Zeperd voor Valthermond tegen Noordster

logo_valthermondKees Dun. Deze naam zal nog lang naklinken op sportpark ‘De Meent’ in Valthermond. De aanvaller van Noordster was namelijk de grote man in de wedstrijd tussen het de laatste weken zo sterk presterende Valthermond en titelkandidaat Noordster. Voor de thuisploeg stond de ontmoeting in het teken van het opvoeren van de druk op de Pekelders, in de strijd om de tweede plaats. Na iets meer dan negentig minuten sprak het scorebord duidelijke taal: 1-4, door vier goals van Kees Dun.

Geflatteerd
Toch zullen ook de Pekelders direct toegeven dat deze stand enigszins geflatteerd was. Want gezien de kansenverhouding zou een gelijkspel meer in de lijn der verwachting hebben gelegen. Want ondanks dat Valthermond een heel matige wedstrijd speelde, wist men toch een handvol grote kansen te creëren. De eerste van deze serie kwam op naam van Alwin Braakman: nadat Gydo Buurman de bal breed legde schoot de middenvelder over. Dit bleek voor Braakman de voorbode van wat een heel onplezierige middag werd. Opvallend vaak leed de stylist balverlies, waardoor hij zijn stempel niet op het spel van de blauw-witten kon leggen. Dat lukte ook de andere spelmaker, Theo Gennissen, niet.

Erwin Timmer als sta-in-de-weg voor Noordster...Erwin Timmer als sta-in-de-weg voor Noordster…

Uitstel van executie
Nadat de eerste kans voor Valthermond was, bleef het antwoord van Noordster in het eerste kwartier niet uit: Mark Wever kreeg in één minuut twee grote kansen, waarbij hij één keer op de sterk keepende Erwin Timmer stuitte en één keer koos voor het afgeven van de bal, in plaats van te schieten. De openingstreffer van Noordster hing in de lucht en leek er na een kwartier te komen, maar scheidsrechter Gerbrandy keurde de (ogenschijnlijk loepzuivere) goal af. Voor Valthermond betekende het uitstel van executie, want uit een afgeslagen vrije trap van de thuisploeg kon Kees Dun vanaf de middenlijn de helft van het veld oversteken. Hierbij liep de aanvoerder zijn bewaker Stephan de Vries eruit om vervolgens ook Timmer te verslaan: 0-1.

Snelle tegenstoten
De achterstand was voor de Mondkers het teken om ten aanval te trekken. Aan de hand van Theo Gennissen, die in deze fase twee keer een speler voor doelman Koning zette, leek de thuisploeg terug te komen in de wedstrijd. Maar waar Demy te Velde en Rick Schlimbach de betrouwbare goalie van Noordster niet passeerden, deed Kees Dun aan de andere kant voor hoe het wel moet: opnieuw wist hij vanuit een snelle tegenstoot te scoren, deze keer via de binnenkant van de paal. Amper drie minuten later, na veertig minuten spelen, was Dun opnieuw het middelpunt van de feestvreugde. Arjan Leeuwinga werd weggezet door Mark Wever, die Dun bediende: 0-3 en rust.

Slordig en geforceerd
Door de supporters van Valthermond werd gehoopt op een snelle treffer na rust, zodat daarna de jacht op de Pekelders kon worden geopend. Maar ook na de thee bleken de blauw-witten niet in hun beste doen: slordig spel met veel balverlies en veelvuldig gebruiken van de lange bal in de richting van de machteloze Rick Schlimbach maakten dat er in het eerste kwartier na rust maar twee kansen voor de thuisploeg genoteerd konden worden: Demy te Velde kopte over en even later was de begaafde middenvelder opnieuw verliezer in een man-tegen-man-duel met de ervaren Kenny Koning. Aan de andere kant van het veld was het wel raak, opnieuw met Kees Dun in de hoofdrol. Binnen de beruchte lijnen werd de aanvaller neergehaald, waarna hij zelf achter de bal ging staan. Voor Dun een koud kunstje: 0-4 met nog een half uur te spelen.

Heilloos offensief
In het resterende deel van de tweede helft koos trainer Harris Huizingh ervoor om met drie spitsen te spelen. Linksbuiten Jesper de Graaf kwam hierdoor meer in beeld. Eén van zijn voorzetten kwam via een Noordster-speler voor de voeten van Schlimbach, maar deze plaatste de bal met de binnenkant van zijn voet hoog over het vijandelijke doel. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd maakte Valthermond dan toch haar eretreffer: Gydo Buurman reageerde attent op een passje van Gennissen en schoof de bal onder Koning door. Het slotoffensief van de thuisploeg was hartverwarmend, maar weinig effectief, waardoor de grootste kans uit de slotfase zelfs op naam van Kees Dun kwam: in de toegevoegde tijd schoot hij naast.