Terug in de tijd: Arie Weits: “Heel Valthermond is kampioen!”

In 2015 werd Valthermond kampioen in de derde klasse, Arie Weits beschreef hoe mooi een kampioenschap voor een dorp als Valthermond kan zijn.

Na 21 jaar was het afgelopen zondag dan eindelijk zover: Valthermond is weer eens kampioen. Drie wedstrijden voor het einde van de competitie mochten de blauw-witten zich al de sterkste noemen van de derde klasse D en dat maakt behoorlijk wat los binnen de club.

Direct na afloop op het veld van Sleen lopen bestuursleden met tranen in de ogen, ereleden vergeten spontaan dat ze niet zo heel goed meer ter been zijn en vliegen spelers en begeleiding om de hals alsof ze weer achttien jaar zijn en hun geliefden omhelzen. Spelers en supporters vieren samen feest en de eerste biertjes gaan er in.

Platte kar

Terug in Valthermond stappen de spelers op de zogenaamde “platte kar” om aan hun ereronde door Valthermond te beginnen. Saillant detail: de platte kar is een oude vrachtwagen van Transportbedrijf Teuben en hij wordt bestuurd door Gerard Schmitz, ras-Musselkanaalster. Zijn twee zoons Gerwin en Robin deden een week eerder, als spelers van Musselkanaal, nog verwoede pogingen om Valthermond het kampioenschap te ontnemen: het tekent de verhoudingen tussen beide buurverenigingen. Maar goed, de rondrit. Luid toeterend gaan we door het dorp en we zijn nog geen honderd meter op weg of de eerste kisten bier worden door inwoners op de kar geschoven. Overal staan mensen onze jongens toe te juichen en de Nederlandse vlag wappert veelvuldig aan de huizen. Zelfs mensen die we nooit op het sportpark zien, staan nu te zwaaien en te juichen. Heel Valthermond is kampioen! Valthermond is lang en de tocht duurt dan ook bijna twee uur voordat we bij De Meent aankomen, maar het verveelt geen moment. Bij De Meent staan de supporters de jongens op te wachten en vormen een erehaag voor de kampioenen.

Kampioensfeest barst los

Na wat te hebben gegeten, barst het kampioensfeest los. Het was voor het bestuur allemaal kort dag om het een en ander te organiseren, tenslotte wisten wij donderdagavond pas dat we kampioen konden worden, maar er valt geen wanklank en alles verloopt perfect. Spelers, bestuur, supporters en sponsoren vieren eensgezind het kampioenschap. Omwonenden zullen ongetwijfeld het feestgedruis hebben gehoord, maar ook van die kant geen enkele wanklank.

Traditiegetrouw verzameld de dag na het feest de selectie zich om 10:00 uur weer bij de kantine die de overduidelijke sporen van een goed feest nog draagt. Gezamenlijk wordt de kantine weer toonbaar gemaakt waarna de barbecue aangestoken wordt en het bier weer vloeit. Dag twee wordt afgesloten bij de plaatselijke kroeg.

Zo’n kampioenschap maakt maar weer eens duidelijk wat voor rol een vereniging in een dorp inneemt. Het bindt de mensen en maakt de inwoners trots op hun dorp. Ik ben de eerste die toegeeft dat Valthermond niet het mooiste dorp van Nederland is. Door de uitgestrektheid valt het niet mee om inwoners allemaal te binden en eensgezind te krijgen, maar die band is er wel degelijk. We hebben het zondag weer meegemaakt!

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

TEVV en FVC komen niet tot scoren

TEVV en het Leeuwarder FVC hielden elk een puntje over hun onderlinge duel. De ...

Gieterveen onderuit tegen Engelbert

Gieterveen heeft geen resultaat overgehouden aan het inhaalduel tegen Engelbert. Ondanks een bliksemstart van ...

Gasselternijveen heeft geen kind aan Buinerveen

Door een ruime 0-6 overwinning heeft Gasselternijveen de nacompetitie bereikt voor promotie naar de ...