Terug in de tijd: René Nijgh kijkt uit naar Gieterveen – Alteveer

René Nijgh keek vooruit op een voor hem bijzonder treffen tussen Gieterveen en Alteveer

Nijgh (middelste rij, 2e van rechts) temidden van zijn ploeggenoten bij Gieterveen…

Na een rijke voetbalcarrière ging René Nijgh in 2013 aan de slag als trainer van v.v. Alteveer. Drie succesvolle seizoenen later besloot hij zijn trainersambities op een wat lager pitje te zetten en koos hij voor een rentree bij Gieterveen, waar broertje Jordi sinds kort de scepter zwaait. Komende zondag treft de pinch-hitter zijn oude club, een wedstrijd waar hij zich enorm op verheugd: “Natuurlijk is de wedstrijd van zondag een speciale voor me. Ik heb drie geweldige jaren in Alteveer gehad en ken de spelersgroep door en door.”

Opmerkelijke stap

Het was een opmerkelijke stap: René Nijgh naar Gieterveen. Voor de aanvaller met een betaald voetbal verleden was het echter heel logisch. Met zijn schat aan ervaring kan hij de jonge spelersgroep met raad en daad bijstaan, met name in een rol als supersub. Echter komt dit laatst nog niet helemaal uit de verf, zegt Nijgh: “Eerlijk gezegd valt het me niet mee. Het duurt toch wat langer dan gehoopt om echt wedstrijdfit te worden. Ik heb natuurlijk drie seizoenen niet gevoetbald en dat merk ik wel aan mijn lichaam.” De inbreng van Nijgh is zodoende beperkt gebleven tot drie invalbeurten van twintig minuten, maar hij hoopt op meer: “Hopelijk kan ik na de winterstop wat meer minuten maken, zodat mijn inbreng wat groter wordt.”

Erg veel potentie

Nijgh loopt nu ruim drie maanden rond op sportpark de Hoogkaamp en heeft het erg naar zijn zin bij de groenhemden: “Gieterveen is een echte dorpsclub waar plezier en presteren hand in hand gaan. De club is erg hecht en iedereen is erg betrokken. Het is een hele leuke club met uitstekende faciliteiten”. De voormalig aanvaller van BV Veendam en FC Emmen prijst niet alleen de club an sich, want ook over de selectie is hij lovend: “De eerste selectie is een echte vriendengroep die naast het voetbal ook veel tijd met elkaar doorbrengt. Het is een elftal met erg veel potentie, dat graag wil voetballen en de tegenstander wil domineren. Over het algemeen lukt dit heel goed en tijdens een aantal wedstrijden heb ik vanaf de kant dan ook echt genoten van wat het elftal zo nu en dan laat zien.”

Goede voorbereiding

De inmiddels 37-jarige Nijgh speelt en traint tegenwoordig onder leiding van zijn jongere broertje Jordi, die aan zijn eerste klus als hoofdtrainer bezig is. René denkt dat Jordi, die zijn basis heeft gelegd bij SC Stadskanaal, een mooie toekomst als trainer tegemoet gaat: “Ik voorspel dat Jordi het ver zal gaan schoppen als trainer. Ik heb natuurlijk al de nodige trainers versleten, maar ik kan concluderen dat Jordi zeker één van de betere trainers is  die ik tot nu toe heb gehad. Hij is bezeten van het spelletje en achter elke training zit een idee. Alles is goed voorbereid en Jordi is in staat om het elftal steeds beter te laten spelen.”

Derde klasse

De oudste Nijgh heeft dus het volste vertrouwen in zijn broertje en hij ziet Gieterveen zelfs nog promoveren onder zijn leiding: “Jordi heeft de unieke gave om één van de jongens te zijn ,maar op het veld toch dusdanig veel respect af te dwingen dat iedereen naar hem luistert. Dit vind ik een grote kwaliteit. Ik ben er van overtuigd dat het Jordi gaat lukken om Gieterveen dusdanig te ontwikkelen dat in de nabije toekomst de stap naar de derde klasse gemaakt zal worden.”

Mentale weerbaarheid

Voorlopig moet Gieterveen nog even een pas op de plaats maken in de vierde klasse, want na een goed begin hebben de groenhemden de laatste weken veel punten laten liggen. Dit ligt niet alleen aan het gebrek aan doelpunten, zegt Nijgh: “Ik denk dat dit hoort bij een jonge spelersgroep. Qua voetbal ziet het er over het algemeen uitstekend uit en kunnen we absoluut mee met de betere ploegen in deze klasse. Echter, wanneer het even tegenzit blijkt dat de mentale weerbaarheid nogal eens te wensen overlaat. Het ontbreekt denk ik aan bepaalde karakters in de selectie die het vermogen hebben om het elftal in mindere fases bij de les te houden. Hierin kunnen we nog een hoop progressie boeken en ik weet ook zeker dat dit zal gebeuren.” Het maken van doelpunten zou een mooie taak kunnen zijn voor Nijgh, maar hij kent zijn plaats: “Ik heb dan wel regelmatig mijn goaltjes meegepikt bij de clubs waar ik heb gespeeld, maar ik ben natuurlijk niet meer de speler van weleer. Zo eerlijk moet ik gewoon zijn. Of ik nog wat goaltjes kan gaan meepikken is, zoals eerder gememoreerd, toch afhankelijk van mijn fitheid.”

Top vijf

Hoewel Nijgh hard werkt aan zijn eigen fitheid, ligt er op dit moment dus vooral een rol voor hem weggelegd buiten de lijnen: “Ik praat geregeld met sommige spelers om situaties door te nemen met de bedoeling dat zij hier iets aan zullen hebben. In het veld probeer ik met mijn spel een bepaalde drive in het team te krijgen. Afgelopen zondag tegen HSC pakte dat voor het eerst goed uit. Als een echte pinch-hitter ben ik twintig minuten lang volle bak gegaan en heb ik geprobeerd mijn steentje bij te dragen aan het resultaat.” De medewerker van Overstag Uitvoering in Groningen denkt dat er dit seizoen nog mooie dingen kunnen gebeuren voor Gieterveen: “Ondanks dat ik vind dat we zeker een punt of zes te weinig hebben denk ik dat wij aan het eind van de rit in de top vijf staan. De spelersgroep is erg gretig, traint hard en is erg leergierig. Wat mij betreft belangrijke ingrediënten om het seizoen een succes te laten worden.”

Totaal verschillende ploegen

Komend weekend wacht voor Nijgh dus de confrontatie met zijn oude club Alteveer. Een belangrijke duel voor Gieterveen, want er zal gewonnen moeten worden om aansluiting te houden met de middenmoot. Nijgh is erg benieuwd naar de wedstrijd tussen twee totaal verschillende ploegen: “Daar waar wij het moeten hebben van het voetbal, is Alteveer een ploeg die als collectief opereert en zodoende het elke tegenstander lastig kan maken. Alteveer heeft natuurlijk een aantal spelers die uitstekend aanvoelen wanneer het tijdens de wedstrijd over een andere boeg gegooid moet worden. Dat is zeker iets waar onze selectie nog iets van kan leren. Wanneer het ons lukt om ons eigen spel te spelen denk ik dat we een goede kans maken om de wedstrijd te winnen.” Wel moet Gieterveen dan minimaal dezelfde strijd aan de dag leggen, zegt Nijgh: “Dan zal kwaliteit de doorslag geven. Doen we dit niet, dan zal Alteveer bloed ruiken en krijgen wij het erg lastig.”

Lastige horde

De oud-trainer van Alteveer kent zijn vorige club dus door en door en hij zal zijn ervaringen dus ook delen met broer Jordi: “ Ik weet natuurlijk als geen ander waar Alteveer toe in staat is. Daarentegen weet ik ook waar de zwaktes liggen van de ploeg. Net zoals wij onze zwaktes hebben, heeft Alteveer die ook. Het is aan ons om deze zwaktes bloot te leggen. Dit ga ik uiteraard nog met Jordi bespreken, al heeft hij zelf al een prima beeld van Alteveer.” De geel-zwarten zullen een lastige horde zijn, maar Gieterveen gaat uit van haar eigen kracht en zal er alles aan doen om de punten in eigen huis te houden. Dit geldt uiteraard ook voor Nijgh: “Hoewel ik veel vrienden heb overgehouden aan mijn periode in Alteveer, zet ik die vriendschap zondag tussen 14.00 en 16.00 uur even opzij. Na de wedstrijd zal ik ongeacht het resultaat een biertje drinken met de spelers van Alteveer”.

Tags:

  • Show Comments (0)

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Benodigde velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *

  • naam *

  • email *

  • website

You May Also Like

René Nijgh: “Valthermond zit voor altijd in mijn hart”

Veel voetballers die momenteel actief zijn in de Kanaalstreek zullen wel eens jaloers kunnen ...

Jeffrey Spelten: “Scherpte ontbreekt bij Borger”

Het lijkt er onderhand op dat Borger het laat afweten op het moment dat ...