowel bij CVSB, Appingedam, ASVB en SJS.

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

 • naam *

 • email *

 • website

You May Also Like

Milan Duursma: “NWVV is in eigen huis moeilijk te kloppen!”

Milan Duursma ziet NWVV de topper van Bargeres winnen, beide ploegen zijn tot nu ...

Gerben Beek: “Wij gaan geen strafschoppen meer missen!”

IJs en weder dienende beginnen de voetbalclubs uit de Kanaalstreek in het weekend van 24 ...