Gieten toont mentale veerkracht in topper

v.v. GietenGieten  heeft zondagmiddag de topper tegen HODO met 5-2 gewonnen, na een 1-0 ruststand. Met een 1-2 achterstand scoorden de rood-witten in het laatste kwartier vier goals, en trokken daarmee de overwinning naar zich toe. De schutters waren Jeroen Buurke (2), Geir Lutjes, Florian van der Heyde en Aimen Almishal.

Topper
De wedstrijd betrof een heuse topper. Gieten stond namelijk tweede en de gasten uit Hollandscheveld derde. Slechts twee keer eerder speelden de teams in dezelfde competitie, in 93/94 en in 94/95. In Gieten werd het toen beide keren 1-1. In de eerste helft was Gieten de iets bovenliggende partij. HODO (Hollandscheveld Overwint Door Oefening), dat per bus richting Gieten kwam, leek gekomen voor een gelijkspel. Het eerste gevaarlijke moment was pas in de 15e minuut, toen Geir Lutjes op doel schoot uit een voorzet van Florian van der Heyde. Zijn inzet ging echter recht op keeper Pol af, die dan ook weinig moeite had om redding te brengen. In de 31e minuut was het wel raak. Na een niet goed weggewerkte hoekschop werd de bal door de jarige Atal Amini (19) voorgezet. Via een verdediger schoot Lutjes raak: 1-0. In het restant van de eerste helft gebeurde er niets noemenswaardigs.

Opluchting
Na de rust kwamen de gasten beter uit de kleedkamer dan Gieten en domineerden het eerste gedeelte van de tweede helft. Dat resulteerde in de gelijkmaker in de 48e minuut. Het was aanvoerder Robin Vos die doorbrak en Gieten-keeper Jeffrey Tappel kansloos liet: 1-1. In de 55e minuut scoorde HODO bijna nogmaals. Nadat Tappel op een schot maar half redding had gebracht kreeg Van Veen een ideale mogelijkheid om de rebound in het doel te schieten. Tot opluchting van de aanwezigen met een rood-wit hart schoot hij de bal wild over het doel. Bij de thuisclub stond de organisatie niet meer goed, reden voor trainer Jouke Jan Meertens om de op het middenveld spelende Martijn van den Boom een linie terug te halen. Scheidsrechter Lemmen uit Assen toonde in korte tijd de gele kaart aan Jeroen Buurke (protesteren) en Bas Alting (overtreding). In de 74e minuut kwamen de gasten op een 2-1 voorsprong. De sterke Jordi Pieters werd nauwelijks een strobreed in de weg gelegd en kon zijn run met een fraaie treffer bekronen.

Slotoffensief
Lang kon HODO niet van de voorsprong genieten want twee minuten later lag de bal aan de andere kant in het net. Na een diepe bal lobde Florian van der Heyde de bal knap over keeper Pol. Gelukkig zag scheidsrechter Lemmen dat Van der Heyde achter zijn man vandaan kwam en ging hij niet mee met het vlagsignaal van assistent-scheidsrechter Schonewille: 2-2 dus. Dit was voor Gieten het signaal voor een slotoffensief. In de 83e minuut werd een diepe bal door de verdediging van HODO gemist. Topscorer Jeroen Buurke nam de bal knap mee en rondde keurig af: 3-2. Drie minuten later doelpuntte Buurke nogmaals, uit de mooiste aanval van de middag. Amini gaf de bal aan de rechterkant van het veld diep op Bas Alting, die de bal meteen voorgaf op Buurke: 4-2. De Muntendammer scoorde daarmee al weer zijn 15e goal van het seizoen. In de 88e minuut maakte de net ingevallen Aimen Almishal uit zijn eerste balcontact er 5-2 van, uit een mooie voorzet van Van der Heyde.

Clubrecord
Door deze fraaie zege heeft Gieten goede zaken gedaan voor de tweede plaats. Het staat nu vijf punten los van nummer drie Zwartemeer, dat nog wel de inhaalwedstrijd tegen Twedo tegoed heeft. Gieten heeft nu al 14 thuiswedstrijden op rij gewonnen, een clubrecord. De laatste keer dat er thuis niet werd gewonnen dateert van 5 oktober 2014 (0-1 tegen FC Ter Apel ’96). De eerste periodetitel is vandaag gewonnen door Raptim, dat bij Sleen won. Volgende week gaan de rood-witten op bezoek bij FC Ter Apel.